elmusa

Òscar Estrada: 'La pilota és l'esport que impregna a tot el centre'

Òscar Estrada Mestre d'Educació Física de primària

Òscar Estrada (Castelló de la Ribera, 10 de maig del 1972) és un mestre d’educació física que creu en la pilota com a eix bàsic de la seua assignatura a l’escola. Gràcies a això, els seus alumnes del Col·legi Hernández de Castelló de la Ribera, on treballa des de fa 18 anys, han fet amics i han visitat altres països com Alemanya, Escòcia, Xipre, Anglaterra o Romania. La seua tasca també s’ha vist reflectida en els resultats dels seus alumnes a les competicions del programa Pilota a l’Escola, de manera que ha sigut el col·legi que ha obtingut més guardons en els últims anys, fet que ompli de satisfacció tot el col·legi, especialment a Òscar.

Ricard Sentandreu / Castelló de la Ribera.
 
- Quin va ser el teu primer contacte amb la pilota?
La pilota la vaig conèixer de ben menut, ja que quan era xiquet en els mesos d'estiu anava a veure partides al trinquet del meu poble. Jo he vist grans jugadors com el Genovés, Grau, Fredi, els germans Sarasol i molts més, i grans desafiaments que feien que el trinquet estiguera de gom a gom. He de reconèixer que sempre ha sigut un esport del qual m'ha agradat la seua espectacularitat i l'esportivitat que veia entre els jugadors.
 
- Quant fa que imparteixes pilota a les teues classes?
Al  principi  impartia la pilota dins de la unitat didàctica dels jocs populars i amb un nombre de sessions molt reduït, però quan vaig decidir donar-li la importància i pes que jo pense que ha de tindre va ser al curs 2008-2009. En este moment va passar de ser un contingut dins d'una unitat didàctica a convertir-se en l'esport que impregna tot el centre. Vaig canviar la metodologia, el centre va habilitar zones per a poder practicar-la, ja que no compta amb cap instal·lació de pilota específica i, a partir d’eixe moment, l'alumnat va començar a dur sempre damunt una pilota i a practicar-la quasi en qualsevol lloc del centre.
 

Ricard i David en una sessió de Pilota a l'Escola al Col·legi Hernández. Foto: Col·legi Hernández
 
- Què és el que més destacaries de la pilota?
Destacaria diverses coses: com a esport, la seua pràctica és beneficiosa, ja que mitjançant aquesta podem treballar totes les habilitats físiques bàsiques. A nivell de valors, el món de la pilota té uns valors diferents a la resta d’esports, per això es diu que és un esport de cavallers. A més a més, és un esport que no requereix quasi material. També s'ha de dir que és molt fàcil de començar a jugar, ja que no requereix un nombre elevat de jugadors, ni espais molt especials. I, per damunt de tot, destacaria que és el nostre esport per excel·lència i l'hem de fer estimar a tots els que vénen darrere.
 
- Per què recomanes el seu ensenyament?
A part del que he dit abans, també he de dir que a l'alumnat li encanta jugar a pilota. Veuen que tots, dins del seu nivell, poden practicar-la i, a més a més, es diverteixen.
     
- Creus que està present dins de l’escola?
Crec que si, però hauria d'introduir-se prou més en el món educatiu. Es nota en estos moments un augment de l'interés per part de les institucions de fomentar-la i algunes escoles estan treballant-la molt bé i des de fa anys. Cada vegada el nombre d'escoles a practicar-la va augmentant i açò són senyals que es va en el bon camí.
 

Visita del Col·legi Hernández a Xipre. Foto: Col·legi Hernández
 
 - Què penses que s’hauria de fer millor a nivell educatiu?
Pense que el primer que s’ha de fer és formar els docents i que coneguen des de dins el que és el mon de la pilota. La formació del professorat la trobe essencial, així com el seu compromís de donar-la a conèixer. També pense que es fa una errada en la seua temporalització i sóc del pensar que quan més menuts comencen a jugar a pilota millor.
 
- I què s’està fent bé?
Definir la importància i el pes de la pilota dins del currículum i programes per a la seua pràctica i difusió.
 
- Creus que els mestres a nivell general tenen formació de pilota?
Jo pense que no, encara que últimament s’està veient un poc més d’interés.
 
- Què s’està millorant?
Crec que, en els últims anys, han aparegut mitjans digitals específics del món del pilota com PilotaVeu que ens ajuden a seguir l’actualitat de la pilota i tot el que l’envolta. El programa de Pilota a l’Escola, que ha dinamitzat el món escolar, ha ajudat a millorar la difusió de la pilota. A nivell institucional pareix que hi ha un clar suport.
 
- Vosaltres sou usuaris del programa Pilota a l’Escola des de fa 8 anys. Què et sembla?
És un programa que té com a objectiu donar a conèixer i expandir la pilota a tots els centres educatius de tota la nostra geografia. Pense que la tasca que s'ha fet és molt bona i ha fet que en estos últims anys milers d'alumnes aconseguiren dit objectiu. És un pas d'un llarg camí i, com tot en aquesta vida, té coses a millorar.
 

Alumnes del Col·legi Hernández l'any 2015. Foto: Col·legi Hernández
 
- Heu sigut campions alguns anys?
Si. sí. Hem sigut dos anys campions masculins, dos anys subcampions, un femení i un masculí, i tres anys tercers classificats. Puc dir amb molta satisfacció que som el centre més guardonat.
 
- Com heu fet servir la pilota en les trobades que feu amb altres col·legis estrangers?
La pilota ens ha servit com a un mitjà per a poder exportar i donar a conèixer la nostra cultura, llengua i esport. Hem participat en tres Associacions Multilaterals Comenius i una Associació Estratègica Erasmus+ de dos anys de durada cadascun d'ells i en tots  hem mostrat la pilota i tot el que significa per al nostre centre. Hem jugat a pilota a Irlanda del Nord, Alemanya, Polònia, Romania, Anglaterra, Xipre i Escòcia.
 
- Creus que han sigut iniciatives positives?
Si, per suposat. Tant els nostres alumnes com els de la resta de col·legis dels països participants han gaudit del joc, de jugar en diferents superfícies, asfalt, gespa, terra i, fins i tot, en neu. Professors alemanys que van practicar la pilota al trinquet del nostre poble hui en dia continuen introduint la pilota en les seues sessions d'educació física. Hem fet la traducció a cinc idiomes del vocabulari bàsic de la pilota i hem donat a conèixer la seua importància i, al mateix temps, la preocupació que existeix per la continuïtat de les persones que fan les pilotes de vaqueta.
 

Òscar Estrada mira atentament el colp d'un alumne. Foto: Col·legi Hernández
 
 
 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article