elmusa

L'Horta i la pilota, dues lluites conjuntes #Hortaésfutur

Participa

Joan Carles / Les Valls.

La pilota valenciana, com moltes altres manifestacions culturals arrelades al nostre territori, s’ha mantingut viva i en auge sobretot gràcies a les iniciatives de la societat civil. Com deia Toni Mollà en parlar del BIC, per part de les institucions, “la pilota ha rebut un tracte impropi: sense cap mena de política de suport mínimament planificada”. Bé doncs, aquesta forma d’actuar no és exclusiva i es pot veure també reflectida en el tractament que es dóna a l’horta valenciana, entre molts àmbits més.

Com tots sabem, l’horta és un dels trets més definitoris del País Valencià i, de la mateixa forma que la pilota, també han estat les classes populars qui l’han treballada i l’han fet estar tan viva a dia de hui. Ara, però, amb l’auge de la recuperació d’espais urbans desaprofitats, el govern pretén dur endavant un PGOU per requalificar 415 hectàrees de l'Horta de València i transformar-les en sòl urbanitzable, amb totes les nefastes conseqüències biològiques i socials que això comportaria.

Des de molts dels nostres espais i carrers de pilota veiem, al fons, els horts; la connexió tradicional del treball i del joc, de la faena i l'espectacle, on els nostres majors feien vida. En les nostres mans està la pervivència del camp en benefici de qui el treballa o el regnat del ciment per l'enriquiment d'un pocs.

La defensa del territori i la del nostre esport són conjuntes. Les lluites per no perdre la identitat i la cultura més arrelada han d’anar lligades. No serà sinó donant suport a les iniciatives d’aquest caire que podrem tindre èxit en el manteniment de les tradicions que ens configuren com a poble. 

Teniu tota la informació a la web de l’associació Per l’Horta. A més, podeu signar en favor de la paralització del PGOU i seguir totes les novetats al seu twitter.

A continuació, reproduïm de forma íntegra l’argumentari de la iniciativa #hortaésfutur empesa per l’associació Per l’Horta:
 
L'Ajuntament de Rita Barberá ha decidit que ara, a pocs mesos d'unes eleccions que pot perdre, és el moment d'aprovar un nou Pla General d'Ordenació Urbana que planteja, entre altres mesures, urbanitzar altres 415 hectàrees de l'Horta de València. Més ciment, carreteres i rotondes en una ciutat que el que necessita són més espais verds.
 
Per què tanta pressa? València no té cap necessitat de transformar més horta en solars. La ciutat ha perdut 30.000 veïns en cinc anys i té actualment més de 57.000 habitatges buits i solars per a construir altres 38.000. Es calcula que la ciutat seguirà perdent població durant molts anys.
 
Volem un urbanisme més democràtic. El que València necessita és canviar el seu model urbà, que siguen els veïns i veïnes els que, en col·laboració amb l'ajuntament, decidim el futur de la nostra ciutat. Ens cal una València més amable, més verda i menys contaminada. L'aprovació d'aquest PGOU ho impedirà. Ens cal un sistema econòmic que no deprede el medi i una democràcia de debò.
 
El nou PGOU condicionarà l'urbanisme de València durant dècades.No és excusa dir que no es va a construir d'immediat. Requalificar més terres d'horta és seguir amb el model especulatiu que ens ha portat al desastre.Dificultarà l'ús agrari d'aquelles terres, que sols es podrien preservar pagant indemnitzacions milionàries als propietaris. És probable que els beneficiaris d'aquest pla siguen els mateixos de sempre: bancs i constructores que compraren els terrenys per a especular i ara volen fer caixa.
 
#Hortaésfutur i volem que es preserve. Tota. A més del de València, altres plans urbanístics en marxa a Tavernes Blanques i Alboraia poden suposar la desaparició de gran part de l'horta al nord de València i una pèrdua irreparable per a la nostra qualitat de vida. Ens cal que l'horta siga, més que mai, un referent de la nostra cultura, patrimoni i identitat. El pulmó verd de la ciutat i una font de treball i aliments saludables que aquest PGOU posa en perill.
 
 
Reclamem la  paralització temporal del PGOU. Cal que el poble tinga l'oportunitat de decidir democràticament el futur de la ciutat i l'horta de València. #hortaésfutur
 
El "recuperem horta, recuperem ciutat" als informatius de Levante TV
 
 
A banda, si voleu col·laborar en la difusió de la campanya, vos deixem aquestes imatges perquè les feu arribar als vostres coneguts:
 
 


 
 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article