Fem Pilota - Capçalera

Vanessa Biosca: 'Els didals i pilotes de plàstic han servit per apropar la pilota i donar vida als xiquets i aficionats'

Vanessa Biosca Artesana de didals i pilotes de plàstic

Situat al centre de la Vall d´Albaida, entre els rius Clariano i l’Albaida, entrem a Alfarrasí escortats per les nombroses fabriques de plàstic que dinamitzen l’economia d’esta xicoteta població d'uns 1200 habitants.

Ens dirigim a la casa de Venancio Biosca, un gran aficionat a la pilota, un entusiasta i tot un pioner en la innovació de nous materials per a la confecció de didals i pilotes de plàstic. Malauradament, i després de donar a conéixer el seus productes per tots el trinquets de la zona, Venancio ens va deixar l'1 de juliol de 2015.

Ens rep la seua filla Vanessa, qui, juntament amb la seua germana Rosabel, continua al front del negoci familiar la tasca que va començar son pare. Totes dues són conscients i estan orgulloses de l'important comanda que han rebut i saben que conjuguen la tradició artesanal amb la necessària innovació industrial d'uns productes imprescindibles per a la pervivència d'un esport tan pròxim.

Conversem amb ella a la mateixa tenda que regenta, on també despatxa i atén molts dels jugadors de pilota que s´acosten a diari per comprar-li els seus didals.

Ricard Sentandreu / Alfarrasí.

- Quin material és el que elaboreu?
En estos moments, sobretot fem didals i pilotes, encara que a la tenda venem també tesamoll i moc verd, però no els fem nosaltres. A més, també tenim planxetes, clauers, etc.

- Com va començar esta iniciativa?
Mon pare Venancio tenia una fabrica de plàstic, Plásticos Biosca SA; i com era manyós i coneixia el plàstic, ja que era jugador de pilota, va voler fer-se els seus didals. Els feia un a un a mà amb el torn. I, ben prompte, els seus companys van començar a demanar-li’n. D'açò farà ara uns 30 anys, quan ell en tenia 45. Anys després, en jubilar-se, va deixar l’empresa en mans de la meua germana i, com que ja tenia més temps, anava a les partides i als trinquets i la gent li demanava didals. En eixe moment fou quan va prendre cos la idea de comercialitzar-les i de fer-ne més.

Calfant-se el cap de com podria fer-los més de pressa i més barats, va fer uns motlles per a plàstic injectat. Al mateix temps, i veient com eren de cares les pilotes de vaqueta, va pensar també a fer-les de plàstic i que feren la mateixa funció. Va estar més de deu anys donant-li voltes fins que ho va aconseguir. Va ser el mes encertat que va traure. La gent que juga al carrer, sí que busca eixes pilotes de plàstic. Els xiquets s´ensenyen molt amb eixes perquè 60 o 70 euros per una pilota suposa una despesa molt gran per als pares. Així va començar ell i així continuem nosaltres.
 

Venancio Biosca amb un premi d'un torneig a l'Olleria quan era pilotari als anys 80. Foto: Arxiu Venancio Biosca
 
- Estes pilotes no han arribat de quallar al món professional, no?
Ell contava amb el fet que al món professional costava moltíssim. Les gasten per a escalfar però, a l'hora de jugar les partides, s'inclinen més per les de vaqueta. Jo no ho entenc molt, però tenen un tacte i un bot diferent. Els xiquets sí que les gasten, perquè encara que les de badana van molt be, la diferència de colp i bot amb les de vaqueta les fa mes similars i així van ensenyant-se.

- On podem trobar el vostre material?
Ací a la nostra tenda, a alguna botiga d’esport, com Frediesport, i a l'FPV que és qui més en distribueix. 

- Sou els únics fabricants?
Si, Quasi segur que si. És una bogeria clavar-se en este món, s'ha arriscar molt per a fer açò perquè és una despesa molt gran. El cost d'un motlle pot valdre 6000 o 7000 euros. Se n'han de fer molts perquè siga rentable. Bàsicament, ara comencem a amortitzar-ho. Fins ara, pràcticament tot ha sigut passió/inversió. No hem tingut mai cap subvenció. Ell ho feia per passió i va fer uns motlles que ací estan.

- Conegueu la pilota per ton pare?
Sí, ell ens portava de xicotetes als trinquets a veure les partides, però he de confessar que em costava entendre el joc i, a més, mon pare no ho ens explicava massa bé. Algunes modalitats són difícils d’entendre i, tot i que jugàvem a tennis, ho entenia poc.

- Així, des de fora, que destacaries de la pilota?
El que més m'agrada és que cada dia veig més gent jove que s’involucra. Hi va haver un temps que eren sols persones més majors als trinquets. Hui, hi ha més joventut i crec que ha fet molt el fet de donar-la a conèixer als instituts i les escoles.
 

Alguns didals i pilotes de Plàstics Biosca. Foto: PilotaVeu.

- Aprecieu el que feu?
La veritat és que sí. La desconfiança del principi, el fet d'ajudar a mon pare, ara compensa. Quan uns clients de Bicorb et demanen pilotes de 50 grams i després d’un temps et dieun que gràcies a Venancio continuen jugant a pilota, ja que jugant al carrer poden encalar pilotes de més, et dóna satisfacció. Quan vénen els xiquets tots il·lusionats i els ajudem a emprovar-se’ls, això és molt bonic i ens ompli d’orgull. Els nous materials han servit per a apropar la pilota. Açò ha donat vida als xiquets que juguen i als aficionats, la facilitat per a trobar-los. A més, la comoditat de recórrer sempre als números facilita el fet de provar-los.

- Vegeu futur?
Esperem que sí, que continue.
 
- T’agradaria que algú de la família continuara la vostra feina?
Sí, fer les pilotes és més pesat, requereix més esforç, però no és una feina desagradable.

- Vos considereu artesans de la pilota?
Si, encara que són de plàstic, les pilotes les fem pràcticament a mà.
 

Venancio va començar la creació de didals quan era pilotari. Foto: Arxiu Venancio Biosca.

- En total sou molt pocs els que feu material per a practicar la pilota. Com es podria ajudar el sector?
És una iniciativa que hauria de partir de l'FPV que és qui més coneix, almenys per a catalogar-nos. La gent que està en este món sí que ho coneix, però la gent que comença va perduda i l’has d’orientar. Mon pare ací ha fet de tot: planxetes, pilotes, clauers, etc. Per cert, estem en proves de fer-ne més, ja que no ens ixen com abans, perquè la pilota és massissa i costen un poc més.

- Us hauria agradat viure a País Basc i fer pilotes allà?
Jo no ho sé. El que sí que sé cert és que si mon pare haguera nascut allí, n'hauria fet segur.

- Com està la pilota a Alfarrasí?
Fa uns anys sí que es feien partides en festes. Ara està parada. No hi ha club ni escola. L’últim que jugava fou Virgi. Fins i tot, en les escoles d’ací no em sona que donen pilota. A Ontinyent i a l'Olleria, sí, però ací no em sona. Supose que dependrà del mestre d’Educació Física que tinguen.

- Alguna anècdota?
Un dia va entrar un xiquet de Guadassèquies a la tenda amb son pare a comprar didalets i digué que no coneixia mon pare però que havia sentit parlar molt d'ell. La meua germana, estranyada, li va preguntar que com era això i el xiquet es va girar i ens mostrà la samarreta esportiva, on lluïa orgullós el seu nom: VENANCIO.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article