Fem Pilota - Capçalera

Vicent Monleón: 'Si els pilotaris es posen moltes proteccions els costa més dominar la pilota'

Vicent Monleón  Artesà

Els artesans són una part indispensable del nostre esport, però com la majoria d'ells, Vicent Monleon López (Carlet, 1956) no pot viure de la pilota. Vicent es dedica a protegir el tresor més preuat dels pilotaris: les seues mans, i ho fa perquè estima la pilota i considera valuós allò que fa. Per a este propòsit, elabora planxetes de ferro acerat que pinta amb els colors més característics de la pilota: el roig, per a la mà esquerra, i el blau, per a la mà dreta.

Tot i que va nàixer a Carlet, viu a Castelló de la Ribera, enfront del trinquet de Batiste, al poble de la seua dona. Ens rep amablement i ens condueix per les escales de sa casa fins a l'andana on té el taller i on convergeixen les seues dues grans passions: la pilota i els coloms.

Ricard Sentandreu i Ulisses Ortiz / Castelló de la Ribera.

- Els pilotaris sempre han utilitzat planxetes?
No, quan les pilotes pesaven menys només utilitzaven cartes per a protegir-se.

- I com vas començar a fer-ne?
Jo he treballat tota la vida en el món de la metal·lúrgica, des que tenia 15 anys. Vaig començar a fer açò pels meus fills, que jugaven a pilota. Vaig anar a Gandia farà més de 15 anys, quan el meu fill Vicent jugava i encara estava allí el trinquet El Zurdo, i Emi, el fill del trinqueter, em va proposar fer planxetes d’estes. Li vaig dir que sí, que podia fer-ho i vaig anar fent-ne fins ara, que tenen el trinquet a Bellreguard.

- Com vas conéixer la pilota?
Jo no sóc d’este poble (Castelló de la Ribera), jo sóc de Carlet, i allí jugaven per dalt de la corda. El trinquet de Carlet no era d’obrir totes les setmanes, més bé obrien quan eren festes, alguns caps de setmana o jugaven partides d’aficionats... en fi, coses així. Després vaig vindre a este poble per circumstàncies de la meua dona i em vaig clavar en el trinquet i llavors va començar tot el món de la pilota.

- Creus que és un esport conegut i estés?
No, hauria de ser molt més conegut i reconegut.
 

Vicent Monleon ens rep al seu taller, situat en l'andana de sa casa. Foto: Ulisses Ortiz

- Les teues planxetes són conegudes perquè les pintes de roig i blau. Com se te va ocórrer pintar-les?
Anàvem on anàvem les planxetes estaven rovellades. Només de tocar-les es feien les mans totes rovellades. Un dia, a Gandia, Fredi em va dir: “Vicent, és que no podem tocar-les”. I li vaig dir: "Ja s’ha acabat el rovell, vaig a pintar-les totes”. Vaig provar l’esprai i així ho faig fins ara. Per a fer les planxetes prepare tiretes, les talle, faig la forma i llime els cantons. Després les pose totes arreglades, sobre unes 100, i les pinte. A l’endemà li done la volta i les pinte per l’altra part. La veritat és que sense pintar es feien unes mans... però això és perquè és ferro pur. Normalment el que es rovella és bo. Un ganivent dels d'ara no s'oxida però els d'abans tallaven més. Jo el que utilitze és ferro acerat, no tant com si fóra una ferramenta, sinó que és un acerat més suau.

- Són totes iguals? O treballes a mida del jugador?
Si me les demanen a midan les faig a mida, però en general les faig a ull. En esta món cadascú té unes mans. Si me’n porten una en puc fer més basant-me en eixa.
 

Vicent utilitza ferro acerat per a fer les planxetes. Foto: Valerià Benetó

- Què sents quan veus pilotaris professionals amb les teues planxetes?
Quan veig algun pilotari que porta una planxeta meua me n’alegre molt. Pere Roc II, per exemple, va vindre ací i em va dir que encara tenia una planxeta meua de quan era infantil o cadet, que me l’havia comprada a la Llosa de Ranes.

- A banda de tu, hi ha algú més que en faja?
Que jo sàpiga hi ha un home del Genovés i jo. No conec ningú més.

- Els pilotaris s'han de posar moltes proteccions?
Com menys se’n posen, millor. Si se'n posen moltes costa més dominar la pilota. T’has de posar les planxetes on et faja mal i han d'estar ajustades, en el lloc que correspon. Si et poses una mà plena de ferro no pots dominar la pilota i no pots aprendre a jugar.

- Esta feina t’ha pogut donar per a viure?
Per a viure no. Si no compatibilitze en el meu treball, no puc. És més bé un hobby.
 

Vicent va decidir pintar les planxetes per a evitar que s'oxidaren. Foto: Valerià Benetó

- Saps si s’ha donat suport o alguna ajuda al teu sector?
En la vida. Jo he treballat sempre per iniciativa pròpia.

- Per on distribueixes?
Sols vaig a Bellreguard; la resta les venc perquè vénen ací al poble.

- T'hauria agradat fer planxetes per als bascos?
Clar, això m'hauria agradat a mi, que vingueren els bascos a comprar-me’n (riu).

Vídeo de RTVV on Monleón explica la seua feina en la pilota:
 

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article