Fem Pilota - Capçalera

La pilota valenciana al poble de Genovés

Participa

El poble de Genovés està lligat a la pilota valenciana d’una manera descomunal i quan es parla d’aquest poble es parla també de la pilota.
 
Genovés és un poble molt petit, on en l’actualitat habiten unes 2.865 persones. És un poble molt conegut en tota la comunitat, gràcies a la pilota valenciana. També és conegut al País Basc i fins i tot a Europa i Amèrica (Lopez, 1984).

Realment la pilota al meu poble es remunta molts anys enrere. Com en quasi tots els llocs de la nostra comunitat, la pilota era uns dels pocs entreteniments que tenien els valencians, sobretot els llauradors. En tots els pobles hi havia partides i jugadors de pilota, i en molts d’ells es jugava en 2 o 3 carrers a l’hora.
 

Monument a Genovés. Les mans de Boix. Fotografia: PilotaVeu

A Genovés els xiquets havien d’esperar que acabaren els majors per a poder jugar. Als anys 60 destacaven jugadors com el tio Sariero o el tio Tonet. Més avant aparegueren els fills d’aquests, Tonet II o Enrique Sarasol (pare dels germans Sarasol), aquests jugadors deixaven bocabadats la gent del nostre poble i també la dels pobles del voltant. (López, 1998)

Aquells temps passaren i arribà el moment on Genovés començà a fer-se un nom en el món de la pilota. Corrien els anys seixanta i un gran emprenedor empresarial tingué la decisió de construir un trinquet al poble, ell era el tio Arturo. Ací començaren a forjar-se els grans jugadors de Genovés. Tots aquells que jugaven al carrer es passaren al trinquet, que era on realment es guanyaven diners. (Sarasol, El tio Arturo, 2013)

Aparegueren jugadors com José Maria Xirivia, Simatero, Batiste, Pepico o Pasqualito, però el que més destacà fou el tio Pigat. Tots aquests jugadors ja arrastraven moltíssima gent allà on jugaven (Sarasol, La nissaga dels Pigat, 2013).

Genovés era un poble on es jugava majoritàriament a raspall. Inclòs hui en dia, ja que la nostra escola de pilota està centrada en aquesta modalitat. Però passà una cosa amb un jugador del poble que trencà tots els esquemes de la pilota, tant a la nostra localitat com a tota la comunitat, ell va ser Paco Cabanes, que més avant passaria a anomenar-se “El Genovés”. Cal matisar que la pilota a Genovés té un abans i un després de Paco Cabanes. Paco reviu un esport que estava en decadència (Mollà, 1994)
 

Genovés junt a l'escola de pilota del Genovés 1983. Fotografia: Antoni Campañà

A partir d’aquesta època, el poble de Genovés canvià en certa manera, i molts jugadors començaren a passar-se a la modalitat d’escala i corda, com és el cas del mitger Vinyes (un dels pocs jugadors que podia parar-li la pilota a Paco). Però a finals dels anys 70, exactament l’any 1979 aparegué un esdeveniment que marcà la pilota al poble, es creà la primera escola de pilota de tota la comunitat, dirigida per José Rocío. (López, 1998).

A conseqüència d’aquest esdeveniment, començaren a aparèixer joves promeses com: Sarasol II, Pigat III, Pasqual II (un dels millors jugadors de raspall de tots els temps), etc. Jugadors als quals ja precedien altres més consagrats com Sarasol I,  Oltra, Pigat II, Sevi, o Jose Maria, que ja començaven a vore com un municipi tan petit com el de Genovés, aportava els millors jugadors dels voltants. A tots aquests jugadors cal afegir-noms com Planto, Tonet III, Terrilla II, Artal II.

Ja acostant-se més a l’actualitat aparegueren jugadors de raspall com David, Juan, Batiste II o Santi (actualment menys David els altres 3 ja han penjat els guants), i d’escala i corda jugadors com León i Genovés II. Actualment, com a jugadors del raspall trobem: Sergio, Xoto, Miravalles, Caxu, Ricardet, Tonet, Kilian... entre d’altres.  En el cas de l’escala i corda sols Carlos II.

Gràcies a tot el que ha significat la pilota per al nostre poble es construeix el museu de la pilota, el qual inauguraren el 16 de desembre de 2003.

En aquest article es pot veure com ha anat evolucionant la pilota valenciana al poble de Genovés, un municipi que a pesar de ser molt petit ha aportat una gran quantitat de jugadors professionals, entre ells el millor de tots.

Josep Llopis
Estudiant de Ciències de l’Activitat Física i l’Esport
Jugador de Pilota

Comentaris

Comenta aquest article