Fem Pilota - Capçalera

Lluís Ramos: «Si moltes escoles i col·legis tingueren un trinquet amb frares, els jugadors serien molt millors»

Lluís Ramos Professor i investigador

Molts professionals que envolten la pilota coincideixen a afirmar que el futur del nostre esport passa pel sistema escolar. Lluís Ramos, professor universitari de l'assignatura Jocs i Esports autòctons, és un apassionat de la pilota. Va nàixer a Castelló de la Plana l'any 1986 i actualment és el secretari del club de pilota de la ciutat. Ara mateix és l'abanderat de la recuperació del frare, una modalitat de pilota valenciana de joc indirecte que el pas del temps ha anat fent desaparéixer de les comarques del nord. El seu afany per dignificar el frare el va conduir a organitzar, amb l'ajuda de la Federació de Pilota Valenciana, el primer Campionat Autonòmic de Frare, amb èxit de participació.
 
R. Sentandreu / València.
 
- Quan et va arribar l'afició per la pilota? 
La vaig conéixer a través d'un simpòsium de pilota que feren en la Universitat Catòlica de València en 2005, i durant la carrera de Ciències de l’Activitat Física i l'Esport vaig cursar com assignatura obligatòria la Pilota Valenciana, amb el professor Dani Martos. Em va agradar molt l'assignatura i vaig fer el curs de monitor nivell 1 on vaig conéixer als docents Manolo Conca, Vicent Pérez i Jordi Naya. 
 
Per altra banda, el meu poble matern és Borriol, i durant els tres mesos d’assignatura vaig estar fent un treball d’investigació sobre la història de la pilota al poble, i vaig passar moltes hores al trinquet, parlant amb la gent gran i preguntant a tothom. A partir d’ahí Julián Esteve, monitor i coordinador de l’escola de pilota, em va dir de fer-me càrrec dels més menuts de l’escola. Teníem una trentena de xiquets i xiquetes a l’escola municipal, d’on han sortit jugadors destacats com Pablo, Jorge i Kevin de Borriol.

Pocs anys després, Enric Porcar, actualment regidor d’Esports de Castelló, em va proposar muntar una escola de pilota a Castelló. Així que Enric, Cèsar Beltrán (d’Almassora), Alberto González i jo muntàrem l’escola. D’ahí  va nàixer l’escola municipal de xiquets, els quals venien principalment de la zona del Castàlia, molts d’ètnia gitana, i també muntàrem l’escola d’adults, on començàrem nosaltres també a aprendre a jugar a pilota. S’incorporaren companys com Carles Porcar, Ivan Fenollosa, Jaume Andrés,  Manuel Ramírez, Tomás Rubio i Jordi Selma.    
 
- Encara funciona l’escola? 
L'escola que creàrem va funcionar 3 anys, des de 2008 a 2010, fins que tiraren l'antic trinquet de Castàlia i ens n’anàrem a Vila-real a entrenar i a jugar. Va haver-hi un paró en l’escola de pilota, ens feren el nou trinquet al Parc Esportiu del Sindical, i al curs 2015 tornàrem a començar. Som els mateixos els que la coordinem i anem cada any creixent i incorporant nous socis, i actualment són 50 xiquetes i xiquets.  L’escola és el nostre tresor i ens l’estimem molt, i a ella van destinats tots els nostres esforços.
 
- Com vau viure l'enderrocament del trinquet de Castàlia?
Molt mal, allò va ser una jugada política per a fer pistes de pàdel. Els trinquets vells, els més antics, estaven al centre de Castelló, tenien prou vida, però en ser privats es van vendre i van desaparéixer. El trinquet de Castàlia estava en un barri, diguem-ne marginal, però tot i això estava dins de la ciutat. Això venia molt bé perquè allí s'apropava la gent gran a veure’ns. Hi havia gent fins i tot de 80 anys que anava a jugar al frontó valencià. Els xiquets del barri, la majoria d’ètnia gitana, venien també i tenien molta afició. Era la nostra casa i qualsevol persona podia vindre caminant o en bicicleta sense sortir de la ciutat, així que era fàcil jugar i promocionar la pilota en eixe trinquet. Malgrat els pocs anys que vam estar i la nostra poca experiència, estem molt contents perquè il·lusionàrem a molta gent de Castelló i de la comarca, i sobretot gent que no venia, ni coneixia la pilota. 

A la nova construcció es va prometre fer un trinquet i un frontó, però d'aquest últim se n'oblidaren. Hem estat anys reivindicant el frontó i treballant, i finalment ja està construint-se  A l’interior de Castelló es jugava molt a frontó valencià, jugadors de Tírig, Useres, Vistabella, Atzeneta, Borriol i també Almassora van fer de les instal·lacions de pilota del Càstalia la seua casa, era el seu lloc per entrenar i inclús alguns competien allí.  Ells van ser els que van mantindré viva la pilota a Castelló en l’etapa de decadència, i la desaparició d’aquest espai emblemàtic ple de vida i diversitat va colpejar la pilota fortament, i no sols a Castelló, sinó a la resta de pobles que tenien una vinculació en Castelló. Cal també destacar que les persones d’ètnia gitana del barri freqüentaven diàriament el frontó de Castàlia, era el seu joc preferit, i van sorgir molts i bons jugadors de pilota del barri la Breva, el grup San Agustín i del San Lorenzo.
 

El Club Pilotari Castelló, en un acte del seu 30é aniversari. Foto: Club Pilotari Castelló
 
- Quants trinquets hi havia a Castelló? 
Estava el trinquet de Baix, al carrer Governador on està l’actual plaça Cardona Vives, i el trinquet de Dalt, que estava on està l’Hospital Provincial. Dels beneficis del trinquet es van fer obres per acabar la Basílica del Lledó. El del Governador estava regit per Bomba com a trinqueter i tenia molta activitat. A tots els trinquets de Castelló es jugava a rebot (modalitat ja extingida, semblant a l’escala i corda però amb trets diferents) com podem llegir en les cròniques de la premsa antiga. L’escala i corda no es practicava. Per exemple a Benlloc, al trinquet de Malena, es jugava a rebot, i ocasionalment, quan venia algun jugador de València es jugava a escala i corda, però normalment a rebot.  És la nostra modalitat autòctona!.

- Continua Borriol amb l’activitat de pilota? 
Et conte abans una anècdota. El meu iaio era el mestre de Borriol, José María «el Mestre». Quan vaig entrar al trinquet de Borriol per primera vegada em preguntaren que de qui era família. En dir que era el nét de José María «el Mestre» tots començaren a riure i em recordaren que el meu iaio també tenia afició a la pilota. No jugava, però tenia a l’escola una caixeta de pilotes, segurament de tec i les feia servir per a llançar-les als seus alumnes quan es distreien a la classe. Supose que no tirava a donar, però tots sabem que eren altres temps!

Cada tant en tant anava al poble i quan m’oferiren portar l’escola vaig incrementar les visites i pujava tots els caps de setmana. Quan s’ho deixaren Eliseo Tena, el president, i Julián el monitor, cremats perquè estar al capdavant és dur, els nous que entraren van voler moure-la altra vegada, però no va sortir. Des de fa tres anys que torna a funcionar amb Cristian Fabra i  Jorge Esteve, exalumne meu de l’UCV i criat en l’antiga escola de pilota de Borriol. Jorge apuntava moltes maneres però es va lesionar. Fou mitger i company de Pablo de Borriol!

- No creus que l’assignatura de la qual tu eres mestre caldria que s’anomenara exclusivament «pilota valenciana»? 
El marc actual de graus s’ha reduït a 4 anys, inclús pretenen reduir-lo a 3. Al no ser 5 anys no hi ha tantes hores, els continguts es redueixen i es deuen repartir molt bé. Pense que hauria d'haver-hi una assignatura de pilota, però en el sistema de graus és complicat, i l’assignatura de Jocs i Esports Autòctons s’emmarca molt bé. Entenc que s’ha de donar prioritat a allò nostre però dins del que cal.
 

Lluís Ramos, José Manuel Puchalt i Josep Bosch professors i companys de la Facultat de Ciències de L’Activitat Física i l’Esport de la UCV. Foto: Lluís Ramos

- Que és el que més destacaries de la pilota?
La pilota enganxa! La sensació de sentir la pilota en la mà! De colpejar-la! De  passar-la per dalt corda!, De suar! A més del que significa… Hui en dia és la meua vida, i sembla com si fóra la meua primera o segona núvia. Li dedique molt de temps. Jo sóc esportista, he practicat molts esports, he escalat, bussejat, he jugat a futbol sala, a handbol, bici, curses a peu per la muntanya.... però la pilota té alguna cosa més.
 
- Per què recomanes el seu ensenyament? 
Principalment, la pilota la hem de conéixer tots els valencians i valencianes, simplement per ser el patrimoni lúdic-esportiu i cultural més important a les nostres terres. Per això és prioritari que estiga dins de la universitat. A més a més, els graduats en CAFE han de ser experts en l’acció motriu, en el moviment, i que millor que ser experts en les nostres practiques, en les nostres accions motrius, en els nostres costums, i que endemés ha perdurat al llarg dels segles. Per tant, eixa tradició ha de ser transmesa pels mestres i professor en els centres educatius, en les escoles de pilota perquè l’antiga forma de transmissió oral i generacional, de pares a fills, ja no funciona.
 
La pilota ha estat abandonada per la gent i les institucions, que l’han menyspreat. Actualment no té el reconeixement que deuria i hauria de normalitzar-se dins de la universitat com un pas més i fonamental per a difondre-la.

Respecte a la pregunta, et puc dir que la riquesa de la pilota és abundant; destaquen els seus valors, la identitat, el seu paper sociocultural, la seua validesa educativa, la seua varietat d’especialitats (modalitats), el seu ventall de colps, la diversitat d’accions motrius i habilitats, el seu llenguatge, el seu significat, etc. No pararíem, la pilota és de categoria!!!
 
- Què opines del programa Pilota a l’Escola?
El més roín que té el programa Pilota a l’Escola és que li falta connexió, una transferència de xiquets i xiquetes als clubs, que servisca per a augmentar el nombre de xiquets i xiquetes en les escoles de pilota.
 
Per altra banda, és cert que molts mestres d’Educació Física donen pilota a través d'aquest programa i els xiquets la coneixen i l'aprecien. Diguem que s’arriba a molts col·legis i cada vegada més, però també cal plantejar-se que eixa utilització de recursos tinga una continuïtat i no sols es limite a què els xiquets i xiquetes coneguen la pilota en quart de primària. Malgrat les limitacions pel que fa als recursos, s’aconsegueix transmetre els  valors intrínsecs de la pilota als més joves. La pilota és un gran recurs educatiu, els mestres que l’imparteixen destaquen que tant  xiquetes com xiquets participen activament, en igualtat i aprenen a respectar-se els uns als altres, inclús serveix per a evitar conflictes i aprendre conductes i hàbits. Alguns companys en conten que al pati es juga a raspall, en compte de futbol que sol comportar molts problemes. 
 

Gala de la pilota a Castelló. Entrega del guardó -Socarrat 2017- a Amador Peset de Traiguera. Foto: José Ramón Gil
 
- Com veus la pilota a nivell general? 
El problema de la pilota no és la pilota, el problema de la pilota som les persones. Les persones hem d'entendre’ns i estimar-nos, i a la pilota hi ha poc d’afecte. Com diu Manolo Conca, hi ha gent que s'apropa a la pilota sols per a traure i altra gent perquè l’estima. Hem d'apropar-nos tots a la pilota per a traure el millor de la pilota, deixant els interessos a part.  
 
Per altra banda, és fonamental potenciar la pilota com un esport recreatiu. Les modalitats  professionalitzades, raspall i escala i corda, requereixen molta tècnica i un bon estat de forma física, mentre que altres com les galotxetes, el minitrinquet o el frare, permeten guanyar molts aficionats que després seran el públic de les partides i la base de les escoles i els clubs. Per exemple en Almassora, munten un campionat de minitrinquet on juguen més de 30 adults i és un èxit.

Cadascú pensarà d’una manera, però el que s’ha de fer és treballar... si no es treballa, la situació de la pilota no l’arreglarà ningú. El sistema de transmissió de la pilota ha canviat molt, ja no és generacional, el xiquet/a que ve al trinquet no té perquè tindre l’afició de casa, per la qual cosa el xiquet/a  que ve al trinquet l'has de mimar i si no el mimes no tornarà.

- Què milloraries urgentment? 
S’hauria de  continuar formant els professors i mestres per què donen a conéixer als xiquets/es què és la pilota i després crear unes escoles municipals fortes on eixe teixit de xiquets i xiquetes puga endinsar-se més en pilota valenciana. El que és més important, crec jo, és que les escoles de pilota es potencien al 100% i s’estructuren com cal. Són la base de l’esport, el futur, i les estructures de moltes d’elles són febles.  Avui en dia encara tenen una alta dependència de l’altruisme, estan poc professionalitzades i amb gent poc formada. És complicat perquè molts Ajuntaments no ho promocionen com deurien;   es paga poc al monitor, les subvencions són insuficients, la regulació és poca i sol haver-hi una despreocupació i un oblit que és trist que no siga ates. 
 
- Eres impulsor del frare. Què ens pots dir? 
Ha sigut la gran modalitat oblidada per les institucions i organitzacions. Des de la creació de la Federació de Pilota Valenciana, poc s’ha fet pel frare. Tan sols s’han recuperat les modalitats pròximes a València, i el frare i el rebot han sigut oblidades. Ara s’han ficat les piles! El meu treball és un intent de reivindicar la nostra tradició, la del nord de Castelló. I la veritat és que el primer campionat Autonòmic que férem a Xert i Traiguera va ser impressionant, un èxit, i es va poder observar com és una modalitat que enganxa, molt dinàmica i que ofereix molts recursos per al jugador. Si les escoles de pilota i col·legis tingueren un trinquet amb frare, els jugadors serien molt millors.
 
- Per últim, com va la promoció del frare?
Continuem treballant i impulsant el frare. La setmana vinent celebrem en Traiguera la Jornada “Enganxa’t a la pilota valenciana. Va de Bo!” per mestres d’Educació Física. (més informació, ací)
 
Però el més important és que alguns xiquets de Traiguera s'han aficionat, els ha entrat el cuquet i diàriament juguen a pareteta al patí de l'escola. Rafa Besalduch, el mestre d'Educació Física, està fent un treball excel·lent i això es nota, i a més a més Amador Peset i Javier Ferrer, l'alcalde de Traiguera, ens estan ajudant molt a realçar el frare i cada vegada tenim més gent del Maestrat implicada. 
 
En gener ja comencem a organitzar amb la Federació la segona edició del Campionat Autonòmic de frare on convidem a tothom, especialment a jugadors i aficionats de la pilota perquè participen i s'impliquen. Els que ja van estar, ja ho saben, es xale barbaritats!, i els que no van poder anar, ara tenen una nova oportunitat de conéixer el frare!
 

Lluís Ramos jugant en el I Campionat Autonòmic de Frare. Foto: FPV

*Volem seguir sent el mitjà de referència del nostre esport. Sols amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Punxa ací i Travessa per PilotaViu, travessa per la pilota valenciana!
 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article