Fem Pilota - Capçalera

Marzà: 'Hem de partir del que hi ha, millorar-ho i no fer obres faraòniques' (1a part)

Vicent Marzà Conseller d'Educació, Investigació, Cultura i EsportsPilotaVeu / València.

El conseller Vicent Marzà va nàixer a Castelló de la Plana, on va conéixer la pilota valenciana de la mà del seu pare i dels seus iaios. Per a aquesta entrevista, on han pogut participar els nostres lectors amb les seues preguntes, ens va rebre a l’equip de PilotaVeu al seu despatx en la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esports amb motiu de la celebració del 9 d’Octubre, dia de tots els valencians.


Tot seguit vos deixem el vídeo amb la primera part de l'entrevista:Continua llegint l'entrevista: 

- Et felicitem per la creació de la càtedra, ja que des de PilotaVeu pensem que la pilota cal que estiga lligada també a la Universitat tant pel que fa a la formació de professorat així com en la investigació. Quins objectius més importants es marca amb la creació de la càtedra?
Per una banda el treball acadèmic d’estudi de la pilota, i per l’altra el de posar la pilota en valor. S’estan fent ja unes jornades prèvies a un congrés sobre pilota. És important que els congressos puguen anar acompanyats pel món acadèmic per a marcar uns objectius compartits i línies d’actuació. I també puga ajudar a fer reflexions de futur, per aprendre on estem i sobretot mirar cap a on podem anar.

 


Vicent Marzà i Esteban Morcillo, rector de la Universitat de València. Fotografia: GVA


- Aquesta setmana ens hem assabentat que en novembre començarà un curs de formació per a professors d’educació organitzat pel CEFIRE d’Alacant. Hi ha programats altres cursos en altres comarques?
Sí que volem que hi haja més cursos en diferents CEFIREs. De moment comencem a les comarques d’Alacant. Volem que es creen també grups de treball sobre la pilota de mestres i professors d’educació física, perquè, més enllà que una persona siga aficionada o no, el que no pot ser és que tinguem infraestructures en els mateixos centres que no s’estiguen utilitzant per a jugar a pilota. Això passa perquè el professorat estiga format, i entenga que la pilota és un instrument educatiu molt important, a banda com a esport propi. Volem que l’ensenyament s’arrele al territori. Si pots fer esport i, a més, que siga amb l’esport del país, encara millor. Eixe és l’eix d’actuació que volem en la formació del professorat: fer cursos, fer grups de treball conjunts i anar socialitzant cada vegada més per tot el territori, que arribe cada vegada a més professorat.

- Quins passos té pensat realitzar la Conselleria per a aconseguir que la pilota arribe a tots els xiquets i xiquetes del país? Quan arribarà a tots ells?
M’agradaria que fóra demà, però com dic sempre, no seria realista dir-ho. Pense que el que hem de fer és començar amb els cursos. Per altra banda, el programa Pilota a l’Escola està funcionant molt bé. Crec que és una suma de moltes coses: formació del professorat, que puguen participar gent del món professional com passa a Pilota a l’Escola, que els mateixos xiquets puguen fer equips com fan als jocs escolars i també el reconeixement social; jugaran més quan es puga veure en la tele, quan puguem tindre molta més difusió en xarxes, de més abast, més enllà del persona a persona que són aquestes actuacions que estem fent. Però de moment estem contents amb el fet que, per exemple, l’augment en la participació en els jocs escolars haja pujat un 36%, pensem que és moltíssim. Si aconseguim mantindre aquesta progressió, en uns anys arribarem a molta més gent que arribàvem.
 


Marzà en un moment de l'entrevista. Fotografia: Ulisses Ortiz
 

- Per a quan tindrem la pilota al currículum de magisteri d’EF i Ciències de l’activitat física i l’esport?Això vindrà més endavant, però el que farem és una modificació del currículum en què donarem molta llibertat al centre, i molta capacitat als professors d’organitzar-se i donar cabuda a cadascuna de les seues necessitats i adaptar-se més a l’entorn. És ací on tenim clar que la pilota pot tenir un paper molt important. Pensem que la pilota ha d’estar molt present en l’educació física.

- Què opina de la ciutat de la pilota i de les construccions realitzades durant l'època d'or de l'anterior govern (minitrinquets als centres escolars, trinquets estratosfèrics...) i com caldria reutilitzar-los?
És un bon exemple del que deia sobre allò que ens diferencia aquest govern de l’anterior. Ells pensaven en fotos i obres, sense saber després si es podrien utilitzar, si servirien o no servirien, si hi hauria contingut, sense saber si la gent aniria a veure partides de pilota on construïen els trinquets. Nosaltres estem just en el pol oposat: primer treballar sobre el que hi ha i després ampliar la base social, ampliar la pràctica de la pilota i després ajudar a aquelles instal·lacions que ja estan en marxa perquè tinguen unes condicions millors. És per això que, per exemple, en les properes setmanes eixirà una línia de subvencions de vora mig milió d’euros per a rehabilitació i restauració de trinquets. Pensem que, més enllà de fer construccions, el que s’ha de fer és millorar allò que hi ha, i partint de la realitat. Això és el que estem fent, no obres faraòniques, sinó actuacions que serveixen per poder jugar, per a potenciar que es jugue i que hi haja més afició.

 


Ciutat de la Pilota, Montcada. Fotografia: Levante-emv


- Aquesta ajuda ja està a punt?
Estarà al caure, deu eixir en breu. Està ara mateix en tràmit. És una subvenció de 500.000 euros perquè puguen presentar-se diferents ajuntaments per a rehabilitar o millorar les seues instal·lacions.

- El director general d’Esports, Josep Miquel Moya, ja ens va dir fa 5 mesos que aquesta ajuda estava tramitant-se.
La tramitació ha sigut una de les principals dificultats que hem tingut aquest govern. El Partit Popular, abans d’anar-se’n, va fer una nova llei d’Hisenda, que la conseqüència que ha tingut és que allò que abans costava tres mesos, ara en costa sis de tramitar. Açò no és casual, ho van fer, entre altres coses, perquè sabien que se n’anaven. Però més enllà d’això, fa que l’administració siga més lenta i que no funcione, i ja estem fent canvis perquè això no puga passar. Per tant, ara quan es faça pública la convocatòria haurem de resoldre ràpid perquè puga arribar al 2016. En això estem treballant, i els terminis es van fer quan tocava, el que passa que s’ha allargat més perquè és la primera vegada que es feia. No és una excusa, és el que hi ha. No ens agradaria, assumim la responsabilitat d’això i estem intentant millorar perquè no torne a passar.

- Només a la Ribera, hi ha trinquets com el d’Algemesí, Alginet, Carlet... que estan pràcticament en ruïnes.
Sí, hi ha molts que els falten moltes actuacions. Hem fet un canvi de model. No hem dit: “Farem un trinquet a aquest poble perquè l’alcalde em cau bé”, que és el que solia passar, sinó quefarem una convocatòria oberta on es puguen presentar distints ajuntaments, amb els projectes que tenen, i els ajudarem. Esperem que isca prompte i que ho puguem tramitar per al 2016, si no, ho haurem d’acumular per a l’any que ve, però aquestes ajudes han d’estar.

- Hi ha pensada alguna llei per tal de recuperar aquestos espais que són privats?
De moment no estem treballant en eixe sentit. El que podem fer ara és intentar mitjançar entre la part privada i la pública per veure si arribem a un acord.

- En què ajuda la proposta de BIC?
Ajuda al fet que, com a mínim, tots els trinquets que siguen declarats BIC estiguen amb unes condicions òptimes. Però per a considerar un immoble Bé d’Interés Cultural ha de ser molt especial i aquestos casos concrets són més difícils d’analitzar. El que sí que podria ajudar és que el conjunt de la pilota siga també Bé d’Interés Cultural Immaterial, com un ens social i cultural que tenim els valencians i que pot ajudar a fomentar i incentivar que, des de la part privada, s’ajude a rehabilitar.
 


El Col·legi Hernàndez al projecte educatiu Pilota a l'Escola

- Com caldria reutilitzar els minitrinquets? Alguns d’ells estan mal construïts.
El que estem fent és la revisió de les infraestructures educatives en conjunt, inclosos els minitrinquets. Quan enviem un tècnic a mirar una escola, miren també com estan els trinquets i si són utilitzables o no. Després fem informes per veure quins serien utilitzables amb una actuació mínima i quins està clar que no es poden utilitzar. Cada centre s’adaptarà en funció de la situació que tinga. Però aquelles construccions que vinguen noves farem que estiguen d’acord a les necessitats reals, coneixent el cas concret i les seues característiques. Estem treballant en un nou projecte d’escola base que responga més a les necessitats reals.

- S’obriran les instal·lacions a la població?
Sí, això és clau, obrir les instal·lacions fora d’horari escolar. Hem fet ara una proposta en la llei d’acompanyament, que depèn de la Cconselleria d’Hisenda, ja que és patrimoni, és a dir, sobre qui té la propietat dels edificis. Estem intentant agilitzar que es puguen utilitzar. És una qüestió més de seguretat, que si passa alguna cosa qui és responsable i qui no, que no per voluntat.


El conseller Marzà en una visita al programa Pilota a l'Escola. Fotografia: GVAEn els pròxims dies publicarem la segona part de l'entrevista al conseller Marzà.  

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article