elmusa

«Fent l'espectacle hem plorat de veure com la gent s'estima el Genovés»

Carme Marí Contacontes i Professora de teatre per a xiquets

El llibre il·lustrat o còmic del Genovés, escrit per David Sarasol i Sergi Durbà, ha incorporat en les seues últimes presentacions l'obra de teatre o, amb paraules de Carme Marí, "narració oral escènica". La representació anomenada Una pilota al cor va adreçada a públic entre 7 i 11 anys. Carme, que sol fer de contacontes, narra la història, mentre l'actriu Pepa Gómez s'encarrega d'actuar i posar-se en la pell de Paco Cabanes "el Genovés". El 6 d'octubre es va estrenar a Quatretonda i els va anar tan bé que, després d'acompanyar Sarasol i Durbà en alguna presentació més, ara faran l'obra en solitari al Teatre Círculo de Benimaclet (València), els dies 2, 3, 4, 5, 9, 10 i 12 de novembre. Per a conéixer un poc més Una pilota al cor, hem parlat amb la narradora, Carme Marí.

Ulisses Ortiz / València.

- D'on naix la idea de fer Una pilota al cor?

En principi va ser una proposta de Sebastià Giner, coordinador de pilota de la Conselleria d'Educació i Esports. Una pilota al cor, en principi, va precedida de la presentació del còmic El Genovés: l'heroi esportiu dels valencians, de David Sarasol i Sergi Durbà. Com que el còmic està més adreçat als xiquets, Sebastià em va dir que trobaven que podria amenitzar molt la cosa si es puguera fer un contacontes abans per tal d'arribar més als xiquets. Sebastià m'ho va proposar i vaig pensar que, com que es tracta d'una biografia, li faltava el component dramàtic que tenen els contes. Vaig pensar que estaria bé contar-ho però afegir un component visual. És per això que li ho vaig proposar a Pepa Gómez, una amiga que és actriu provinent de la tècnica de cos. Hem arribat a una barreja on jo narre i conte i ella fa del Paco (Genovés) pilotari.

- Com està arribant al públic l'obra?
La veritat és que entra molt bé perquè presentem el Paco xiquet i es dramatitza un poc la relació amb sa mare, amb eixa obsessió que tenia per la pilota. Després hi ha una part de l'espectacle que és més participativa i que té un caire més de difusió. Coneixent Paco vam veure que parlar del Genovés és parlar de pilota. En l'obra diem que a ell li agradaria més que parlarem de pilota que parlar de la seua persona, perquè és molt humil i molt bona gent. Fem una mena de joc on aportem coneixement i vocabulari de la pilota.
 

Carme Marí fa de narradora i Pepa Gómez fa el paper del Genovés. Foto: Museu de la Pilota del Genovés

- Quina relació tens amb la pilota?
Jo sóc de Murla i Murla és pilota. Tota la vida, en el parlar del poble, he escoltat expressions de la pilota i això volíem reflectir-ho i que quede en la llengua. Ma mare em deia “a mi no em tragues faltes i bones”, “és que me l'has tirada al rest” o “és que no em dones resquit”. Totes elles provenen de la pilota i els xiquets ja no les coneixen. A Murla, el Genovés és molt estimat. Un dia vaig eixir de casa i no sabia què passava al poble, perquè eren rius de gent els que veia, amb cotxes (aparcats) dalt de les voreres. Vaig haver de baixar al bar i no podia ni entrar. Vaig preguntar què passava i resulta que havia vingut el Genovés. És l'esdeveniment més gran que he vist al poble. Ell tenia molta relació amb Murla i, de fet, una de les seues últimes partides va ser allà.

- En quins pobles heu estat?
L'estrena va ser a Quatretonda, on vam tindre molt bona acollida. Allí hi ha un club de pilota fort i van vindre moltes famílies amb els xiquets. Després hem estat a Pedreguer i a Castelló de la Plana. Tenim per davant anar a Ondara i hem d'anar a Murla, clar.

- Què ha significat per a tu fer esta obra?
Per a mi ha sigut molt bonic. Sempre vols que darrere del gran esportista o del protagonista estiga la gran persona, però això no passa sempre, com és normal. En este cas sí que ha sigut així i ens hem trobat una gran persona. Paco és tan estimat i el vol tant la gent... Jan (de Murla) em deia que jugava molt bé i ha sigut una gran figura però que, sobretot, ell (Genovés) enamora. Això és molt bonic, però és veritat, perquè té un tracte molt proper, molt càlid. És molt de donar-se i la veritat és que al llarg d'este treball hem plorat moltes vegades de veure que la gent l'estima molt i de veure que, al llarg de la seua carrera, s'ha preocupat més de donar a la pilota que de fer diners.

Per a veure els horaris al Teatre Círculo, punxeu ací: Una pilota al cor a Benimaclet


Pepa Gómez durant l'actuació. Foto: Museu de la Pilota del Genovés
 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article