Fem Pilota - Capçalera

“Si haguera de baixar més vegades a València, baixaria content”

Aritz Lasa Pilotari basc

Aprofitant la seua visita a terres valencianes per jugar contra Adrián de Quart al frontó del Puig, entrevistem Aritz Lasa, reconegut pilotari basc que ha estat més de sis anys en el circuit professional i que per falta de finançament s’hagué de retirar a finals de l’any 2015. Lasa, que va ser campió del Manista de Promoción en 2010, ens rep després de guanyar la partida a terres valencianes i convençut que podria fer-se una lliga entre pilotaris bascos i valencians.

F. Fort - J. Cid / Godella.

Com va nàixer la iniciativa de jugar una partida amb Adrián?
Va ser mitjançant Salva, que es va posar en contacte amb mi. Iñigo Pascual el coneixia i li va parlar de mi, de la meua forma de jugar, i li va dir que com que sóc davanter (punter), potser em podia acoblar bé a la forma de jugar. Així va començar tot.

Va ser un mà a mà amb una pilota més xicoteta i un frontó diferent al que estàs acostumat. Com vas viure la partida?
Al principi, incertesa. No sabia com em podia adaptar al joc i al pilotari, però vaig acabar molt content, ens vam adaptar molt bé els dos i vam gaudir tant Adrián com jo. La part important d’eixe dia era gaudir nosaltres i fer gaudir el públic que va acudir a un frontó ple i jo crec que tot va eixir bé finalment. Per a mi no és fàcil jugar aquest tipus de partides perquè no estic acostumat a eixe tipus de pilota, però va eixir tot bé i la gent estava molt contenta.

Com vas viure l’ambient a un frontó ple de gom a gom?
Vaig estar molt a gust i la gent va ser molt amable amb mi. Es veu que la gent valenciana també segueix els partits del País Basc i la veritat és que estic molt agraït pel tracte rebut al frontó. No m’esperava que fóra tan bo, ha sigut una sorpresa i tot molt positiu.

Quines diferències vas notar entre la partida que vas jugar al frontó del Puig i les que estàs acostumat a jugar?
La principal diferència és la pilota i la velocitat. Els jugadors valencians juguen molt des de dalt i no estan acostumats a allargar molt la pilota, mentre que els jugadors bascs, com que juguem des de baix, l’allarguem més. La major diferència va ser eixa. Jo tenia por de com vindria la pilota quan Adrián li pegava de volea o de bot i volea, però al final estic content d’haver pogut jugar eixa modalitat que mai havia experimentat.
 

Aritz Lasa i Adrián s'abracen al finalitzar la partida. Fotografia: Museu de la Pilota El Genovés.

Creus que seria possible fer algun tipus de lliga entre la pilota basca i la valenciana?
Per a nosaltres sí, però per als pilotaris valencians seria diferent i més difícil. Com que nosaltres juguem amb una pilota més pesada, aquesta se’ns fa molt lleugera i als valencians l’altra pilota se’ls faria més pesada perquè no estan acostumats i els costaria més. No obstant això, tot és possible en aquest món i al final si hi ha ganes i compromís, tot es pot fer. Jo, per la meua part, estic molt content d’haver jugat allà i d’haver experimentat eixa partida. Si haguera de baixar més vegades a València, baixaria content.

Escolta tot el programa de Colp a colp on entrevistem a Aritz Lasa:
 


 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article