elmusa

'La pilota és una teràpia per a les persones amb trastorns mentals'

Òscar Llago i Zacarías Abiétar Monitors de pilota amb persones amb malestar psíquic

La pilota valenciana no té límits. Cada vegada el seu sostre va superant-se. Les persones amb malestar psíquic i emocional troben en este esport una ajuda per normalitzar les seues vides. Òscar Llago i Zacarías Abietar són dos dels monitors de pilota valenciana que han sigut impulsors en el treball amb persones amb trastorns mentals en Centres d'Atenció anomenats CRIS-CdD i porten set anys amb un projecte social i esportiu molt bonic que ens apropen en esta entrevista amb PilotaVeu.

Ricard Sentandreu / València

- Quin rol teniu en la pilota valenciana?

Òscar: La meua funció és la de facilitar la visibilitat de la pilota que hem convingut a anomenar "adaptada". La pilota amb la qual nosaltres treballem com a monitors és aquella que és practicada per persones amb malestar psíquic i emocional. Més enllà del diagnòstic que aquests i aquestes pilotaires puguen tindre (psicosis, trastorns de personalitat, etc.), els agrada jugar a pilota a mà i ,mentre ho fan, el diagnòstic queda com el que és, una etiqueta que podem llançar al fem perquè quan la persona viu el seu desig i posa el seu cos, es transformen els clixés i les limitacions individuals i socials. En el fons, un dels nostres objectius principals és que qualsevol persona s’apunte al club del seu poble o ciutat sense ser discriminat, com ja està ocorrent en alguns clubs, com ara el Club Pilota Valenciana “Xúquer” de Sueca.

Zacarías: El meu paper en la pilota és el de pilotari aficionat i membre del CPV Quart de Poblet. A més, sóc de monitor d'un grup de pilotaris adults amb malestar psíquic i emocional amb l'objectiu que gaudisquen de la pràctica de la pilota i que abandonen el seu paper de "persones malaltes" pel de pilotaris, adaptant la pràctica de la pilota a les seues característiques (pilota de badana, regles de joc...).

- Com vau conèixer el nostre esport?
Ò: Allà per l’any 2010 em va començar a atraure la pilota per la seua condició cultural arrelada al territori valencià. En aquell any, en el transcurs del taller "Aula cultural", el nostre grup es va acostar a presenciar un entrenament de pilota als frontons del poliesportiu municipal de Natzaret (València). Aquest entrenament estava dirigit per Zacarías Abiétar, psicòleg i monitor d’un Centre de les mateixes característiques que el nostre. En aquell moment, uns quants dels qui anàrem a visitar l’experiència pensàrem que podríem provar a obrir un taller de pilota propi. Així ho férem i ja portem 7 anys.

Z: Conec la pilota des que tinc ús de raó. El meu pare i el meu germà jugaven a pilota basca al Club de Quart de Poblet i jo anava amb ells al frontó. Als 7 anys vaig començar a l'escola de pilota del Club de Quart.
 

Zacarías, al centre, amb persones del Centre d'Atenció d'on és monitor. Foto: Òscar Llago

- I per què vos agrada?
Ò:El plaer que li trobe a la pilota és el dinamisme de la jugada, la senzillesa amb la qual pots controlar la mateixa pilota i, especialment, la sociabilitat natural que desprén, com és de fàcil sumar amics i construir històries amb tan sols una pilota tan menuda i una paret, o sense aquesta.

Z: M'agrada jugar a pilota perquè és una manera de desconnectar de tota la resta. És la possibilitat de superar-te i conèixer els teus límits. És una manera de superació. És una manera d'ajuntar-te amb els amics i gaudir de jugar, sense més. També hi ha un punt d'"addicció", en argot parlem de "quan se't fica el cuquet" de la pilota. És aquesta sensació que tens quan estàs temps sense jugar i necessites fer-ho o veus una partida i ixes amb ganes de jugar, etc. 

- Destaqueu un aspecte de la pilota.
Ò: Allò que trobe més potent de la pilota és, sens dubte, el seu caràcter popular. Eixe sentit comú i eixa essència tan transversal i la sensibilitat i bellesa amb què estan tractant-la en el treball sociològic de profunditat que ens ofereixen els companys de l’editorial «Això és com tot».

Z: Destacaria la noblesa del joc de la pilota. Superar el contrari a través del domini de la pilota. També la senzillesa i pel mateix motiu la bellesa del joc.

- En què consisteix el raspall adaptat?
Z: En el nostre cas, la feina amb persones amb malestar psíquic i emocional, consistiria a realitzar adaptacions similars a qualsevol altra persona que s'inicie en la pràctica de la pilota: pilotes de badana, d'esponja o de tennis, canvis en les normes, com ara permetre que bote després de rebotar, etc. 

- Quines competicions teniu?
Ò: En competicions com a tal pel moment no estem participant, però sí que tenim en vista poder entrar en competicions pròximes autonòmiques, com la de modalitat de frare en juliol. I, com a projecte, volem normalitzar intercanvis estables amb pilotaires de pilota adaptada de Nafarroa i Euskadi. El que sí que hem tingut són fins a cinc jornades de visibilització a Pelayo i al frontó de la Universitat de València, a més de tres trobades de pilota en les festes de la Magdalena de Castelló de la Plana.
 

Òscar Llago, de blau, a la V jornada pública de pilota valenciana per a Centres d'atenció a persones amb trastorns mentals. Foto: Miquel Navarro

- Quin tipus de suport teniu?
Ò: Comptem amb el suport de l’Administració pública i institucional en els seus diferents departaments implicats, des de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, la Coordinació de Pilota de la Direcció General d’Esports o la inclusió del nostre sector en la Càtedra de Pilota Valenciana de la Universitat de València. I la nostra participació en el Congrés Internacional de Pilota d’enguany que se celebrarà a la tardor. També podem referir com a suport la cobertura mediàtica dels distints mitjans de comunicació de TV, premsa escrita i ràdio i, especialment, el portal webPilotaVeu.

Z: És cert tot el suport que esmenta Òscar, però a nivell econòmic depenem del pressupost que, en el meu cas, l'associació puga donar per a la realització del taller. Aquest pressupost cobreix el material necessari per a desenvolupar el taller però no per a la cobertura d'altres projectes més ambiciosos, com ara trobades esportives a nivell estatal i en el territori valencià.

- Està reconegut el vostre esforç?
Ò: Després d’anys de treball persistent per tal de fer-nos presents al món de la pilota és ben cert que trobem un reconeixement des de tots els fronts, el qual fa que, efectivament, el nostre esforç estiga en aquests moments reconeixent-se i posant-se en valor. Com nosaltres, també els companys de cadires de rodes i els companys de diversitat funcional han posat tot de la seua part per tal de fer realitat la pilota adaptada com un sector més del ventall que hui en dia és la pilota valenciana. Un exemple pràctic d’aquest reconeixement és que hem estat cridats a participar com a ponents en les jornades de pilota adaptada de Dénia el pròxim mes de setembre. Així mateix, ja s’ha activat per a maig i juny un curs de pilota valenciana adaptada a iniciativa dels companys de cadira de rodes de la FESA (Federació d’esports adaptats).

Z: A nivell institucional, sí. A nivell d'ajudes econòmiques per al foment i consolidació de la pilota valenciana adaptada, encara no. I a nivell institucional queden encara coses per fer, com ara la creació d'una secció de pilota adaptada dins de la Federació de pilota, així com ja compten la resta de modalitats.

- Quina perspectiva teniu del món de la pilota en general?
Ò: El món de la pilota és un tresor cultural viu i capaç de seguir generant atracció tant entre la gent que se l’estimem com també entre el nou públic que va arribant a poc a poc. Cal que seguim cuidant del dia a dia a tots els nivells, des de les escoles de pilota en els clubs, col·legis i instituts, fins a la pilota professional i tot el que hi ha més enllà d’eixos dos pols. Un plantejament interessant és tot aquell que ens fa qüestionar les veritats absolutes, per exemple, com ens prenem que uns amants de la pilota posen damunt de la taula solucions pràctiques a la minva d’espais arquitectònics per a jugar a pilota. És el cas, per posar un exemple, de la modalitat de màdel. Hi ha gent que creu que és una errada permetre que la pilota avance per la via del màdel i uns altres donem la benvinguda a una iniciativa que constata que volem més pilota a mà i que hem de saber evolucionar junt amb la societat. El cas, pense, és ser capaços de mantindre i generar espais comuns en els quals la gent continuem jugant i parlant-nos.

Z: La meua sensació és que tendeix cap al món aficionat. Per tant, aquest és l'àmbit a tenir cura. Es nota un augment de pilotaris joves, de foment de competicions entre escoles esportives, jocs escolars, l'aparició a les escoles dins del contingut curricular, etc. Pense que el treball va per ací, s'està fent bé. Trobe a faltar una major difusió en mitjans audiovisuals; tinc esperança en la nova televisió valenciana. Un àmbit que em sembla interessant és el cultural, ajuda a la conservació de la mateixa i li dóna una major consistència.
 

Zacarías mira amb atenció el colp d'un pilotari a Pelayo. Foto: Miquel Navarro

- Com creus que podria arribar a més gent?
Ò: Com deia anteriorment, crec que la clau està a posar-li-ho fàcil a la gent. I posar-li ho fàcil es tradueix, per exemple, en mesures concretes, com ara trobar elements comuns que tinguen el poder d’atrapar qui prova una cosa. Se m’ocorre com a exemple agafar les galotxetes de Monòver com a ferramenta per a potenciar que la gent s’acoste a la pilota. Si en aquest moment, en els pobles que es veiera convenient i en les distints districtes o barris de les grans ciutats i municipis del territori, es construïren galotxetes amb una dinàmica d’accés popular, la pilota guanyaria adeptes. D’alguna manera és el que ocorre amb el màdel; de fet, hi ha similituds evidents entre ambdues modalitats. Però, amb la construcció de noves galotxetes, la diferència estaria en l’impacte d’ubicar-les dins del nucli urbà, i no als poliesportius municipals, massa sovint apartats en excés del nucli de la població. En aquest sentit, cal que tinguem molt clar que cal tornar a recuperar el carrer. Arrabassar-li-ho a la dictadura dels vehicles a motor amb la pilota seria un pas de gegant en la construcció de ciutats i pobles més amables i més humans. La pilota és una bona excusa.   

Z: A través de la televisió i la difusió. L'entrada a les escoles i en els espais públics que es vega jugar a pilota. Que se'ls done rellevància als pilotaris i es converteixin en referents com "figures públiques" i sobretot inversió econòmica i humana que facilite que la pilota s’expandisca.

- Com és la percepció que té el públic de la pilota quan us veu jugar?
Ò: Pense que des de l’òptica de qui ens veu la valoració és tan subjectiva com la seua integració de la diversitat mental. Com deia més amunt, tots hem passat, estem passant o passarem per experiències complexes en la nostra salut mental i emocional al llarg de les nostres vides. És fàcil veure en l’altre la diferència i criticar-la o posar-nos en una posició distant per tal de sentir-nos salvats d’eixe trastorn. Fent un paral·lelisme, encara avui en dia molta gent quan veu a dones jugar sent una espècie de condescendència que en realitat no és més que violència soterrada. És seguir instal·lats en posicions socials jeràrquiques en les quals uns estan dalt i altres baix com per destí diví, quan realment no és més que un constructe social artificial i que se sosté perquè reporta seguretats i privilegis que uns volen mantindre i altres accepten en posició passiva.

Esdevé fonamental que parlem i reflexionem sobre aquests fets per tal de poder evolucionar cap a veure les dones o les persones amb dificultats en salut mental com a pilotaires pels quals no tindre una llàstima políticament correcta. El nostre objectiu és acompanyar el procés social pel qual anem entre tots i totes deixant d’excloure certes capes de gent i individus, i tinguem la flexibilitat d’assumir que la realitat és polièdrica i podem, si volem, tindre una mirada radicalment inclusiva.


Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article