Fem Pilota - Capçalera

Fredi: 'Abans la travessa manava massa'

Fredi Expilotari i gerent de ValNet

Paco Durà / València.

Alfredo Hernando Hueso, conegut al món de la pilota com a Fredi, és un dels jugadors més representatius de la pedrera de Pelayo, ja que es va criar al carrer on està el trinquet i passa moltes hores dins de la “catedral”, on un dia va triomfar com a jugador professional. El trinquet Pelayo era com el pati on els xiquets del barri jugaven cada dia quan eixien del col·legi. I fins i tot, més d’una vegada van ser descoberts per haver entrat botant des de les finques del voltant.
 
Allí es va forjar Fredi, que va debutar als campionats juvenils de principis dels anys setanta (1973 i 1974) i en poc de temps es va consagrar com una de les gran revelacions de la pilota d’aleshores. En 1976 debutava al Campionat Professional, formant equip amb Natalio i Pasqual. I en 1980 guanyà per primera vegada esta competició, junt a Vicente i Gat I, al temps que es va consagrar com un dels millors escaleters. Eixe mateix any va ser distingit per la Delegació d’Esports de València com a “Millor Esportista Valencià”, un guardó que mai no l’havia aconseguit cap pilotaire. Després tornà a alçar el títol de campió professional en 1986, 1988 i 1981, a més de Campió Individual en 1987; subcampió Individual en 1988; i campió del Món en la Selecció Valenciana en 1998.
 

Fredi. Foto: Arxiu de Paco Durà
 
Rival del mite Genovés, Sarasol, Antoniet i Puchol I
Fredi va ser un dels principals rivals del mite Genovés, encara que jugava amb trio contra el fenomen d’aquell temps. També va rivalitzar prou amb Sarasol I. I amb d’altres grans jugadors com Antoniet o Puchol I. Era un jugador amb moltes qualitats físiques; i entrava a la pilota de totes les maneres. Feia el dau amb molta potència i col·locació. Alçava prou la pilota per davant; la jugava a bot de braç amb molta eficàcia; i dominava com el primer el rebot.
 
Però, a part de totes eixes condicions, fou per damunt de tot un gran esportista. Tenia un caràcter exquisit per al tracte amb els companys. I poques vegades se li escoltava una mala paraula cap a ningú. Afable amb els aficionats, molt conegudes eren les anècdotes seues derivades de la seua peculiar distracció, ja que més d’una vegada anava a jugar a un trinquet i feia cap a un altre distint, i havia de córrer per no fer tard a la partida. Així com haver de jugar més una vegada també amb la roba esportiva d’un altre, perquè s’havia deixat els ‘bàrtuls’ a sa casa.
 

Genovés i Fredi abans d'una partida. Foto: Arxiu de Paco Durà
 
Empresari de pilota
Els anys 90 foren anys de canvis. Fredi s’animà a fer-se empresari amb Frediesport, i començà la professionalització de la Pilota. Buscaren patrocinadors, concretament Bancaixa, i es llançaren a crear la Lliga Professional, encara hui coneguda com Circuit Bancaixa. La competició, que substituïa el Campionat Nacional, va nàixer amb el suport de la Caixa d’Estalvis i de Frediesport, no així d’algunes de les empreses més fortes de l’esport, que se sumarien a la segona, o fins i tot tercera edició.
 
En 2005 junt amb Ribera i Peris creen ValNet, la primera empresa professional que gestionava els jugadors. Primerament tenien el suport d’una empresa de la construcció, però prompte es trobaren amb la crisi que fa 10 anys que dura.
 
Si voleu conèixer tot el que conta Fredi en una hora, fent un repàs a 30 anys de Pilota, sols heu d’escoltar la següent entrevista realitzada pel company Francesc Fort a La Represa:
 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article