elmusa

Sabies que Rafelbunyol és un oasi del raspall a l’horta?

Sabies Què?

Paco Durà.
 
Rafelbunyol és l’únic poble de l’Horta nord on la modalitat reina és el raspall. Fet que sempre ha cridat l’atenció dels aficionats a la pilota.
 
El motiu el trobàrem un dia al parlar amb Vicent Furió de Rafelbunyol. I com contem en un reportatge publicat al ‘Diario de Valencia’ en 1982, Furió (tenia el malnom de ‘Sanchili’, com un famós boxejador) i uns altres del poble anàrem a treballar en 1931 a un poble de La Marina durant una temporada. Allí les vesprades, després de treballar i els caps de setmana, sobretot, veien les partides i fins i tot es posaren a jugar a raspall al carrer i així van aprendre la modalitat, que després van importar al poble de l’Horta Nord, on sempre s’havia jugat a llargues. Ahí hi havien destacat grans jugadors aficionats, com ara El Gualo i els tres germans Pangos (Ramón, Nelo i Vicent). Aquests van disputar a Godella un famós desafiament contra el Xiquet de Llanera, molt comentat en aquella època.
 
Furió recordava que jugaven “moltes vegades contra un boticari del Puig, que li deien Amadeu, que era de Gandia”. Un dia disputaren un desafiament en el qual es jugaren setanta duros d’aquell temps i guanyaren els del poble, encara que després perderen la revenja.
 
El raspall va tenir molts aficionats a Rafelbunyol, malgrat que en 1962 es va prohibir “per ordre del senyor alcalde”, arran de les queixes d’un veí. Però als anys huitanta tornà amb molta força. Es feien moltes partides i desafius tots els diumenges i algun que altre dia enmig de la setmana. En les festes, fins i tot, es  va organitzar molts anys el ‘Dia de la Pilota’, amb una jornada intensiva dedicada a aquest esport. I també hi van haver duels importants contra un equip de Vilallonga, en el qual figuraven professionals de segona, com Marines. I també es feu una partida extraordinària en la qual participaren els dos millors professionals, Malonda II i Sanchis, amb jugadors del poble.
 

Sanchis, E.Menéndez i Malonda II. Fotografia: Paco Durà
 
Tant era l’èxit, que en aquell temps Rafelbunyol va acollir la primera final del Campionat de Raspall de clubs el 1984, que va estar organitzat pel diari Levante-EMV. I va estar guanyat per l’equip de Xeraco, amb Furia, Maik i Miguel, que arrasaren en les primeres edicions del torneig.
 

Maik, Furia i Miguel Campions Autonòmics per Xeraco.1984 Fotografia: Paco Durà
 
En l’actualitat el club de Rafelbunyol continua la seua activitat participant als campionats autonòmics i mantenint ben viva l'escola de pilota. 
 

Article Publicat al Diario de Valencia el 19/03/1982. Fotografia: Paco Durà

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article