Fem Pilota - Capçalera

«Per promocionar la pilota s'ha caigut en el 'tot gratuït', i el que és gratuït no s'aprecia»

Salva Bosch | Vicent Pascual Monitor de l'escola i directiu | President dels Amics del Frontó del Puig

Un dijous a la vesprada anem cap al frontó J.A Montesa del Puig perquè hem quedat amb Salva Bosch per a fer-li una entrevista. No és un dijous qualsevol, l'endemà es juga la final del Trofeu Durà. S'espera una gran partida amb el frontó de gom a gom. I en entrar a la instal·lació trobem dos «motorets» treballant. Un és Vicent Pascual, el president. L'altre, Salva, el monitor de l'escola i membre de la directiva. Vicent està acabant d'omplir les neveres de beguda, perquè el dia de la final, el primer soci que arribe, puga empassar-se alguna cosa fresqueta. Salva està acabant de preparar tot el necessari perquè la retransmissió de Facebook isca bé, i la final es puga seguir més enllà dels murs del frontó. La paraula que més repetiran durant l'entrevista és «serietat». Vicent concret. A Salva li agrada xarrar i té discurs. Quan acabem l'entrevista (vora les 21 hores), Salva es queda treballant encara «mitja horeta més». Eixim fora amb Vicent i, mirant cap a l'interior de la instal·lació, ens diu: «Una persona com ell, faria gran a qualsevol club».
 
Tornem al principi. Comencem l'entrevista i parlem una miqueta de tot. Escola, club, reforma del frontó, situació de la modalitat...

Pau Molins / El Puig.
 
- (A Salva). T'agafem després d'entrenar als xiquets, no?
Sí, efectivament i montant la televisió per a demà (la final del Trofeu Durà).
 
- Quins valors transmeteu en l'escola del Puig?
En l'escola transmetem el mateix, m'imagine, que en totes les escoles de pilota. Esportivitat, companyonia i el fet de divertir-se jugant a pilota, que és un joc molt bonic. Eixos són els valors fonamentals. És un esport nostre, que forma part de la nostra cultura i les nostres tradicions. És un esport, no hem d'oblidar-ho. Això és el que transmetem. I a partir d'ahí, que els xiquets vagen progressant en el seu nivell esportiu, amb una serietat. No tot val. Moltes vegades per promocionar la pilota s'ha caigut en el «tot val», vull dir, s'ha caigut en el «tot gratuït». Es dóna tot, i el que és gratuït no s'aprecia. S'ha de treballar amb serietat i fer-ho com es fa en qualsevol altre esport. Jo ho dic molt, si vas al gimnàs, a karate o a tenis tens una serietat. Tens a una persona que sap el que fa, que té interés, s'ho curra i s'ho treballa. I l'alumne a canvi paga una quantitat de diners i així és com es valora l'esport. Nosaltres hem portat a terme això. És dur, però eixos valors es noten perquè els pares estan més implicats i això és molt important. Fem viatges com este últim d'enguany a Navarra que vam omplir dos autobusos. És una responsabilitat molt gran, però ahí estem, sempre creixent i a vore fins a on aguantem.
 
- El vostre és un club de frontó, però els xiquets juguen només a esta modalitat?
No, que va. Ací tenim una metodologia que consistix en que quan són molt xicotets juguen a raspall. Quan ja tenen una miqueta més de coordinació comencen a jugar a frontó i pràcticament ja no s'ho deixen. Però sí que és de veres que a partir de benjamins ja els introduïm en la galotxa. Tenim una 'canxa' a Puçol, i allí els ensenyem a jugar a esta modalitat. I a partir d'alevins i infantils també els ensenyem a jugar a escala i corda, al trinquet de Museros. Aleshores practiquem eixes tres modalitats, el raspall només l'utilitzem d'iniciació. I mira, ara tenim uns xiquets xicotets molt habilidosos i volen frontó, frontó, i frontó. Juguen a frontó a dos bots i ells es divertixen molt.
 
Eixa és la metodologia que tenim. L'escola té molts bons resultats en frontó, de fet enguany ha sigut una apoteosi perquè hem guanyat totes les categories i no és fàcil, ja que per molta escola de frontó que siguem, hi ha escoles que tenen xiquets que juguen molt bé a qualsevol modalitat. Hem tingut sort també. I per exemple ara estem en El Corte Inglés de galotxa i hem classificat per a les fases finals a tots els equips que teníem. L'any passat de quatre finals arribàrem a tres. I després en escala i corda també tenim als cadets amb uns resultats molt bons. Quedem campions, subcampions... Sí, som una escola que juguem a tot.
 

Imatge de l'escola del Puig l'any 2016. FOTO: Amics del Frontó del Puig
 
- Quin és el secret per a tindre un club poderós i socialment influent en el poble?
Vicent: Home, influent en el poble relativament... Perquè a vegades ve més gent de fora que altra cosa. Del poble sí que pugen però és per haver-nos ajuntat un grup de persones (la directiva), per a tirar açò endavant com siga. Creant-nos metes, disfrutant i esforçant-nos amb el que tenim. El que és important és el grup de treball, no hi ha altra. Cadascú en la seua parcel·la i per suposat, serietat. Que els pares vegen serietat i que ací se dóna educació, i el que no, es parla amb el pare i no pot estar. La serietat la transmetem als pares i ells estan molt a gust. L'escola és un suport econòmic per al club, en tenim molta i no podem agafar més xiquets. I pel que fa a majors també, fem molts campionats i tots els professionals volen vindre a jugar ací. Per l'ordre que duguem i la serietat que tenim. I ja està, així és difícil fallar.
 
Salva: Som 250 socis actualment i continuen sumant-se més persones. Ahir per exemple va vindre un xic nou del Genovés que vingué a provar perquè viu a València i vol jugar a frontó. No tenim una inscripció molt allà... Paguem 15 euros a l'any i venem un talonari de loteria per nadal que suposa 50 euros de benefici per al club. I ja està. Som 250 socis i per això som una societat influent. Som una associació amb molts socis. Són poquets diners per soci però amb tanta gent el nivell econòmic creix i pots fer coses. A més, com hauràs vist (senyala la publicitat que hi ha repartida pel frontó), busquem espònsors, tenim més de 20 i també donen un suport molt important.
 
És important eixe treball amb empreses del poble i de la comarca, no?
Vicent: Sí, sí. Saben que estan al frontó, que ixen al Facebook. El photocall en les partides està cap ací, cap allà i ix en tots els llocs. Això ho veuen i és per l'ordre que portem.
 
Salva: Després està la gala que fem cada any. Té un cost molt alt, però cadascú s'ho paga de la seua butxaca excepte els pilotaris de convidats i els quatre periodistes. Negociem un bon preu amb el restaurant Huerto de Santa María i fem una cosa molt bonica des de fa 10 anys. Enguany li donarem el Premi Durà a Waldo després de l'homenatge.
 

Puchol II i Alejandro contra Berasaluze i Genovés II. El photocali els xiquets de l'escola. FOTO: Ulisses Ortiz
 
Si desaparegueren una o dos persones de la directiva, s'enfonsaria el club?
Salva: Nosaltres tenim una estructura prou moderna, som una directiva de set persones. La implicació no pot ser el 100% de les set persones perquè sempre hi ha algú que per motius laborals i personals no pot tindre eixa dedicació. Però en eixa junta es vota tot el que s'ha de fer. Evidentment en eixa junta sempre hi ha un o dos que treballem més perquè és així, però no és el típic club que el porta una persona i fa el que li dóna la gana i que si eixa persona se'n va, desapareix tot automàticament. És possible que si desapareguera jo, que estic molt implicat, no es podrien fer coses com el de la tele per motius de coneixements i tal, però no desapareixeria l'estructura, perquè hi ha una junta que s'encarrega que esta siga forta.
 
Tin en compte que la pilota és un món minoritari, aleshores és més difícil trobar gent amb coneixements i predisposició. En pilota som 250 i en el futbol 2500, aleshores és més difícil trobar alternatives.
 
- Canviant de tema, bon pessic heu tret de les subvencions per a la millora d'instal·lacions de la Generalitat, no?
Vicent: Pel que t'estem dient. El currículum s'envià a Conselleria i ahí està tot. Amb el que enviàrem no poden no donar-t'ho. No dic eixos diners, però no poden no donar-te res. Perquè és impressionant tot el que hi ha.
 
Salva: No ens importa publicitar el projecte. La Conselleria va fer una convocatòria amb unes baremacions. Ja no sols era el projecte sinó que també comptava on es feia, l'activitat del club i coses així. Aleshores nosaltres ahí, en cooperació màxima amb l'ajuntament, omplírem eixes bases. És un projecte molt senzillet però es veu tot el que es fa. Són moltíssimes coses. Jo estic convençut que, de forma llastimosa, no hi ha clubs que puguen tindre el calat social i el treball que fem nosaltres. Els puc comptar amb tres dits. I nosaltres estaríem encantats que hi haguera més clubs com nosaltres.
 

Així quedarà el frontó del Puig
 
- Se vos quedarà un frontó cinc estreles?
Vicent: Sí, es quedarà molt bé.

Salva: Per a València sí. Però a escala de, per exemple, el País Basc, qualsevol poblet de 200 o 300 habitants té el mateix frontó que tenim nosaltres o millor encara. Hem de ser realistes, el frontó ací està molt deteriorat. Nosaltres tindrem una instal·lació molt xula, però el més important és el tema humà, les persones que venen ací. Pots tindre una instal·lació molt bona, però si no va ningú... Mira Montcada... És un trinquet que és una meravella, però hi haurà quatre pardalets assentats en les butaques. Estem molt agraïts a la gent que està ara en la Direcció General d'Esports. Han fet una aposta arriscada, vull dir, que han cregut als tècnics, estic convençut que no hi ha hagut cap tipus d'«enxufe» ni d'amistat. Simplement han fet cas als tècnics. S'han centrat només en el tema professional i això es nota. El nostre principal tresor són les persones, els més de 250 socis que venen ací a disfrutar.
 
- I són els que més guanyaran amb esta reforma?
Els dos a l'uníson: Sí, sí, sí.
 
Salva: És per a ells, la reforma és en la graderia. Per a ells, per a nosaltres, per a tots els que venim a veure pilota. Els jugadors tindran un metre més de contracanxa per a jugar una miqueta més còmodes. A veure si podem tocar també el frontis i el pis. Això ho veurem quan les empreses liciten. I sí, el públic estarà súper còmode.
 
- I ja per a acabar, què opineu de la situació general del frontó valencià?
Vicent: Salva t'orientarà més que està en eixe món. Però açò sempre ha estat igual. Açò és un desastre. No hi ha per on agafar-ho.
 
Salva: El problema principal és que dins de la federació hi ha moltes modalitats i cada vegada hi ha més. Hi ha fins i tot noves, que potencien també com el One Wall, que és una cosa que jo no entenc, per molt que Jose Luis (López) pose molts diners ahí i s'emporte a molts de la mà de viatge i tal... Però nosaltres, com no tenim a cap mecenes que ens done suport, perquè ni ens fa falta ni el volem tampoc... El tema del One Wall és una cosa lamentable. No fa cap bé a la pilota valenciana. Tenint una modalitat com el frontó que es pot exportar... Nosaltres el que fem és potenciar el frontó dins de la nostra modesta situació. I què veiem? Que cada vegada desapareixen més clubs de frontó com el d'Albal o el de Xirivella. A Xest, encara que juguen partides, no hi ha club... Fan partides allà a Xest, en un frontó que, quan venen les motos, s'ompli de gent acampada. Ací no entrarien. No entra ni una raqueta per a jugar a frontenis. Estem en el segle XXI, ací el que menys ja té un títol tècnic i sap de què va el tema. Açò ja no és «jiji, jaja, i tot abraços i besos...». S'ha de tindre serietat, sense ser roín, eh?
 
Vicent: El frontó ha de tindre la seua personalitat, i no és per criticar a ningú, però en molts llocs no està.
 
Salva: Desapareixen els clubs i el regidor de torn posa quatre duros municipals per a fer quatre partides. Si pot ser que vinguen quatre bascos d'alguna empresa de per ahí per a tindre rellevància en els mitjans, i ja està. La resta de l'any no fan res. No hi ha escola, no hi ha club, no hi ha gent jugant... Lamentable.
 

El frontó J.A Montesa ampliarà la capacitat i millorarà la comoditat dels aficionats. FOTO: Ulisses Ortiz
 
Què penseu que es podria fer per a millorar la situació de la modalitat?
Salva: Què es podria fer? Doncs és complicat. És complicat perquè la situació s'ha deteriorat tant, que el tema de la modalitat de frontó està tractat sense respecte. Així com la galotxa i l'escala i corda tenen una miqueta més de prestigi, el frontó...
 
Vicent: El frontó mai l'ha tingut.
 
Salva: De fet crec (parla rient) que en la Federació han fet una categoria que està tenint molt d'èxit... Es diu «entre setmana». Què vol dir que hi haja un campionat federat que es diga «entre setmana»? Que gent que els caps de setmana s'ho agafa seriosament i juga a galotxa, entre setmana s'ho pren de «catxondeo» i igual van pintats de verd, que pintats de negre, que amb pantalons curts negres... I juguen ells i s'ho passen bé. I em sembla perfecte, perquè es reunixen, juguen i es divertixen, però això no pot estar federat. És una risa. Per a reunir-se la gent, es pot fer d'una altra manera. Nosaltres s'agafem el frontó valencià d'una manera molt seriosa i no ho entenem. I a partir d'ahí, mil coses.
 
Vicent: Però això és perquè no es treballa des de federació.
 
Salva: Quan es deixa una cosa de la mà de Déu, hi ha moltes coses que van sumant i van sumant. Jo recorde fa uns quinze anys, quan estava Pasqual de la Pobla pare, Pepe Clares... Hi havia més serietat, no valia tot, ara val tot.

*Volem seguir sent el mitjà de referència del nostre esport. Sols amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Punxa ací i Travessa per PilotaViu, travessa per la pilota valenciana!

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article