Fem Pilota - Capçalera

'La pilota és l'esport on més activitat i presència hem tingut com a govern' (2a part)

 

Arriba la segona part de l'entrevista amb el conseller d'Educació, Cultura, Investigació i Esports Vicent Marzà, després de publicar una primera part el passat 9 d'octubre. Cal recordar que en l'elaboració de les preguntes de l'entrevista han pogut participar els lectors

PilotaVeu / València.

- Teniu planificat crear algun catàleg d'instal·lacions de pilota valenciana? I algun reglament de construcció, manteniment i utilització d'aquestes?
No tenim un catàleg, però sí que estem fent ara, des de la Direcció General d’Esports, una aplicació amb totes les instal·lacions esportives del País que s’està gestionant ja. De fet, s’han introduït la majoria d’elles a la base de dades. Això ve associat a la llei de l’Esport que determinava que havia d’haver un catàleg de totes les instal·lacions. Ens queden alguns municipis per a acabar-ho de posar, de moment d’entitats públiques. Ho farem públic, estarà a la web i volem fer també una aplicació, perquè hom, vaja on vaja, sàpiga quines instal·lacions hi ha i quines pot utilitzar.

- Els centres escolars també hi estan?
De moment no perquè encara no hem trobat la fórmula d’obrir-los, però en el moment que puguem fer-ho, també els posarem.

- Què opina del fet que la ciutat de València continue sense tenir cap instal·lació pública? Creu que s’ha perdut una oportunitat única amb el trinquet de Pelayo?, (continua essent privat)
Jo crec que en aquest cas encara no està tot tancat. Vam dir que ens comprometíem les tres administracions, i estem en això, que realment puga tindre un ús públic i, per tant, que puguem reactivar l’activitat. Ara ja n’hi ha més, però voldríem que encara poguera incrementar-se. Hem de concretar aquest compromís i ens agradaria que es poguera avançar en eixe sentit.
 

Trinquet de Pelayo. Fotografia: Frediesport

- Què es pot fer perquè hi haja instal·lacions de pilota accessibles a les grans ciutats com Alacant o València?
Hauríem d’afavorir que es pogueren utilitzar encara que foren instal·lacions privades i arribar als acords que calga, i si hi ha recursos suficients, fer nosaltres mateixos les instal·lacions, però de moment no tenim els recursos, ja sabeu el finançament que tenim. No entraré en detall, però si tinguérem el finançament en la mitjana, la nostra Conselleria tindria més de 500 milions d’euros cada any, el que implica, per exemple, poder construir totes les escoles que fan falta amb els trinquets que fan falta en només un any. Simplement amb la mitjana, encara que el que ens pertoca és més. Mentre no arribe seguirem fent el mateix que fins ara: treballar perquè es puguen utilitzar eixos espais, rehabilitar els que n’hi ha, que hi haja més activitat... quan arribe ens trobarà treballant.

- El passat mes de maig, en l’entrevista al director general d’Esports, ens va comentar que hi havia la idea de crear una plaça de coordinador de pilota lligada a Conselleria. Però en aquests moments no tenim consciència que s’haja creat.
En breu estarà. Ens falta l’aprovació d’Hisenda en la creació d’aquest lloc. Serà una persona que puga dedicar-se a coordinar i a fer treball d’assessoria tècnica al món de la pilota i que puga estar vinculada a Direcció General.

- Hi ha planificat algun grup consultiu?
De moment hem fet els grups de treball, com el que ha començat a treballar al voltant del món professional, que ha arribat a alguns consensos. Volem que es participe al màxim possible, i que vaja generant un diàleg conjunt. El director general és molt conscient d’això i està treballant en eixe sentit. Tot el que es puga fer per millorar el diàleg ho farem, però tampoc hem de defugir d’assumir responsabilitats. Nosaltres escoltarem, demanarem opinió i al final haurem de decidir, sense que això implique que es paralitze, perquè moltes vegades, i passa en el món de la pilota, però també en altres mons, les posicions són prou confrontades i al final u ha de prendre una decisió i no es pot consensuar tot, perquè no és possible consensuar posicions molt oposades.
 

Conversa amb el conseller durant l'entrevista. Fotografia: Ulisses Ortiz

- En la passada entrevista al director general d’esports també va anunciar la partida pressupostària de mig milió d’euros per a adequar la ciutat de la pilota i aconseguir la llicència d’activitat. Què sabem d’aquesta partida?
En el pressupost de 2016 no està, i de moment no hem fet cap actuació, sols les reparacions al trinquet imprescindibles. El que estem mirant és què es pot fer realment, què és factible. El pressupost aquell que van fer al principi (es refereix a l’anterior govern) se’n va anar de mare. Hi havia pressupostats uns 11 milions i només en la primera fase se’n van gastar 10. Estem mirant què és el que hi ha i què seria més efectiu, perquè abans es planificava tot en gran però no hi havia contingut. Hem d’anar en passos ferms, no volem precipitar-nos i entrar a posar-nos en eixe projecte fins que no tinguem molt clar què és el que volem fer, i si serà útil o no.

- S’ha signat una subvenció de Promoció lingüística per a la Federació de pilota valenciana?
Signàrem els convenis que he dit abans, falta per signar-se el de promoció lingüística que són 30.000 euros més. El que vam signar va ser els dels programes de tecnificació, Pilota a l’Escola, el conveni amb la Federació i el del món professional. Ara vindrà aquest de Política Lingüística.
 

Firma dels convenis entre la Conselleria i la Federació de Pilota Valenciana
 
- Açò significa que la federació ha realitzat bon treball en relació a la promoció lingüística?
Significa que és un espai per a millorar eixe treball, i perquè la pilota, i la Federació, ajuden també en la normalització del valencià. Evidentment per a aconseguir-ho, ho incentivem allà on pensem que pot servir i en la Federació, com en qualsevol altra entitat que vulga normalitzar el valencià, nosaltres ajudarem si després compleixen amb les normatives i amb el projecte que han signat, com qualsevol altra entitat.

- Què implicarà aquesta subvenció?
Que la presència del valencià siga efectiva, que la llengua que s’utilitze siga la normativa que està ara vigent, la que marca l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, i intentar que el valencià estiga present en altres àmbits més enllà de l’escola.

- Per a quan un canvi de llei de l'esport que democratitze les federacions esportives autonòmiques?
Ens ho han demanat diferents grups parlamentaris i és una de les qüestions que tenim damunt la taula. Ja estem fent un primer esborrany i volem parlar amb el conjunt de federacions esportives per democratitzar el seu funcionament, treballar la igualtat i que la normativa que les regula siga més representativa del món actual.

- Tots pensàvem que la pilota seria l'esport prioritari per al nou govern i hem vist que no és així, almenys des del punt de vista pressupostari. Esports com el motociclisme està a anys llum del que es dedica al nostre esport. Podria situar la pilota en un rànquing de prioritats respecte a la resta d’esports?
És l’esport on més augments hem fet i on més presència hem tingut com a govern. De fet és, amb diferència, sobre el que més reunions, campanyes i més activitat hem fet. En el d’activitat i de presència està en el número 1. Una altra cosa és la capacitat del propi sector de generar recursos, de ser autosuficient i sostenible. Aquesta balança també s’ha de posar damunt de la taula. No són tot diners, també és capacitat de poder gestionar-los bé i arribar a tota la gent. En això estem treballant com a prioritat.

- L’afició de la pilota esperava un seriós i valent canvi amb el nou govern que no s’ha vist reflectit al món professional. Pensa donar continuïtat a l’actual sistema?
Volem que hi haja una reflexió i un canvi en el món professional. Hem de trobar la manera de fer-ho conjuntament. El que no podem fer tampoc és posar damunt la taula una proposta i prou, sense escoltar ni tindre en compte el que hi ha ara mateix. Hem de partir del que hi ha per a poder canviar-ho en conjunt. No podem fer un canvi que trenque la pilota, hem de ser capaços de fer canvis que perduren.

- Què pensa que caldria millorar en aquest sistema de gestió de la pilota professional?
El primer que havíem acordat era crear un organisme paraigües, on pogueren estar tots representats: federació, administració, empreses, trinqueters, jugadors... per a poder, a partir d’ací, tornar a construir el sistema professional. També s’està intentant traure conclusions per via de la càtedra de manera conjunta, i sobre els punts que hi haja més consens, construirem.
 

Fotograma de RTVV dies abans del tancament

- Els mitjans de comunicació juguen un paper fonamental en la pilota. Quin paper tindrà la pilota en la futura RTVV?
La televisió depèn de les Corts, no depèn de la nostra conselleria ni del govern, però primer esperem que hi haja televisió ja. Ara que per fi hi ha acord sobre quines són les persones que hi haurà en la junta, esperem que vaja endavant. Nosaltres estem ja parlant amb la gent perquè la pilota torne a tindre la veu que va perdre, i que en tinga encara més, i que així es pose en valor el joc de la pilota.

- Com es pensa apostar per la pilota a nivell comunicatiu?
Tot allò que puguem fer per a potenciar-ho, ho farem. De moment el que estem intentant és que arribe al màxim de gent possible. Ja hem intentat, per exemple, gravar algunes partides que no anaven a gravar-se. Pensem que són importants altres formats lligats a la pilota, no només a la pilota en si. També són necessàries altres experiències com la del Mag Rubén Aparisi, que sé que PilotaVeu ha col·laborat. Pense que aquestes produccions audiovisuals són interessants perquè integren la pilota en altres àmbits, i això ho hem de fer. Estem treballant també en exposicions del món cultural, que posen en valor la part plàstica i cultural de la pilota.

- Els aficionats i jugadors de raspall he apreciat al llarg dels anys que no hi ha hagut igualtat de tracte cap a les dos modalitats professionals. Un clar exemple ha sigut la diferent representació política  a les finals d’escala i corda i raspall. En aquest nou govern no hem pogut veure encara als trinquets de raspall ni la diputada d’Esports, ni el president de la Generalitat (el qual dóna nom als trofeus) ni el conseller. Què et sembla i per a quan podrem comptar amb la teua presència en alguna d’aquestes finals?
Aniré, només puga aniré, no serà perquè no tinc ganes. Ja m’agradaria poder estar a totes les finals de les diferents modalitats, però l’agenda és la que és. Però sí, clar que aniré i gaudirem allí.
 

El President de les Corts (Enric Morera) i el President de la Generalitat (Ximo Puig) en l'última final individual d'escala i corda. Foto: David Sarasol

- Per a quan la promoció de l'esport de la pilota fora de les nostres fronteres?
Ja ho estem fent. La setmana que ve anirem a acompanyar i a donar suport als tres equips que s’han classificat per a la Champions (de Llargues) al País Basc. Intentem que isca de les nostres fronteres i que es conega que ací també juguem a pilota.

- Hi ha alguna idea o iniciativa en ment per tal d'acostar el joc de pilota al col·lectiu immigrant, i o amb necessitats especials, com a mitjà d’integració en la societat valenciana?
Això ho hem de fer a partir de l’escola, és la millor manera d’arribar. De fet, és on s’integren el conjunt de la societat i també ho hem de fer amb la pilota.

- Pensa afavorir les publicacions sobre els aspectes didàctics, etnogràfics, històrics i culturals del joc?
Sí, clar. Per via dels serveis de publicació de les diferents institucions i ajudant perquè aquelles publicacions que tinguen interès puguen col·laborar a fer-les i que arriben a tota la gent.
 
- Coneix el projecte PilotaVeu? Què opina de la seua tasca?
PilotaVeu fa molta falta. Tots aquells que ens agrada la pilota podem entrar i veure, a banda de les partides que hi ha, diferents notícies relacionades i les activitats que feu buscant altres espais, que no siguen només allò de sempre, de la partida o del resultat, sinó que vaja més enllà i modernitze el que és la pilota i el que hi ha al voltant, sense perdre les arrels, però és necessari que ho revisem i ho revifem.

Teniu la primera part de l'entrevista Ací.
 
 

El Conseller Vicent Marzà al final de l'entrevista. Fotografia: Ulisses Ortiz


Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article