Fem Pilota - Capçalera

Garrigós: «La pilota pot contribuir de manera fonamental a cohesionar-nos»

Amàlia Garrigós Patrona de la Fundació de Pilota Valenciana i directora de "Territori Sonor"

Amàlia Garrigós ha sigut una de les primeres veus de la nova ràdio pública valenciana, À Punt. És probablement una de les periodistes amb major experiència radiofònica del nostre territori. Des del 1989 ha estat lligada a les ones, principalment amb programes culturals i musicals. Darrerament, i després del tancament dels mitjans públics, es va atrinxerar en "El Mural". Garrigós va tindre l'oportunitat de conéixer millor la pilota amb la gravació d'un programa documental (podeu escoltar-lo punxant ací), encarat des d'una visió cultural i sociològica del nostre esport. Ara presenta el programa musical "Territori Sonor" d'À Punt Mèdia. Però el motiu principal de l'entrevista és la seua presència com a patrona, en la nova Fundació de la Pilota Valenciana, on intentarà aportar la seua «visió transversal» de l'esport.

Pau Molins / Ulisses Ortiz / Tavernes Blanques.

- Com descobreix Amàlia Garrigós la pilota?
La descobrisc a partir de la ràdio. Fa uns anys, en l'informatiu cultural "Alta Fidelitat", de Ràdio Nou, vaig fer una convocatòria als oients per a omplir les ones de mots, expressions, i dites genuïnes de la pilota valenciana. La resposta fou engrescadora. Jo mateixa estava absolutament sorpresa de veure com la gent li agradava participar en la ràdio i utilitzar expressions relacionades amb la pilota que a cada comarca tenen les seues variacions.
 
Amb aquella experiència em vaig adonar que la pilota, encara que siga un tòpic, és molt més que un esport. Té imbricacions amb la llengua, imbricacions sociològiques... En els anys 50 els trinquets eren el lloc on se socialitzava la gent. Això ha quedat un poc en l'ADN dels valencians.
 
Amb eixa experiència se'm va encendre la guspira i vaig voler investigar més. Posteriorment vaig poder fer una mena de documental dins del programa "El Mural", ja quan havien tancat Ràdio Nou. Em va costar un mes i mig fer-lo. Me'n vaig anar a trinquets, escoles, vaig entrevistar a jugadors professionals i veterans (Rovellet, Genovés, Fredi...). Vaig descobrir el passat, el present i part del futur. Em vaig adonar del moviment tan important que suposa la pilota valenciana per a cohesionar el nostre poble.
 

Rovellet i Amàlia Garrigós a Pelayo. FOTO: PilotaViu
 
- Què destacaries de la primera impressió quan la vas conéixer?
La pilota em va entrar per l'oïda. Vaig comprovar que un trinquet és tota una simfonia de sons. Des del so de la pilota, el fregar de les sabates dels jugadors, les ovacions del públic, el feridor... És una simfonia sonora brutal, amb una potència molt gran. Vaig pensar que potser mai s'havia transmès en directe una partida de pilota per la ràdio i em vaig plantejar com seria una retransmissió de pilota radiofònica. Jo crec que això mai s'ha provat i hauríem d'arriscar-nos, perquè una ràdio pública, si té alguna funció, és eixa, la d'arriscar-se.
 
- I ara que estàs més a dins?
Jo ara estic de patrona. M'agrada eixa paraula. És un poc com «mare». És una persona que impulsa alguna cosa o que col·labora. Des de la meua visió transversal de l'esport (no sóc una experta ni molt menys), tinc eixa sensibilitat cultural del que suposa la pilota valenciana. En eixa mesura i davant la meua mentalitat valencianista, crec que la pilota pot contribuir de manera fonamental a cohesionar-nos. 
 
D'altra banda, jo em plantege: Com pot ser que al meu poble, Alcoi, no es jugue a pilota? És la localitat on figura el primer testimoni escrit del joc de pilota al nostre territori. En quin moment es va trencar eixa relació de l'esport amb el poble?
 
- Què vas pensar quan et van proposar ser membre de la Fundació?
Vaig pensar: Jo per què? Si jo d'esport, en realitat en sé poc. No sóc una experta en això, però em van comentar que volien que la pilota en el segle XXI tinguera esta visió transversal i buscaven a gent amb sensibilitat que sí que haguera treballat la pilota des d'algun punt de vista (en el meu cas, cultural i radiofònic). Aleshores vaig dir que sí, que provaria amb tota la meua humilitat i respecte cap a l'esport i cap a tots els seus estaments. Des dels clubs, als trinqueters, passant pels jugadors, les escoles, la federació...
 
- Quin és el teu paper allà?
De moment escoltar. Escoltar i impregnar-me bé de què va la cosa. Jo crec que estem en un moment molt important, en què la Fundació es crea per a donar estabilitat a un esport. Ara la pilota calenta està en qui ha de gestionar el món professional. És el repte més gran que hi ha. Jo estic escoltant totes les parts. Com a qualsevol membre de la Fundació, hem de votar les iniciatives que hi haja. En el moment que ho faça, votaré en consciència. Si considere que no puc aportar res, me n'aniré.
 

Amàlia Garrigós es patrona de la Fundació de la Pilota Valenciana. FOTO: Ulisses Ortiz
 
- Com veus el futur de la pilota professional?
Els jugadors professionals han d'estar ben pagats, han de tindre una seguretat. No podem seguir improvisant en eixe aspecte. A banda d'això, un altre gran repte és el de seduir a la població perquè conega la pilota valenciana. Ahí la televisió i la ràdio han de tindre un paper fonamental. Esperem que s'aposte per, almenys, la retransmissió d'una partida setmanal i per fer programes que tinguen esta filosofia de transversalitat. Vull dir, que els jugadors de pilota siguen líders d'opinió, participen en tertúlies... S'ha de potenciar el fenòmen fan, especialment des de la televisió. La passió pels jugadors acostarà molt més al trinquet a un públic que ha viscut un canvi de paradigma. La gent ara va al trinquet simplement a gaudir de l'espectacle i passar una bona estona.
 
- I el de la pilota femenina?
S'estan donant passes molt importants. S'estan organitzant partides extraordinàries i s'està publicitant molt, que això no passava fa uns anys. Jo crec que la dona està tenint el seu protagonisme ara mateix, tot i que no és suficient. Tenim referents com les germanes Puertes de Beniparrell, que són un espill per a les xiquetes que estan en alguna escola o en algun club. La cosa va creixent. Un altre repte del segle XXI és que la dona arribe a jugar de manera professional.
 
A banda d'això, s'ha de destacar que les dones ja han entrat al trinquet com a públic. Estan allà, que fins no fa molts anys no estaven. Com més dones hi haja jugant, més hi haurà al públic.
 
- Quin paper han de jugar la ràdio i la televisió públiques en la visibilització del nostre esport?
Dins dels carrusels esportius del cap de setmana, que tenen molt de poder de convocatòria en la ràdio, a banda d'entrar el futbol, han d'entrar altres esports. La pilota valenciana ha d'estar ahí. S'han de fer connexions en directe amb les partides i recrear-nos en el so, conéixer a la gent que està allà, fer reportatges... En fi, contar històries de pilota. Podem fer un treball pedagògic de la història dels valencians a través de la pilota valenciana. Els mitjans de comunicació poden fer-ho perfectament. No només s'han de limitar a un programa setmanal.
 

Garrigós al frontó de Tavernes Blanques, des d'on treballa l'equip de "Territori Sonor". FOTO: Ulisses Ortiz
 
- Quan vas començar amb "Territori" Sonor parlaves molt d'estar «a peu de comarca»... Què vol dir això? És aplicable a la pilota?
Estar a peu de comarca és aplicable a qualsevol cosa. Jo crec que s'ha pecat molt en els últims 20 anys de la centralització en el cap i casal principalment, però també en Castelló i Alacant. Jo no apostaria per les províncies perquè el territori sonor valencià són les comarques. Allà és on es genera cultura, esport, on es fa poble... En cada comarca pegues una patada i ixen 50 músics, 50 pilotaris... Hem de canviar eixa visió que tenim molt viciada, del fet que tot ha de passar per València, i després, en un segon terme, per Alacant i Castelló. La vida són les 34 comarques del territori valencià.
 
- Què tal va l'inici d'aquest nou projecte a À Punt?
Està sent vertiginós. Treballem moltíssim. L'equip que fa possible este programa té una il·lusió tremenda. Ens deixem la pell treballant i ens adonem que l'escena musical valenciana genera una informació que és insuficient per a una hora diària, necessitem més temps. Jo espere que territori sonor cresca. Volem estar en totes les comarques i convertir-nos en el programa oficial, amb l'emissora À Punt, de tots els festivals del País Valencià.
 
Allà on hi haja música i pilota, allà estarem, com al Festivern. És un exemple de com en alguns festivals de música s'està incoporant la pilota valenciana. És molt interessant eixa barreja. Trobe que és una manera molt intel·ligent d'introduir a la gent en este esport.
 
I seguint amb la relació entre la música i la pilota, he de dir que un dels nostres col·laboradors, Francesc Fort, ja porta un parell de setmanes anant als trinquets tant a públic, com a jugadors i jugadores, quina és la cançó que més els motiva per a entrenar-se. Volem introduir en el nostre programa al món de la pilota.
 
- Per a acabar, quins són els teus desitjos de futur respecte a la pilota?
Estem en un moment de recontrucció. Està tardant molt però s'està fent passet a passet. Els mitjans audiovisuals valencians són la mostra més visible. Espere que la ràdio i la televisió servisquen per a connectar a la pilota valenciana amb el nostre poble. Eixe seria el desig número 1. Que s'acaben les discusions i inseguretats de cara als jugadors professionals i que la dona tinga cada volta més presència en la pilota. Són també grans reptes que, en el segle XXI, i a través de la ràdiotelevisió valenciana, els podrem assolir.
 

Garrigós al trinquet de Pelayo en la celebrací del Va de Dona. FOTO: Ulisses Ortiz

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article