Fem Pilota - Capçalera

Dani: ‘Des de ben menut tenia clar que volia ser professional del trinquet’

Dani Pilotari i trinqueter

Paco Durà / Benavites.
 
La pilota perdrà d'ací a poc un dels millors mitgers dels darrers vint anys. Considerat el número u durant alguns d’eixos quatre lustres. I que ha anunciat que penjarà els guants només acabe la Lliga Professional d’escala i corda que comença en pocs dies.

Daniel Gómez Jiménez “Dani”, un xiquet que quan tenia a penes set o huit anys anava amb son pare pels trinquets a vore partides. I allí ja el recordem pilotejant abans de començar els que anaven vestits de blanc. I que tenia clar des del principi el que volia. “Ser professional del trinquet”, malgrat que al seu poble, Benavites, hi havia aleshores el millor equip del Campionat de galotxa. I l’afició estava molt motivada al voltant d’aquell equip, en el qual també figurava son pare, que guanyà al principi dels anys huitanta tres vegades el Trofeu El Corte Inglés.
 
Al casino de Benavites, amb diverses prestatgeries plenes de trofeus guanyats per aquell equip, és a l’hora convinguda, per fer un repàs a la seua trajectòria com a pilotaire i les sensacions que troba a l’hora de dir adéu. I Dani es mostra “molt satisfet del que m’ha donat la vida, per poder complir el meu somni des de ben xiquet, que no un era altre que arribar a ser jugador professional, sense més objectius que vestir de blanc i tindre un lloc entre els que s’anunciaven en les partides a les que anava amb mon pare. Les figures eren Genovés, Fredi, Xatet II, Eusebio. I amb els temps encara vaig jugar amb els tres primers, si bé jo era jovenet i ells en la recta final de la seua carrera”.


Dani jugant a galotxa. Foto: Juan Rodrigo Legua
 
“Miguel Royo em va ensenyar molt a les escoles de pilota”
 
Dani recorda que “al principi vaig anar a l’Escola de Pilota de Massamagrell, on el monitor era Miguel Royo, una persona per a qui no té secrets el trinquet i a qui he d'agrair molt, perquè em va ensenyar en uns moments molts importants. Açò era dissabtes de matí, quan mon pare em duia al trinquet “Tio Pena”, on vaig coincidir amb Grau, Peluco, Palanca, etc. I diumenges, després, també anava al trinquet de l’Eliana, on Royo feia tecnificació i també estava ajudant-li Ferran Ferrer, gran aficionat de Quartell. Per últim, obriren l’Escola de Pilota al trinquet de Sagunt, sempre amb Royo de monitor, i allà anàvem, entre d’altres, Álvaro i jo”. I respecte al club del seu poble, diu que “només vaig jugar l’any 1991 amb l’equip juvenil de Benavites al Campionat de galotxa, perquè Pep Navarro, d’ací del poble, era directiu de la Federació i em va demanar que jugara. Vam ser campions i fou l’única vegada que vaig jugar a galotxa en un torneig oficial”.
 
Va jugar contra Puchol I i ara contra Puchol II
 
Al trinquet, Dani va vestir de blanc, primer de juvenil, i després, als 19 anys, va debutar al trinquet de Borriana (1993). I en qüestió de dos anys es va consolidar com un dels millors mitgers. Era molt difícil ser el número u, ni el dos, perquè estaven per davant d’ell dos mites com Sarasol II i Grau. I en el Circuit Bancaixa, equivalent a la Lliga Professional d’ara, va debutar de punter davant Puchol I i Grau. I a l’any següent ja jugà de mitger amb Oltra i Perele II. És curiós que Dani jugara contra Puchol I i ara contra Puchol II, pare i fill. “Els dos molt bons –diu–, encara que el fill té més poder físic i més recorregut. Ara bé, Puchol I tenia més esquerra i, sobretot, un “sobaquillo” d’esquerra que mai no l’he vist a ningú”.
 
 
Dani i Puchol II Foto: Frediesport
 
En 2001, primer títol del Circuit Bancaixa, amb Álvaro
 
Però la glòria en el Circuit Bancaixa li arribà en 2001. “Vam jugar en parella Álvaro i jo, un orgull per ser els dos d’ací de les Valls. I a partir d’eixe moment ja era més difícil conquerir el Circuit, perquè quasi sempre jugava en parella contra trios, o amb trios de menys renom. Tot i això, vaig tornar a guanyar en 2011, junt a Miguel, que estava en gran moment, en la final contra Núñez, Tato i Santi de Finestrat”.
 
Sarasol II i Grau li barraven el pas al principi
 
Respecte a la seua primera etapa, en què tenia per davant dos mitgers de la categoria de Sarasol II i Grau, Dani diu: “Dos fenòmens”. Grau, amb galeria lliure no tenia rival, era un fora de sèrie amb unes condicions físiques que ningú no podia igualar. I Sarasol II, per a mi ha sigut l’espill on mirar-me. L’admirava molt, perquè era molt bo en tots els aspectes i en tots els trinquets”.
 
I sobre els escaleters que tenia sovint enfront destaca. “Álvaro, també un prodigi físicament i molt preparat, a qui era molt difícil guanyar”. Genovés II, “tècnicament, el millor, amb els poders que tenia abans de les lesions”. Núñez, “un jugador molt tècnic i segur, a més de ser un rival complicat per ser esquerrà”. Miguel, “amb ell he jugat sempre molt a gust i té molt bones condicions”. I Mezquita, “un artista fent els caps; un jugador d’una espècie que ara no existeix i amb el qual he tingut i tinc una gran amistat i un alt grau de companyonia”.
 

Dani jugant amb Àlvaro. Foto: Frediesport
 
“L’homenatge a Mezquita fou un dia especial per a mi”
 
Sobre algunes de les partides més importants de la seua carrera, diu que “les finals dels trofeus importants, no sols del Circuit, sinó d’altres, com el Màster, Trofeu Tio Pena, Trofeu Vidal, Trofeu Diputació, etc. Sempre es recorden, perquè es juguen amb  molta il·lusió. I un dia molt especial per a mi, per l’emotivitat, fou l’homenatge d’acomiadament a Mezquita, amb el trinquet de Vila-real de gom a gom”.
 
A l’hora del balanç a més de vint anys de carrera professional, cal preguntar per allò, a més dels trofeus, què s’emporta i contesta que “em quede en el fet que he vist complit el somni de la meua vida, haver sigut professional de la pilota; i amb l’estima que tinc de moltes persones, amics i companys dels quals he pogut gaudir en tots estos anys i que m’han donat molt en este temps”.
 
Dani reconeix que s’ha precipitat un poc la seua retirada, degut a la situació laboral de la seua dona, que es troba des de fa poc treballant a Barcelona. I no sap ben bé si continuarà o no lligat a la pilota quan penge els guants, ja que comparteix amb Mezquita la gestió del trinquet de Borriana, però és una incògnita encara saber si podrà continuar o deixar sol el seu amic. “De tota manera –assenyala– el principal és Mezquita. Jo només l'ajude”.
 

Dani amb xiquets al frontó de Benavites. Foto: Paco Durà
 
Només les primeres figures podran viure de la pilota
 
I per últim, parlem de la crisi que travessa el món professional i diu. “Les coses han canviat prou per la quasi desaparició de les travesses. I és evident que els trinquets, tret d’alguna excepció, no donen per a viure. Nosaltres mateixos si no fóra perquè l’ajuntament cedeix la instal·lació i el manteniment, no podríem estar. I, en general, els trinquets faran les partides bones els cap de setmana, perquè puga anar més gent, però la resta de trinquets també són necessaris perquè els joves i els que estan formant-se puguen tindre partides. Ara bé, jo pense que les figures, només set o huit, podran viure de la pilota i la resta hauran d’alternar-ho amb una altra activitat”.

Comentaris

Comenta aquest article