Fem Pilota - Capçalera

Entrevista a Paco Orts, coordinador de les jornades 'Les escoles esportives de pilota valenciana'

Paco Orts Cap de la Secció d'Activitats de la Fundació Esportiva Municipal de l'Ajuntament de València

PilotaVeu / València. 

A falta de 2 dies per a l’inici de les jornades tècniques: “Les escoles esportives de pilota valenciana” que es celebraran aquest pròxim divendres 9 de setembre a partir de les 17.30 fins a les 21.00 i dissabte 10 de 9.30 a 16 al Complex Esportiu la Petxina, ens reunim amb Paco Orts, coordinador d’aquestes jornades que ens contarà tot allò interessant que podrem vore.

- Com ha sorgit la idea de les jornades?
La idea naix de la necessitat observada en la gestió i organització d'aquestes estructures denominades “escoles esportives de pilota valenciana”. Hem detectat que en la majoria dels casos la promoció de base de la pilota valenciana no es consolida atès que les estructures de gestió són febles, depenen sovint dels clubs i del voluntarisme de persones aficionades. S'observen situacions de descoordinació entre clubs, centres escolars i Ajuntament. La falta de recursos, en general, és el mal endèmic de totes les iniciatives, o de la majoria. Recursos de personal (manca de qualificació i professionalització) falta d'instal·lacions i de recursos econòmics. Tot açò convergeix en un sistema que penalitza la continuïtat del menor en aquest esport. És necessari revertir aquesta situació. 
 
Quina és la seua finalitat?
La Federació ens va demanar que mostràrem el model d'Escoles Esportives a València com a referent de la gestió d'aquest tipus d'estructures organitzatives. En el nostre cas comptem amb el suport de l’FDM de l'Ajuntament de València que contribueix al finançament del programa, comptem amb la professionalització del personal tècnic, i un programa elaborat pels tècnics de la Federació en funció d'un marc organitzatiu que estableix l’FDM i que garanteix els drets educatius dels menors i altres aspectes legals.

D’altra banda, un esport no pot perviure si no hi ha una base que continue desenvolupant-lo. Com més gran siga la base més gran serà la promoció d’aquest esport. L’objectiu d’una escola esportiva no és traure grans esportistes, hi ha prou a ensenyar el joc i a estimar-lo. Per això és bàsic el suport de les institucions al principi, en el moment de la promoció, peròa poc a poc la pilota ha de ser sostenible per ella mateixa i ho aconseguirà si naix d’una base ferma i organitzada.
 

Col·legi Hernàndez de Castelló de la Ribera a Pelayo. Fotografia: PilotaVeu
 
A qui van adreçades?
Aquestes jornades van dirigides, no solament als tècnics esportius, monitors de pilota sinó també als responsables, directius dels clubs i responsables municipals de l'esport. L'objectiu: facilitar-los la informació i els recursos legals perquè puguen articular un projecte esportiu d'escola de pilota valenciana en els diferents municipis de la Comunitat, establint com a nucli de l'acció la relació entre el club i l'ajuntament, mitjançant un acord o conveni que regule aquesta relació. A més, cal articular la tercera pota de l'estructura “El centre escolar”. A través dels consells escolars on es troba representat l'ajuntament es facilitarà l'accés a les instal·lacions i la participació del centre en el programa.

- Quines coses importants i noves destacaries i creus que es perdran els qui no assistisquen?
A més dels aspectes organitzatius o de gestió, les jornades tractaran sobre aspectes pedagògics, didàctics, i en general de tot allò que li afecta a la iniciació: competicions, activitats lúdiques, tecnificació i cerca de talents esportius, etc.
Comptarem, a més, amb experiències com la del País Basc, un espill on mirar-nos i on aprendre quant a la promoció d'aquest esport. Amb experiències com el de la incorporació, relativament recent, de la dona a l'esport de la pilota i, com les xiquetes es van acostant a un esport que tradicionalment ha sigut considerat d'homes.

A més, destacar la incorporació de la ciència i la tecnologia a la iniciació i estudi de la pilota valenciana. Es presentaran treballs originals en el camp de la biomecànica i la teoria de l'entrenament que pretenen servir als tècnics esportius a l'hora de la programació de la seua activitat d'ensenyament com a recursos cada dia més imprescindibles.

- Pot participar d’alguna manera el públic assistent a les jornades?
Les jornades tenen una vocació participativa i ens interessa que tot aquell que s'acoste, puga exposar la seua opinió amb criteri, incorporar totes les idees a l'objectiu de la promoció de l’esport de la pilota.

Les conclusions de les jornades seran facilitades a les institucions a fi de col·laborar en el coneixement de la realitat, el diagnòstic actual i propostes de promoció que puguen ser aprofitades per aquestes institucions en les seues polítiques de foment de l'esport.

- Fins quan, on i com ens podem inscriure?
El divendres al matí tancarem les inscripcions per tal d’organitzar tots els actes que estem preparant: dinar del dissabte, entrada a la partida de Pelayo del dissabte vesprada; reserva de lloc a la plaça de l’Ajuntament per participar del dia de la pilota; samarreta identificativa de les jornades i certificat d’assistència. Tot de forma gratuïta per als inscrits gràcies a la col·laboració de les institucions.
 

Paco Orts a l'esquerra amb l'escola de pilota de Vinalesa 10 anys enrere. Foto: Paco Orts 

- Què els diria a tots aquells que estan pensant en inscriure’s?
Tenen l'oportunitat de participar activament en aquestes jornades i contribuir a l'objectiu expressat anteriorment. Molta gent en la pilota vol ajudar a promoure aquest esport. Ara tenen l'oportunitat de fer-ho. Aquestes jornades cerquen ser una plataforma de participació i alhora una forma de treballar per al futur, basada en la posada en comú i discussió sobre els aspectes més importants de la promoció: les seues necessitats, els seus punts forts i febles, els beneficis, etc.
 
Hi ha programades en un futur més jornades com aquesta?
La idea és repetir aquestes jornades cada any, plantejant temàtiques diferents al voltant d'aquest esport. Unir la celebració amb el dia de la pilota valenciana. Anar creant un cos de coneixement que nodrisca l'escassa documentació escrita que encara hui tenim en relació a aquest esport.

- El mitjà que et fa l’entrevista, està participant en la difusió d’aquest esdeveniment, què et sembla la seua tasca (difusió, recursos didàctics, vídeos...) que està aportant a nivell educatiu i escolar?
Tot aquell que puga aportar el seu granet d'arena a la promoció és benvingut. El paper dels mitjans de comunicació és necessari i essencial per a la difusió d'aquest esport.

 
Descarrega’t el programa de les jornades

Per inscriure’t> Completa el següent formulari i envia-ho per correu electrònic asecretaritecnic@fedpival.es
 
  

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article