Fem Pilota - Capçalera

Vicent Añó: 'L'objectiu del congrés és que les institucions prenguen nota i donen suport a les propostes que isquen'

Vicent Añó Director de la Càtedra de Pilota Valenciana i coordinador del congrés

PilotaVeu / València.

Estem a pocs dies per tal que comence el congrés “La Pilota Valenciana: reptes per al segle XXI”, que tindrà lloc els dies 26, 27 i 28 d'octubre a les instal·lacions de l'ADEIT de la Universitat de València. Hem visitat Vicent Añó, coordinador del congrés i director de la Càtedra de Pilota Valenciana, perquè ens done llum sobre els objectius del Congrés i la seua tasca durant el darrer any.

- Com ha sigut el treball de preparació del congrés amb el comité organitzador?
Molt intens. I ha sigut llarg perquè fa més d’un any que estem treballant, més d'un any en què hem fet set reunions del plenari del Comité Organitzador, que està composat més de 20 persones, a banda de multitud de reunions sectorials per a tractar les diferents parcel·les d'organització.

- Què espera que aporte el congrés al futur de la pilota valenciana?
Especialment, idees i propostes per a millorar el conjunt de la pilota. Que no ens quedem en l'anàlisi de la situació actual, ben al contrari, que encertem, com diu l'eslògan del congrés, els “reptes del futur” i que puguem donar-li resposta.

- Què és el que més destacaria del programa?
La seua amplitud. Són tres dies i tenim de tot. Conferències i comunicacions, que és l'habitual, però també taules redones i sobretot tallers, que no és una novetat en aquest tipus de congrés. Tocarem, crec, tota la temàtica al voltant de la pilota. Crec que és prou dinàmic i participatiu.

- A qui va adreçat i a qui recomana la inscripció al Congrés?
A dos grans sectors. Per una banda, al món més específic de la pilota però, per altra banda, a la gent que treballa en l'ensenyament. Hi ha més de 60 persones inscrites a través de centres de professorat (CEFIRE) que han col·laborat amb el Congrés de manera important.

- El treball ja es va iniciar amb les jornades tècniques que s’han celebrat a València, Borriana, Oliva o Sella durant el 2016. Per a què han servit les conclusions consensuades durant aquestes jornades? Les conclusions del pròxim Congrés es podran posar en pràctica?
Eixa és la idea que pretenem dur a terme. De fet, les conclusions de les jornades prèvies també s'exposaran al Congrés i l'objectiu és que les institucions públiques i privades que tenen responsabilitats al nostre esport tradicional prenguen nota i donen suport a les propostes de millora que es plantegen.
 

La primera jornada es va celebrar a València el passat mes de novembre. Foto: Ulisses Ortiz

- Molts aficionats tenen dipositada l’esperança del resorgiment de la pilota en À Punt, la nova ràdio i televisió pública valenciana, i al Congrés participarà la seua directora, Empar Marco. Quin creu que hauria de ser el seu paper?
Fonamentalment, de difusió i promoció. Sé que la pilota ha notat molt la desaparició de Canal 9, que va ser un vehicle d'expansió molt important. Per tant, ara que estem en un moment en què les institucions públiques i empreses privades estan en predisposició (al congrés està la col·laboració de Bankia i Caixa Popular), el paper de visualitzar la pilota és transcendental.

- Hi  ha un consens d'afirmar que un dels majors reptes perquè la pilota es modernitze i progresse com a esport del s. XXI  és millorar la situació del món professional. En quina mesura pot ajudar el Congrés a fer-ho?
El Congrés realment allò que farà serà analitzar la situació i donar respostes, però, després és, convé remarcar-ho, a les institucions públiques (Generalitat, Diputacions i Ajuntaments, bàsicament) i les entitats de la pilota (Federació, clubs i empreses) a qui els pertocarà dur-les endavant. Però és cert que un congrés com aquest és el primer pas per a millorar la situació de la pilota i, també, del món professional. Les institucions, sobretot la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, i la seua Direcció General d’Esport han estan molt interessades en el Congrés com una eina per a començar a donar respostes.

- Quina és la clau perquè la pilota siga un esport de referència per als valencians?
A banda del que hem parlat de la difusió a través dels mitjans de comunicació, la clau està en l'educació. Sense que la pilota estiga a les escoles no serà possible que siga un esport de referència. I crec que s'està treballant en això.


La pilota fa temps que espera la nova televisió pública valenciana. Foto: Francesc Planes

- Quina és la presència de la pilota a la Universitat de València?
Des de fa temps la pilota té presència a la Universitat de València. Ja fa temps que existeix un torneig amb el nom de la nostra Universitat; s’ha creat la Càtedra de Pilota Valenciana, que en dos anys ha fet moltes activitats, i, per fi, aquest any hem posat una assignatura optativa de pilota valenciana en el Pla d'Estudis, i la seua col·laboració en l'organització del congrés ha sigut determinant.

- Quina presència té la pilota al currículum educatiu dels futurs docents? Creu que cal millorar-la? Quan creu que tots els futurs mestres i professors tindran coneixements de pilota valenciana per a poder impartir-la a les seues classes?
El Pla d’Estudis des de l’espai Europeu d’Educació Superior és complex. Els nostres plans els ha d'aprovar l'agència d'avaluació (ANECA) del Ministeri d’Educació, que està a Madrid, i no es fàcil. Hem baixat de 300 crèdits de formació amb les llicenciatures a 240 en els Graus. No obstant això, hem posat la pilota com a assignatura. I, a banda, el més important és que hem fet cursos de formació, seminaris, xarrades... per a docents perquè estiga present en el seus estudis contínuament.

- Per què creu que la pilota mereix tenir una Càtedra dins de la Universitat?
És una passa molt important, perquè és un organisme que pot ser molt dinàmic en el tema que parlàvem en el punt anterior. Gràcies a la Càtedra s'han pogut fer les jornades de l'any passat, s'han publicat llibres, està fent-se un estudi d'investigació sobre la situació de la pilota... Aquest any hem convocat uns premis per a Treballs de Fi de Màster i de Grau i per a donar suport a les tesis doctorals. La Càtedra li dóna presència a la pilota al món educatiu i de la formació i també li dóna presència social.

- Quins són els pròxims reptes que es marca la Càtedra?
Acabar amb èxit el Congrés, publicar unes bones conclusions i finalitzar l'estudi d'investigació. Hem fet un estudi qualitatiu i ara ens posarem a fer l'estudi quantitatiu, que és molt important perquè no sols volem analitzar els col·lectius del món de la pilota, sinó que volem eixir al carrer i veure què pensa la gent en general, el ciutadà.

- Quin balanç faria del seu primer any?
Jo diria, mirant les activitats que he dit abans, que més no es pot fer. Hem fet de tot: publicacions, jornades, el Congrés, premis... És un balanç molt intens. I jo, personalment, ho note perquè dóna molta feina. I benvinguda siga.

Per a accedir a tota la informació del congrés, punxeu ací: La Pilota Valenciana: reptes per al segle XXI
 

L'última reunió del comité organitzador del congrés. Foto: Ulisses Ortiz
 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article