elmusa

Ferran Molió: ‘Em quede amb la plasticitat dels moviments de Dani i Genovés II’

Ferran Molió Artista plàstic

Aficionats a la Pilota de Bellreguard / Bellreguard.
 
Ferran Molió és un referent cultural del nostre poble, Bellreguard. La seua tasca conjumina dos mons: la creació artística i la pilota valenciana. Un enamorat de la pilota que contagia positivisme quan parla amb un esperit complet, i complex, de talent en l’àmbit professional i cultural.
 
D’on et ve l’afició per la pilota?
Doncs a la meua família directa no hi ha hagut cap pilotari que m’influïra. Un bon dia, fa molts anys, vam decidir els amics entrar al trinquet del poble a passar la vesprada i, des d’aleshores, no he deixat d’anar-hi periòdicament. Això sí, prou menys del que m’agradaria.
 
Com vas tindre la idea de mesclar l’escultura amb la pilota? Existia ja o n’eres el pioner?
No, no sóc el pioner ni de bon tros. Ja hi ha hagut escultors que han tractat el tema, com poden ser Manolo Boix o Jose Manuel García Cerveró “Jere”. Però jo he intentat imprimir un toc més actual a les meues escultures. Els acabats no tenen res a veure amb els de Boix o els de “Jere”. He intentat fugir del classicisme i aportar un poc d’aire fresc i contemporaneïtat a les meues obres.
 
 
Quins elements té la pilota que et fan dedicar-te a ella al teu art i no a altres esports?
Sens dubte, dos elements importantíssims: el primer és que la pilota és una de les nostres principals senyes d’identitat, és l’esport autòcton de tots els valencians i això no ho pot discutir ningú. I la segona, i no menys important, és la cavallerositat i l’esportivitat que envolta la pilota. Jo la vaig triar per a les meues obres perquè és una senya d’identitat molt nostra i molt potent, però és que, a més d’això, és l’esport que simbolitza la noblesa. A diferència d’altres esports, on una de les premisses és enganyar l’àrbitre per afavorir el teu equip, encara hui se’m posa la pell de gallina quan dins d’un trinquet un jugador erra una pilota, ningú se n’adona i és ell mateix qui alça la mà per a donar-la com a roïna. Dins del recinte no sentiràs mai insults dels espectadors cap a un jugador, no veuràs ningú aplaudir una errada del contrari, cap espectador increparà l’àrbitre (anomenat, al trinquet, “home bo”) encara que la decisió d’aquest el perjudique en la seua travessa i sempre veuràs el màxim respecte entre jugadors. A mi és el que més m’emociona d’aquest esport. Per tot açò, vaig triar la pilota per a les meues obres.
 
Quina partida o quin jugador recordes que t’haja ajudat o t’ajude a inspirar-te en les teues obres?
De partides no en recorde cap especialment. M’agrada anar al trinquet i veure una partida que em tinga en tensió des del principi fins al final. Una partida amb quinzes ben disputats i que ens faça als espectadors alçar el cul de l’escala diverses vegades i posar-nos drets per a aplaudir. Recorde partides memorables, però cap en especial.

Dels jugadors, em quede amb la plasticitat i la bellesa dels seus moviments a l'hora de fer els diferents colps i, sens dubte, tinc uns quants referents. Per a mi, dos dels més elegants a l’hora de jugar i que més bellesa imprimeixen en cada jugada són Jose Cabanes “Genovés II” i Dani. Guanyen o perden, gaudisc cada vegada que vaig a veure’ls al trinquet.
 
 
En l’àmbit professional, tens nous projectes o noves exposicions pròximament relacionats amb el nostre esport?
 De moment, estic acabant els meus estudis de postgrau. Hi ha diversos ajuntaments interessats en “Arrels de Vaqueta” (la meua exposició sobre la pilota valenciana) però, fins que no es tanque res, continuaré estudiant i, més avant, continuaré produint obra sobre pilota, clar que sí.
 
Quines mesures creus que calen perquè la gent jove s’arrele a la pilota?
Simplement, que acudisquen al trinquet, que donen una oportunitat a la pilota i visquen l’experiència. Està clar que a tots no els ha d’agradar, però estic segur que si veren una partida en directe, més d’un hi tornaria i s’hi aficionaria com em va passar a mi. Un molt bon exemple el tenim en la meua parella. Mai havia entrat dins d'un trinquet ni havia vist mai cap partida fins que un dia la vaig dur a Pedreguer a passar la vesprada al trinquet. Des d'aleshores es va aficionar i, hui en dia, coneix totes les modalitats, a tots els jugadors i és una gran seguidora del nostre esport. Moltes vesprades les passem junts al trinquet. La gent encara pensa que la Pilota és per a persones majors: “Això és de "uelos”, diuen. Jo des d'ací els demane que hi vagen i que ho vegen per ells mateixos, simplement això. I després ja en parlarem… 
 
 
Quin creus i quin esperes que siga el futur de la pilota?
No sé si és per moda o per què, però la gent està tornant als costums d’abans. Ha revifat la dolçaina, les danses (balls tradicionals) estan tenint molta acceptació entre els més joves, la gent torna a l’agricultura, a tindre els seus hortets i a treballar la terra. No dic, ni de molt, que la pilota siga la d’abans, però si la gent comença a adonar-se que té un esport seu, autòcton i tan noble com és la pilota, li augure un gran futur. Un esport tan bonic no es pot acabar mai. Em negue a pensar-ho.
 
Sóc optimista en aquest aspecte i crec que la fi de la pilota no la veurem, ni nosaltres ni els nostres néts.
 
Quina modalitat és la que més t’agrada? Què et transmet a l’hora de crear?
 M’agraden totes les modalitats, però si me n’he de quedar amb una, em quede amb l’escala i corda. M’agrada molt la bellesa dels seus moviments quan juguen la pilota a l’aire i a l’hora de fer el rebot. Gaudisc amb cada colp d’aquesta modalitat. Sense menysprear mai les altres modalitats, que també em pareixen precioses. A mi m'agrada treballar l'anatomia humana, el cos humà en moviment, plasmar la tensió dels seus músculs. Què millor que un jugador de pilota en plena acció?
 

Mulla’t! Quin és el teu jugador preferit en l’actualitat?
 Ha! ha! ha!… No tinc cap problema a mullar-me. Respecte i admire profundament tots els jugadors i més després de jugar a pilota com a aficionat i viure en les meues carns la duresa i dificultat d’aquest esport. Com he dit abans, en tinc uns quants als quals  tinc especial devoció, un d’ells és Genovés II, per la bellesa que imprimeix a cadascuna de les seues jugades i perquè és uns dels jugadors més complets que hi ha hui en dia. L’altre és Dani de Benavites, per la mestria que demostra en cada partida i per ser tot un cavaller dins del trinquet. I, com no, el mestre Waldo per la seua elegància dins de la canxa i perquè li he vist jugades impossibles que només ell pot fer. Tal vegada, les partides memorables que recorde i en les quals més he gaudit els tenien a ells de protagonistes. Els tres em desperten molta admiració, a més de ser persones excepcionals.
 
A més de la pilota, quines altres aficions tens?
Uf, moltes, més que temps lliure tinc!
Tot el que tinga a veure amb la muntanya m’agrada. Fa un temps que estic iniciant-me en l’escalada esportiva.
 
M’agrada la música tradicional. Sóc tabaleter a l´Associació Cultural El Rebrot i també sóc versador d’albaes.
 
D’altra banda, estic iniciant-me en l’ofici de la forja. Com sabeu, m’agrada treballar el metall i, des que he descobert aquest ofici ancestral, m’ha picat la curiositat i acudisc a classes d’un mestre ferrer per a aprendre tot el que puga.
 
Ja pare perquè, com diria Pep Botifarra, us en cantaria més de mil...
 

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article