elmusa

Catalunya: 'Si en dos o tres anys no hem fet un gir total, haurem fracassat'

Jose Maria Catalunya Oliver Vicepresident de la Fundació de Pilota Valenciana

El passat dijous, 5 de gener, El Joc del Poble va entrevistar a Pepe Catalunya. Als micròfons de Ràdio Godella, el vicepresident de la Fundació de Pilota Valenciana va donar alguns titulars interessants respecte al treball de la nova organització que vetlla pel futur del món professional de la pilota. Si voleu escoltar l'entrevista completa, podeu accedir al programa d'El Joc del Poble fentclicací.

El Joc del Poble / PilotaViu / Godella. 

- Esteu tenint un inici d'any "mogudet" no?
Molt "mogudet" perquè hem d'edificar el nou edifici. Hauríem d'haver-ho agafat una miqueta abans i ens ha pillat el bou, però ho solucionarem.

- Què és la Fundació de la Pilota Valenciana?
La Fundació de Pilota ha sigut la solució que ha trobat tot el sector per a donar continuïtat a un tema que havia posat en marxa la iniciativa privada amb la fundació de Val Net, intentant que hi haguera una estabilitat per als jugadors. La Fundació és l'organisme que organitzarà el món professional, és a dir, les competicions oficials en què participen els jugadors professionals.

- Qui formeu part d'esta nova institució?
Formen part la Generalitat, les tres diputacions, els tres ajuntaments més grans de la Comunitat Valenciana i una sèrie de patrocinadors privats, que ja estaven relacionats amb el món de la pilota. El que hem fet és institucionalitzar la forma de què eixos patrocinis arriben directament a la Fundació, perquè esta siga la que organitze les competicions. També hi ha tres persones que han sigut triades per votació, que som, jo mateix, Pepe Soriano i Amàlia Garrigós. 
 
- La Fundació es va constituir legalment el passat 21 de juny... Què heu fet fins ara?
Només constituir-se vam accelerar el procés d'alta de la Fundació en el registre de fundacions, així com en hisenda i en tots els organismes oficials. El dia 1 de gener havíem de fer-nos càrrec de contracta directament als jugadors. 
 
Els jugadors estaven contractats directament per la Federació, en este impàs que ha hagut, des que van desaparéixer els grans patrocinadors tipus Bancaixa. Per a això va tindre la inestimable col·laboració de José Luis López, que va prestar el seu aval personal perquè hi haguera liquidesa i els jugadors pogueren cobrar tots els mesos, mentre pagaven els organismes oficials.
 
A banda d'això ens hem reunit amb els trinqueters per a donar-los la tranquil·litat que continuarà tot més o menys com fins ara, tot i que volem introduït ja canvis. Per exemple, hem posat una persona de la Fundació a càrrec de l'agenda, Juanjo Sala.
 
Però tot això són detalls organitzatius. L'objectiu principal era donar tranquil·litat als jugadors, als trinqueters i a tot el món que està al voltant de la pilota. Havíem de fer-los saber que la Fundació anava a fer-se càrrec a partir del dia 1 de gener, de tots els compromisos que fins ara havia adquirit la Federació, cosa que cal agrair moltíssim a José Daniel Sanjuan, que és el president de la Federació i també de la Fundació tal com ho posa en els estatuts. També s'ha de reiterar l'agraïment a José Luis López. Sense la seua aportació hauria sigut impossible que la pilota haguera perdurat els últims quasi tres anys.
 

Catalunya va participar en el congrés de Pilota Valenciana del passat mes d'octubre. Foto: Ulisses Ortiz
 
- Ja tenen contracte els jugadors?
Alhora que estem gravant l'entrevista (11 hores del 5 de gener de 2017), estan avisant-los perquè passen per la Federació per a parlar amb ells i comunicar-los l'oferta a cada jugador. Aquesta dependrà del rànquing de cadascú, que ha sigut actualitzat amb data del 31 de desembre. S'han ordenat els jugadors per la puntuació que han acumulat en l'últim any. D'ahí eixirà el nombre de jugadors que cal contractar.
 
- Contractes per a tres mesos?
Efectivament. No ens ha donat temps a triar la fórmula de gestió. El dia 3 de gener va acabar el termini per a presentar projectes. Ara hem d'analitzar-los i veure si ens agrada algun. I mentrestant, el que vam decidir per unanimitat de tots els actors implicats va ser prorrogar durant tres mesos la gestió de Val Net, encara que el mecanisme de dur l'agenda de jugadors i trinqueters ara recau en mans de Juanjo Sala. Fins que s'acaben els circuits (les lligues) d'escala i corda i de raspall es mantindrà la gestió que ha hagut fins ara. Això serà més o menys fins a l'1 d'abril, moment en què es posarà en marxa totalment la nova forma de gestió. Podrà ser directa, perquè no ens agrada cap dels projectes que s'han presentat, o una gestió mitjançant una concessió a alguna de les empreses que han presentat proposta.

- A banda de la de Waldo, Guillermo Sanahuja i Joan Morant, quines propostes s'han presentat?
A banda de la proposta de "Pilota 21_ Col·lectiu de treball", han presentat proposta Fredi, Emilio Peris, Dani Ribera, un grup de professionals que s'han ajuntat en una societat, i una altra en nom del Club d'Oliva.
 
- Què és el que s'espera del nou projecte de gestió?
Nosaltres esperem que la gent que està al voltant de la pilota s'haja organitzat i puga presentar alternatives en les quals no faça falta que la Fundació porte directament la gestió. Si l'haguérem de dur nosaltres, tampoc passaria res, però hauríem de tindre personal propi de la Fundació i per això ho hem obert a la iniciativa privada. Esperem que hi haja unes propostes de prou qualitat, que facen incidència en la gestió esportiva, i sobretot també en els patrocinis. Som conscients que no podem estar tota la vida vivint del patrocini públic. Som l'únic esport que tenim directament un finançament de l'administració pública. Volem que això vaja cap endarrere i que augmente el patrocini privat com en qualsevol esport.
 
Un dels aspectes a tenir en compte és el desenvolupament del departament de màrqueting i comunicació, que haurà de fer valdre tot el que puguem aconseguir de patrocinadors privats, tenint en compte que la gran esperança de la Fundació és que es pose en marxa la nova televisió valenciana. Això ens donarà molta visibilitat i farà possible que els patrocinadors tinguen un bon retorn en forma d'impactes publicitaris.
 

El món de la pilota espera la nova televisió pública valenciana. Foto: Francesc Planes

- Quines garanties hi ha del fet que, amb un altre projecte privat, millore la situació dels pilotaris professionals?
Val Net ha fet una gestió privada en els últims anys en què jo crec que han primat més les coses bones que les coses roïnes. No obstant això, calia donar un canvi important al món professional. Val Net es va fundar fa 14 o 15 anys, en una situació molt diferent, amb uns espònsors de referència que han anat perdent-se. S'ha hagut de treballar en la recerca de patrocinadors de menor quantitat d'inversió, però que han fet possible que continuara el projecte.
 
El que volem, sobretot, és que es cobrisquen les necessitats dels jugadors, especialment pel que fa als jornals, oferint-los un contracte de major qualitat econòmica i de prestacions socials. Per exemple, un esportista d'elit no pot estar esperant-se 10 o 12 dies a què li facen una prova mèdica. No pot estar esperant que l'atenguen perquè no hi ha mitjans especialitzats per a les lesions freqüents i típiques de la pilota... Eixes coses s'han de trobar amb molta agilitat. 

A més s'ha de dedicar molta més activitat a la recerca d'eixos espònsors que estaven i que se'n van anar, no sabem per què.
 
El departament de màrqueting i publicitat ha de ser capaç de què la pilota tinga molta més presència en la societat valenciana. Antigament hi havia figures que en tenien presència, i molta. Hem d'aconseguir que els jugadors es dediquen a l'aspecte esportiu, sense haver de buscar un complement salarial fora de la pilota. Així podran dedicar més temps per a acudir a actes socials, de representació... En definitiva, tindre més presència social.

- Les partides hauran d'abocar-se al cap de setmana?
Està comprovat que les partides més importants s'han de celebrar de dijous a diumenge, sobretot els dies del cap de setmana. Això s'està demostrant amb l'experiència. Hem de deixar, especialment en hivern, que entre setmana s'organitzen les partides del dia a dia en els trinquets que tradicionalment les han fet, donant-los també ajuda perquè acudisca més gent. És necessari renovar el públic. Hem d'aconseguir que la gent que ha anat tota la vida no se'n vaja del trinquet i incentivar que els joves vagen més. S'ha vist que amb partides de divendres a la nit i dissabte a la nit, molts trinquets s'omplin d'homes i dones joves que tenen interés. Una de les funcions que ha de complir la Fundació i l'empresa gestora (si és que n'ix alguna) és la de fer un calendari que siga estable. La gent ha de saber, a principi d'any, quines són les activitats que tindran fins al dia 31 de desembre. Això dóna estabilitat per a fer el rànquing i perquè l'aficionat sàpiga el trofeu que toca a cada poble i a cada època de l'any. També s'hauria d'apostar més per les grans fires. Hem d'ajudar a ajuntaments i clubs a què això continue.
 

La gestió de la pilota professional està per definir-se. Foto: Ulisses Ortiz

- Quan sabrem què diu cada proposta?
La setmana que ve (del 8 al 15 de gener), volem que siga monogràfica per a estudiar les propostes. Una vegada estiga eixa feina feta, es notificarà a les empreses els dubtes que tinguem, perquè vinguen a exposar-nos el projecte. Han de quantificar les seues propostes comptant amb un pressupost de més o menys 1.100.000 euros.

- Tens molta experiència en el món de la pilota, vas ser vicepresident de la Fundació Bancaixa per exemple... Quin ambient respires ara en la Fundació? Com estarem d'ací un any?
Jo ja he fixat l'horitzó. Si en dos o tres anys no hem fet un gir total a la situació, haurem fracassat. Haurà d'haver més col·laboradors i patrocinadors, i que la gent del sector estiga contenta. D'ací un any s'ha de notar que la cosa ha canviat i que la gent està contenta. El que sí que puc destacar és que, ara, l'ambient de col·laboració entre tot el món és molt positiu. Podem discutir i cadascú defensar el seu sector, però al final ens hem de posar tots d'acord, perquè no som tanta gent i hem d'espentar tots en el mateix sentit. L'ambient és molt bo i hem de preservar-lo, perquè si ho fem, aconseguirem que d'ací un any, al gener de 2019 puguem dir "xe! Sí que s'ha notat". Si no seguim eixe camí serà un fracàs, i jo no vull que es fracasse.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article