Fem Pilota - Capçalera

'Els que ens dediquem a fer pilotes ho tenim com un secret que transmetem de pares a fills'

Carlos de Riola Artesà de pilotes de vaqueta

Les pilotes són l'element principal del joc de la pilota. Tanmateix, tan sols són al voltant de deu els artesans que es dediquen a fer-les arreu de tot el territori valencià. És complicat saber-ne, ja que és un secret que passa de generació a generació. Un dels artesans que més èxit té a l'hora de fabricar pilotes és Carlos de Riola. Les seues pilotes, creades artesanalment, són de les més usades pels pilotaris professionals i els amateurs, però a diferència de la majoria d'artesans, a ell no li va arribar el secret per son pare, sinó per Miguel de Gandia,  un artesà que també en feia. Duu uns cinc anys en la tasca de la confecció de pilotes de vaqueta i és un dels més joves. Des del seu taller de Riola ens conta tot el que envolta una pilota de vaqueta.                  

Ricard Sentandreu / Riola.

- Com vas conéixer la pilota?

A través d'un amic que em va convidar a anar a veure una partida al trinquet de Sueca. Em va agradar i després em vaig apuntar al club de la localitat per a practicar-la. Era per allà per l'any 2010.

- Que és el que més destacaries de la pilota?
El que més destacaria de la pilota i més em va impressionar és que quan entres al trinquet i comences a jugar t’enganxa i ho dus dins per a tota la vida.

- Què és el que fas com artesà? 
Diàriament visc la pilota des de dins, confeccionant pilotes de vaqueta. Encara que també sé fer guants, clauerets i pilotes de badana.

- Com vas començar a fer-ne? 
Jo era molt manyós i sempre se m’han donat bé estes coses; per exemple, arreglar les coses de casa. Em dedicava a la construcció i la feina anava decaient per la crisi; aleshores em va picar la curiositat i li vaig dir al trinqueter Adrian si coneixia algú que fera pilotes i fou quan em va presentar a Miguel de Gandia, piloter que es dedica més de 40 anys a fer-ne, però que estava malalt i ja no en feia. Llavors li vaig preguntar si m’ensenyaria a fer-ne i es va oferir. Des d’aquell dia i després d’unes 5 setmanes d’aprenentatge amb ell al costat em vaig agafar com un ferro calent a fer pilotes. Des de maig del 2012 que vaig començar a fer-ne fins ara.

- Et va passar ell els utensilis necessaris? 
No. Tots els instruments necessaris, motles, prensa, gats... m’ho vaig anar construint jo a poc a poc, comences des de zero i a poc a poc vas fent i vas tenint més instruments.

- Quin material és necessari per a fer una pilota de vaqueta?
S’utilitza pell de vaca o de bou, fil i borra. Encara que fins i tot se n'han pogut fer de búfal, que no és habitual però de vegades s’ha gastat.

- Quin és el secret perquè una pilota siga més bona?
És un conjunt de tot, encara quela base principal és la pell. Si la pell no és bona ja pots pegar-li voltes que la pilota no eixirà bona tampoc. Després, també és cert que per molta pell que tingues bona si no saps confeccionar-la bé tampoc t’eixirà. De vegades, fins i tot, quan s’acaba una fulla de pell i no n’has tingut prou per a acabar la pilota, no et serveix pell d’una altra fulla, si no ja no quadraria la pilota.
 

Carlos de Riola amb una fulla de pell de vaca. Fotografia: PilotaViu
 
- On les sols distribuir?
 En tots els llocs, de normal tot el qui en vol em pot telefonar i aconseguir-ne. Els que més en demanen solen ser els trinqueters que quan ixen bones són quan més en solen demanar. 

- Consideres valuós allò que fas?
Molt, és una feina dura encara que no ho semble. Fan falta moltes hores de dedicació.

- Vos conegueu els diferents artesans?
Pel nom sí, però personalment, no. Sé que hi ha alguns, però no els conec. Els que ens dediquem a fer pilotes ho tenim com un secret que transmetem de pares a fills. Som molt reservats en este sentit, ja que no volem que ningú ens lleve feina perquè no hi ha per a tants, és un mercat molt tancat.
 
- Heu tingut algun tipus de suport? Com creus que es podria ajudar o donar suport a este sector?
No, mai hem tingut suport. Pense que podríem estar coberts i reconeguts d'alguna manera.

- Com veus el futur del sector?
El veig negre, perquè l’artesà que s’ha dedicat tota la vida a este ofici ha fet tot el que ha pogut perquè esta feina no siga coneguda. Per tant, els que ens dediquem a fer pilotes tenim un futur obscur. Pense que deuríem d'unir-nos d'alguna manera per a poder tindre més pes i tenir ajudes, però al mateix temps pense que no ens interessa, perquè pensem que és un mercat molt reduït i no hi ha per a tant.

- Si t’oferiren impartir un taller de confecció de pilotes, l'acceptaries?
Dependria de les condicions, clar. Pense que hauria d’haver-hi més mercat per a açò.  

- Com veus la pilota al teu poble? Hi ha molta activitat?
Al meu poble s’ha perdut molt l’afició, no tenim trinquet, encara que tenim al poble una de les figures màximes de la pilota com és Eusebio. Els que juguem anem a Sueca al trinquet.
 

Una partida d'escala i corda al trinquet de Sueca. Foto: Ulisses Ortiz

- Creus que la pilota és un esport conegut i estés?
No, de fet, a Sueca tenim un trinquet i més de la meitat de la població no sap ni que existeix.

- Com creus que podria arribar a més gent la pilota?
Donant-la a conéixer a tots els xiquets i xiquetes, fent que estiga més present als carrer en festes i celebracions, construint trinquets i condicionant carrers allà on no hi ha per a poder practicar-la. També estaria bé que es poguera vore diàriament als esports de la televisió (ara perquè no tenim RTVV, però quan l'hem tinguda, hem vist la pilota amb comptagotes). El frontó basc es veu a la NEOX i la Sexta, la pilota valenciana per què no?

- T’agradaria que el teu fill seguira els teus passos?
M'agradaria que estudiara i que fera un altra cosa, però si que m’agradaria transmetre-li-ho. Ell juga en l’escola de Sueca i li agrada molt.

- Quin repte et marques?
Continuar fent pilotes de vaqueta i aconseguir fer les millors pilotes algun dia.


Per a llegir més entrevistes a artesans de la pilota, punxeu ací: Artesans.
 

Carlos de Riola mostra les pilotes confeccionades al seu taller. Foto: PilotaViu
 
*Volem seguir sent el mitjà de referència del nostre esport. Sols amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Punxa ací i Travessa per PilotaViu, travessa per la pilota valenciana!
 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article