elmusa

Isabel Garcia: «Les dones ja estan cridant a la porta del món professional de la pilota»

Isabel Garcia Diputada de Joventut, Esports i Igualtat

En un temps on les reivindicacions per la igualtat entre homes i dones estan cada vegada més presents en la nostra societat, la pilota valenciana viu també un moment d'eclosió femenina, amb un augment exponencial de les pilotaires que practiquen el nostre esport. La diputada Isabel Garcia és de les persones més capficades a aconseguir que aquesta igualtat s'aplique a la pilota. I és que Garcia sempre ha estat treballant per la igualtat, per la qual cosa va assumir aquesta àrea de la Diputació de València, unida també a les de joventut i esports. Va nàixer a Palma de Gran Canària, com deixa a les clares el seu marcat accent que encara conserva 14 anys després d'estar fora de l'illa, i la pilota la va conéixer quan va prendre possessió del càrrec, fa escassos dos anys i mig. Tanmateix, des del principi li ha captivat el nostre esport propi, que li agrada «especialment per la seua rapidesa, no t'avorreixes mai», explica.

U. Ortiz i R. Sentandreu / València.

- Quina relació has tingut amb l'esport?
L'aproximació al món de l'esport em ve de casualitat. El que menys em pensava és que anara a tocar-me la delegació d'esports. Estava clar que igualtat sí, perquè és al que em dedique des de fa un muntó d'anys, però Joventut i Esports va ser com un regal. La veritat és que dóna moltes oportunitats treballar en el món dels esports, primer perquè hi ha moltes coses a fer, i el fet de poder aplicar la transversalitat entre igualtat i aquestes dues àrees com són igualtat i esports donen molt de joc. Hi ha moltes possibilitats de fer coses noves, sobretot que ajuden en el món de l'esport a reduir eixa bretxa que hi ha entre homes i dones.

- Coneixies la pilota valenciana?
No, directament va ser a través de la Federació quan vaig prendre possessió del càrrec. És un esport que des del primer moment em va agradar, em pareix que és molt dinàmic. Veia que hi havia moltes opcions de millorar la situació en aquest esport. El primer acte que vaig anar com a diputada va ser una partida de pilota a Sueca, que vaig passar una calor terrible en el trinquet perquè just era el mes de juliol o agost. Allò em va servir, perquè en aquella primera partida es va apropar una xiqueta a parlar amb mi i em va dir que elles volien competir al mateix nivell amb què ho fan els xics, que volia que hi haguera més proves, més campionats i que els trinquets s'obriren més a les partides femenines i allò va ser com: «m'agrada aquest esport però a més hi ha moltíssimes coses que podem fer», i ens posàrem mans a l'obra. El resultat està sent molt bonic.
 

- Què vas veure en la pilota que t'agradara?
M'agrada especialment la rapidesa amb què es juga, no t'avorreixes mai. M'agrada l'habilitat que han de desenvolupar els jugadors i les jugadores, i sobretot em pareix que és un món bonic, perquè són les tradicions i això m'ha permés apropar-me molt més a les tradicions del poble valencià. M'agrada l'ambient en el trinquet, la gent en si, eixa afició. I m'agrada que siga un esport on tots poden estar integrats: xics, xiques, homes, dones, joves, majors... m'agrada la diversitat que hi ha en un trinquet.

- De quina manera la Diputació dóna suport a la pilota?
Nosaltres dotem econòmicament a la Federació de Pilota, al voltant d'uns 420.000 euros que serveixen per a posar en marxa tots els projectes, com el de Pilota a l'Escola, un dels projectes als quals li tenim molta estima. A més, he de dir que hem passat de 200 xiquetes a 600 en l'actualitat practicant pilota en els centres escolars. També hi ha una part que es dedica a ajudar al món professional dins de la Federació, i ara som patrons de la Fundació. Crec que el compromís no és només econòmic sinó també polític i personal en el meu cas, però per suposat que la institució sempre havia estat i el que hem fet ha sigut fer un pas més i estar encara més.

- Com veus l'inici de la Fundació?
Arranca bé, pareix. No m'agrada el fet que no hi ha massa dones, sempre em queixe del mateix. S'ha fet una executiva on pràcticament tot són homes. Crec recordar que només hi ha una o dues dones, que no compleix ni tan sols la paritat i la llei d'igualtat, i sempre em queixe d'açò. Però bé, crec que comença bé, amb ganes i amb gent que s'estima de veritat el món de la pilota, amb una implicació molt alta de les institucions, perquè si no, no seria possible, i crec que hi ha aspectes que cal anar corregint, com per exemple que el president de la Fundació siga el president de la Federació, això és una cosa que particularment no m'agrada i ja ho he comentat amb ells diverses vegades; crec que es resoldrà en breus. Ara mateix, a part de fomentar i cuidar el món de la pilota, donarem tranquil·litat als professionals de la pilota, que són els que més estaven en l'aire. Jo crec que al final la Fundació recollirà tots aquests aspectes.
 

La diputada, entre els jugadors participants en l'última edició de la Copa Diputació de València. Foto: Ulisses Ortiz

- Li veus futur a la Fundació?
Sí, clar que sí. Estem arrancant. Però ja et dic, hi ha coses que cal polir però sens dubte que sí que té futur perquè, a més, té tot el sentit del món.

- Com imagines la pilota en uns anys?
Si se segueix la marxa que porta en l'actualitat s'haurà consolidat molt més. Hi haurà més trinquets i millors, perquè en l'actualitat ens trobem amb instal·lacions bastant defectuoses. Crec que el món professional es consolidarà, entraran les dones amb força en el món professional també, que ja estan cridant a la porta, i a més és de justícia. Crec que les competicions seran més equilibrades. Li veig un bon futur, el que no m'imagine és un retrocés després dels passos que s'han donat en els últims anys. Sí que és cert que perquè seguisca avançant i es consolide ha d'haver-hi una aposta per la part política i, no només una aposta econòmica -els diners sempre són necessaris-, però ens ho hem de creure. Si no ens ho creiem i simplement ens dediquem a posar diners en una saca, no és suficient. Ha d'haver-hi un compromís polític, real, per part de les institucions perquè açò és el que després es trasllade a la ciutadania, que la premsa s'interesse, que hi haja partides de televisió, que hi haja més afició, i al final que el projecte siga un èxit.

Hi ha alguna estratègia prevista per a intentar recuperar les instal·lacions de pilota abandonades?
Crec que per part de la Generalitat Valenciana va eixir l'any passat alguna ajuda destinada precisament a reformar els trinquets i per part de la Diputació en breu eixirà un pla d'instal·lacions esportives perquè els ajuntaments puguen sol·licitar reformar o construir noves instal·lacions i evidentment un trinquet entra dins d'eixa baralla de possibilitats. Ara ja depén dels ajuntaments i dels equips de govern.

- Respecte als mitjans de comunicació. Aquesta setmana han començat els butlletins horaris d'À Punt ràdio i Empar Marco, la seua directora, ha declarat que dedicara un espai important a la pilota.
La difusió dels mitjans de comunicació és absolutament necessària en tot perquè dóna visibilitat, fa que cresca l'afició, però sobretot crea eixa afició. Jo recorde partides que es retransmetien en Levante TV i en Canal 9 també i tenien bastant acceptació. El que està clar és que, si tenim una televisió valenciana, ha de posar en l'eix central de les seues activitats esportives la pilota valenciana.
 

- La pilota femenina ha esdevingut un boom en els últims 4 o 5 anys. Com has vist això i a què penses que es deu?
Per descomptat que es deu al compromís de la Federació. Quan jo vaig arribar li vaig plantejar al president de la Federació que en el meu primer acte una xiqueta se m'apropava i que volia que hi hagueren més partides i entrar en el món professional i alguna cosa ja s'havia començat a moure, però jo crec que eixe impuls que li hem donat des d'ací, eixe insistir, crec que ha servit perquè acabe d'explotar. També està clar que hi havia una sèrie de dones que eren referents i els hem donat una visibilitat. Per exemple, recentment li hem donat un premi a Ana Belén Giner des de la Diputació de València, no només a la seua trajectòria esportiva sinó perquè siga referent en el món de la pilota, perquè altres xiquetes vegen que les jugadores en el món de la pilota també reben premis, també guanyen campionats, també juguen en el trinquet de Pelayo... totes eixes coses que fan que les xiquetes perden la por i tinguen referents a què agarrar-se. Les sinergies que hem creat, tant des de la Federació com des de la mateixa Diputació, han servit perquè estem on estem. I la veritat és que no té color de com estàvem a quan jo vaig començar que venien dos o tres xiques, i ara tenen els seus propis tornejos i a cada acte que fem hi ha més xiques, i les partides que es fan a Pelayo són un èxit, tenen molta acceptació. L'última partida que vaig veure estava ple, crec que a més va ser un divendres a la vesprada. Amb això es demostra que amb una xicoteta espenta les coses exploten i sí que hi ha afició, però si no ho posem damunt de la taula, si no oferim partides, evidentment la gent no va.

- Els mitjans de comunicació han tingut alguna cosa a veure?
Clar. Al final açò és una implicació entre els mitjans de comunicació, la Federació, la Fundació i les institucions, tots conjuntament fan que ara mateix hi haja una explosió en el món de la pilota. Ara que no decaiga.

- Un dels esdeveniments que va marcar una etapa va ser el Va de Dona de l'any passat.
Això serveix per a commemorar un dia important per a les dones com és el 8 de març, i no està mal que al voltant d'un dia tan important per a nosaltres es visibilitze, per exemple, el món de l'esport. Aquest esdeveniment posarà en relleu la quantitat de dones que hi ha ara mateix participant en la pilota, i sobretot serà un acte festiu. Jo crec que aquest 9 de març sí que tenim coses a celebrar perquè si tirem la vista arrere, les coses han canviat moltíssim. Però celebrant-ho posant la realitat damunt de la taula i també fomentant, perquè açò també serveix per a crear afició i perquè altres xiquetes diguen: «jo l'any que ve també vull ser partícip d'aquest dia».

- Què penses sobre el fet que la pilota tinga un tracte diferenciat respecte a altres esports?
És evident que té un millor tracte, hem de ser realistes. Però també és veritat que quan mimem la pilota valenciana no ho fem només com a esport, sinó que també ho fem perquè és l'esport autòcton i tot això comporta les tradicions, el valor d'allò nostre. És la història, no estem parlant només d'una disciplina esportiva, estem parlant de molt més, d'un sentiment. El caràcter dels valencians està molt reflectit en el món de la pilota, així que és molt més el que estem cuidant.
 

 

La Diputació de València ha apostat especialment per les dones a la pilota. Foto: Ulisses Ortiz
 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article