Fem Pilota - Capçalera

'Abans de la pilota, Sollana sols era coneguda per les riuades'

Federico Montagud Expilotari

Federico Montagud Blasco, més conegut com Federico de Sollana, és un expilotari dominador de la modalitat de galotxa en els anys 80 i 90. Els aficionats més majors el coneixeran pel seu talant fora dels trinquets i la seua força dins d’ells. Federico va ser un dels impulsors del Club de Pilota de Sollana i va ser campió del Trofeu El Corte Inglés els anys 86, 89, 90, 93 i 94 i del Trofeu provincial l’any 87. Al programa Colp a Colp el van entrevistar per a conéixer l’estat de la pilota al seu poble, on fa unes setmanes li van fer un homenatge en reconeixement a la seua figura.

Francesc Fort / Godella.

Sollana, a banda de pels seus camps d’arrossos, és molt coneguda per la galotxa, no?
Abans de la pilota, Sollana sols era coneguda per les riuades. Però, sí, tinguérem uns anys molt bons que això no ho canvie jo per res del món. Estic derringlat i operat per tots els costats, però no ho canvie per res del món.

Fa quant que es va deixar de jugar a Sollana?
Ja farà més d’una dècada. Jo ja em vaig fer major i vaig dir que, per a no poder donar el màxim, preferia no fer-ho. No és que no poguera, és que anava caient-me pels costats. Quan u es fa major, si no se’n va per un costat, se’n va per l’altre. A mi les lesions no m’han respectat. Em va passar un poc com a Rafa Nadal, que tenim un jugar molt agressiu, i quan forces al màxim, amb el temps, això ix per un costat o per l’altre. I això ens va passar ací a Sollana. Teníem dos patrocinadors de molta categoria quan ningú en tenia, però la resta d’homes que jugaven ja es van fer majors i no tenien fills que jugaren i clar, a poc a poc, es van desentendre, però estigueren 15 anys ahí donant-nos suport, que són molts anys. Teníem la sort que teníem unes formacions molt bones en aquell temps i ací, a Sollana, no es parlava d’una altra cosa. Gràcies a Alberto Soldado, que ens va començar a traure al diari, es va començar a conéixer Sollana.

Com es va crear el club de pilota al poble?
Tot va eixir d’un sopar entre homes. Al poble es tenien moltes ganes de pilota i a eixe sopar vam dir: ‘Xe, voleu que fem un club de pilota al poble?’. I entre dos homes majors, que no havien jugat en la vida, i jo el vam fer. Jo pensava que ningú vindria, però en la primera partida que es va jugar ací, a Sollana, no cabia la gent al carrer. Ara m’agrada mirar les fotos d’aleshores. Era tot gent major que havia vist jugar la pilota com es jugava antigament, a ratlles. La gent agarrà la pilota amb molt de gust ací a Sollana. La clau era la localització del trinquet. Tot el món passava pel carrer Sueca i així veien la partida. Però, quan ens van canviar a l’altra part del poble, vam pegar un baixó molt gran. La gent major ja no es podia desplaçar. Ara, pareix que, a poc a poc, es torna a agafar forma amb la col·laboració de l’ajuntament i d'alguns que s’estan preocupant, encara que costarà.

El Trofeu del Corte Inglés el van guanyar diversos anys seguits no?
Sí, entre els dos equips que hi havia al poble, uns quants. Però clar, en el moment que van aparèixer dos equips, es va partir l’harmonia del poble. Gent que sempre et saludava, després et mirava de reüll... i això va ser negatiu per al poble. Ells van guanyar tres títols i nosaltres, cinc. Encara no hi ha hagut cap equip que ens superara i això que duem ja deu anys sense jugar a pilota al poble.

Després de l’homenatge, ja no hi haurà eixes tensions de les que em parla, no?
No, com que ja no hi ha pilota, al cap de dos anys les coses tornaren al seu lloc. No passa res, jo em parle amb tota la gent.

Et quedes amb alguna anècdota en tots estos anys?
Un any jugàrem amb els Pigat, que eren boníssimes persones. Jo feia el dau de normal, però clar, amb professionals aixílls, doncs van traure ells. També vaig jugar uns quatre o cinc anys al CPV Benifaió i vaig estar també molt a gust allà.
 

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article