Fem Pilota - Capçalera

«Ens encantaria que la pilota adaptada fóra esport paralímpic»

Pasqual Plazo i Salva Carrillo Pilotaris

Són els pilotaris que més s’esforcen sobre les lloses. Duen ja huit anys exportant la pilota valenciana adaptada arreu del País i més enllà de les nostres fronteres. Juguen molt, però encara volen donar més espectacle a un públic encara poc acostumat a les seues partides. Per això, dos d’ells, Salva i Pasqual, estan participant al I Curs de Pilota adaptada que va començar el dia 5 de maig a la UPV: volen professionalitzar-se per poder créixer. Qui vulga participar amb ells, encara ho podrà fer i PilotaVeu ha volgut conéixer de primera mà quina és la seua perspectiva de la pilota valenciana i del món de la pilota adaptada.

Ricard Sentandreu / València.

- Com i quan vas conéixer la pilota?
Salva: Tinc un amic que jugava a pilota a nivell amateur i m’agradava molt anar a veure’l als trinquets. I un dia que jugava ell una partida, al Verger, va vore a Julio, que estava de públic i li va dir que tenia un amic que volia provar a jugar a pilota. Vaig fer dos entrenaments i al mes ja estava jugant la primera partida oficial. I des del principi, enganxat, em va agradar molt.

Pasqual: Va sorgir tot d’un projecte que va nàixer de la Federació d’Esports Adaptats (FESA), la Universitat de València i la Universitat Catòlica per provar si alguna de les modalitats de pilota valenciana es podia adaptar. Es va pensar en el raspall, perquè es jugava per baix i va ser una experiència que es va llançar per a una fotografia però alguns la vam agarrar com a una cosa pròpia i vam dir: no, açò ha d’anar més cap endavant que una mera fotografia. Així, vam començar a organitzar partides, a conscienciar la Federació de Pilota que havíem de formar-hi part. A poc a poc, a “trancas y barrancas”, ens anem donant a conéixer fins arribar a este curs, que és increïble.
 
- Perquè vos agrada jugar a pilota?
Salva: Per tot, m’aporta moltes coses. Tant jugar com l'afició. A mi em dóna tranquil·litat, és una eixida també de tot. M’agrada molt.

Pasqual: Em considere un esportista i un activista dins de l’esport de discapacitats. Quan se’m va plantejar l'opció de fer esta modalitat de pilota adaptada a la cadira de rodes, em va paréixer molt interessant perquè sempre m’ha agradat molt la pilota. No sóc valencià de naixement, però duc tota la meua vida ací, des del sis anys. No parle valencià normalment, però m’encanta sentir-lo parlar, sobretot als trinquets, on l’escoltes parlar i et sents bé.
 

Pasqual juga a raspall durant l'Individual disputat a Orba. Foto: Ulisses Ortiz.

- Què és el que més destacaries de la pilota?
Salva: A mi m’agrada molt tot el mecanisme que envolta la pilota. Des de la creació dels objectes per a jugar a pilota, la mateixa pilota... però destacar, destacaria la unió que té la pilota.

- En què consisteix el raspall adaptat?
Salva: Les regles són pràcticament iguals. L'única diferència és la dels bots. Al rebot tenim dos bots. Si toca la cadira, la pilota està parada. Però si toca la cadira i passa arrere, és quinze. En l’escala, si es para, traguem amb l’esquerra i la resta és igual, pense jo.

- Hi ha reglament?
Pasqual: Hi ha un reglament que tinc jo i altre que té la federació.

- Quants jugadors sou els que practiqueu raspall adaptat?
Pasqual:
Som sis jugadors més constants. Per la modalitat han passat fins a 12 jugadors, però alguns no han seguit. Però els sis que quedem, estem prou fixos. Ens agrada la pilota a tots i la nostra idea és intentar que més gent s’aprope. Sabem que som minoritaris, així que, per a ser algú dins del món de la pilota, haurem d’agrupar-nos.

- Esteu en alguna associació o club?
Pasqual: No, de moment no perquè com és un esport minoritari, encara no. A nivell institucional tenim l'estructura de FESA, que és la que aglutina totes les disciplines esportives que es poden practicar. Optàrem, pel número de pilotaris que hi ha en este moment, perquè FESA els aglutinara a tots perquè tingueren una fitxa federativa. Vam fer un acord entre FESA i la FPV perquè no es duplicara la fitxa i es pagaren dos quotes. Aleshores, FESA s’encarrega, però la FPV és qui organitza les competicions.
 

Els participants, les autoritats i els monitors del curs de pilota adaptada a la UPV. Foto: FPV.

- Quines competicions teniu?
Pasqual: Fem una competició regular tots els anys d’Individual i de parelles i també l’Autonòmic. Sols es juga un dia perquè l’estructura de la FPV no permet més. Falta encara que la FPV acabe de confiar més amb nosaltres, encara que a poc a poc la relació va sent molt millor. El curs de pilota adaptada ens pareix fonamental per a assentar un fet institucional en què ja ha participat tot el món. És com una primera pedra. Les conclusions a què s’arriben seran positives per al col·lectiu. I segur que la gent pot pujar de nivell per ser els enfrontaments més igualats i atractius per al públic.

Salva: A voltes, algun ajuntament ens munta també partides. Hi ha alguns que col·laboren. Per exemple, l’últim, a Petrer, que vam jugar. Muntem també unes jornades el dia de la discapacitat. Però el problema més gran és la difusió, encara que gràcies a vosaltres i a la nostra pàgina de Facebook anem cap avant.

- Quin tipus de suport teniu?
Pasqual: Doncs la FPV i FESA. Per exemple, la FPV va donar els materials per al curset i FESA va pagar els monitors. Nosaltres hem anat al País Basc, hem dut el raspall allà i hem aprés com juguen allà. I també al País Basc francés. Però eixe salt a nivell internacional s’ha vist bloquejat per falta de recursos per a costejar els viatges. Este esport té interés per a una persona que està en cadira de rodes i és competitiu. Nosaltres pensem que pot ser un esport paralímpic, és un esport que podem enaltir. Potser no ho aconseguim, però la nostra utopia està ahí i ens agradaria aconseguir-ho.  

Salva: Primer hem d’arribar a la gent d’ací. La gent s’ha de llevar una miqueta eixe estigma que, com anem amb cadira de rodes, el joc serà molt lent, molt avorrit, es farà molt dens, molt carregat. A més a més, el nivell ha canviat molt, ara és molt més alt.

- Quines limitacions vos trobeu en les instal·lacions?
Salva: L’accés als trinquets, els banys...L’únic trinquet al qual no tinguem cap dificultat és al d’Oliva, perquè és nou. Però en la resta, sempre trobem alguna mancança. Per exemple, el trinquet de Piles també està prou bé.

Pasqual: Diguem que si apliquem la legislació, haurien d’estar tots en condicions. Però és cert que el trinquet té unes característiques especials que nosaltres no volem canviar. Si hem de pegar la volta o el que siga, ho fem. Fa segles que es juga així. Sí que volem que el món de la pilota ens entenga i ens considere pilotaris. També acceptem les crítiques.
 

Salva fa una raspada durant una partida de l'Individual. Foto: Ulisses Ortiz.

- Hi ha alguna diferència entre la pilota i la resta d’esports adaptats?
Pasqual: La diferència és que aquell que vinga a la pilota ha de sentir que és valenciana, la tradició. És el que més enganxa. Jo sóc castellanoparlant, estic enganxat, i malgrat que no aconseguisc parlar en valencià com jo voldria, continue ahí.

- Com es la percepció que té el públic de la pilota quan us veu jugar?
Salva: Jo sí que m’he endut bones sensacions. L’any passat vam jugar a Llocnou d’en Fenollet per parelles i el trinquet, que no és massa gran, tenia un públic súper entregat i la gent va estar boja fins a l’últim quinze. Estaven eufòrics i em va agradar molt. Este curs és molt important perquè volem intentar professionalitzar-nos per donar un nivell al públic més alt i perquè nosaltres ens sentim més bé, més preparats i segurs a l’hora de jugar. És molt important.

Pasqual: L’acceptació és clau. Per exemple, un cas contrari es va produir quan nosaltres vam arribar a Gandia i estàvem al carrer; totes les cadires buides excepte una d’un home major que escolte que diu: “no està mal, per a quatre partides que aneu a fer a l’any..”. El món de la pilota ha sigut dur amb el nostre col·lectiu en el sentit que has d’aguantar eixes coses. Però bo, així vam començar i el que ha vingut després és el que ha dit Salva, és a dir, que la gent que ve al trinquet ens coneix i sap que ve a veure’ns i sap que hi ha algunes partides que són competitives i que paguen la pena veure-les. Este curs ha de servir perquè totes les partides siguen competitives.

Aprofitem per convidar la gent que s’anime a practicar el raspall adaptat i a vindreal curs, que encara queden 4 sessions. Tots els divendres de 17:15h a 19:45h de la vesprada. De segur que els agrada l’experiència.


 
*Volem seguir sent el mitjà de referència del nostre esport. Sols amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Punxa ací i Travessa per PilotaViu, travessa per la pilota valenciana!
 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article