elmusa

'Al Trinquet d'Oliva és on més jugadors aficionats hi ha de tota la Safor'

Salva Garcia President del CPV Oliva

Josep Camacho / saforguia.com. 
02/09/2015

De professió perruquer, Salvador García també es jugador aficionat a la pilota valenciana, com tots els membres de la junta directiva. Fa vora deu anys, acompanyat d'un grapat d’amics, agafaren el timó del club i el resvicolaren. L'entrevista discorre en el Nou Trinquet, que va obrír per fi les seues portes el passat divendres, 21 d'agost.

Al tancament de l'edició impresa encara no s’havia disputat la 
final del XVII Trofeu Gregori Maians de Raspall,prevista per al dimarts 1 al Nou Trinquet, però sí es coneixien els finalistes; els olivers Waldo i Brisca, que van guanyar en la primera ronda, i la parella formada per Moltó de Barxeta i Sidhamed de la Llosa. En la categoria de promeses passaren a la gran final els pilers Vercher i Pau, que jugaren contra Nalda de Piles i Borja de Navarrés. 


¿Quines són les magnituds del Club de Pilota Valenciana d’Oliva?
–El club es va fundar el 30 de setembre de 1986, ja té 29 anys. A partir de l’estiu de 2009 passem a gestionar les activitats del Trinquet Vell, incloses les partides de cartell. Actualment, jugadors aficionats locals serem unes 80 persones, i socis uns 220. L’Escola de Pilota és la més nombrosa de la Comunitat Valenciana; tenim a més 60 xiquets d’entre 8 i 16 anys, i dos monitors, Xavi Artés i Diego Parra. Tenim un conveni de col·laboració amb l’Ajuntament per a la base. Este mes d’agost per fi hem aconseguit el Nou Trinquet, de titularitat municipal, que per a nosaltres era fonamental. Obrim tots els dies excepte els matins i diumenge per la vesprada, i fem les partides dimarts a les 17 hores. A partir de 16 anys tenim tres categories, i si ja volen ser professionals els portem als campionats autonòmics, on els trinqueters van fixant-se en ells, i llogant-los.

¿Qui li acompanya en la junta directiva?
–El vicepresident del CPV Oliva és Carlos Collado Veiguela, el secretari Joan Mata Cots i el tresorer Pepe Gregori Mas. El coordinador de l’Escola de Pilota és Joanjo Gilabert, i com a vocals estan Michel Soler Ramírez, Camilo Melià Sempere, Josep Benimeli, Javier Llidó Murillo i Jose Tomé.

Un dels moments més emotius del passat dimarts, 25 d’agost, va ser l’homenatge als expilotaris.
–Sí, molts ens van agrair que s’enrecordàrem, perquè alguns no s’havien vist des de feia anys. Professionals com Sanchis, Malonda II, Crespo, Miquel de Costa, Miralles, Llopis, Pepito, Diego, Morera, Francisquet, Malonda IV, o ‘Reixa’, el de més edat; però també aficionats com els germans Cablanc, Paco Llácer ‘Camel’, Vicent Martínez ‘Didaler’, Pepe Boscà o Juan Carlos Robles, entre d’altres. Han canviat moltes coses, la pilota no és la mateixa; hui és més ràpida i dura; o la manera d’enfaixar-se les mans; abans gastaven betetes, hui esparadrap amb esponges...

El Nou Trinquet s’ha obert amb un retard considerable. Encara hi ha algunes coses pendents. 
–Bé, necessitem una megafonia més potent, sobretot quan s’ompli amb 1.500 persones com el passat dimarts. L’ascensor no funciona, perquè s’ha de canviar una peça, però l’empresa ha dit que ara en setembre ho arreglarà.

Tampoc no hi ha bar-cafeteria, un servici quasi imprescindible en un Trinquet...
–De moment, l’Ajuntament ha decidit que estiga un any sense cafeteria per a saber quina despesa de manteniment té només la instal·lació esportiva. El regidor d’Esports ens ha donat permís per instal·lar un bar provisional, amb unes barres. La idea és llogar un bar i amb eixos ingressos pagar part del manteniment del Nou Trinquet. L’Ajuntament confia en nosaltres perquè donem activitat al Trinquet, oferim a la gent jove un esport alternatiu, i formem a professionals.

¿Què passarà amb el Trinquet Vell?
–És un edifici obsolet, últimament no féiem ni les partides professionals, llogàvem la pista de Bellreguard. Sembla que la idea es rehabilitar-lo i així descongestionar este nou. No m’agradaria que es tombara, perquè per ahí han passat les grans figures del raspall, també es podria fer un Museu de la Pilota. Fa anys a Oliva hi havia tanta gent que volia practicar la pilota que a cada joc canviaven per a turnar-se.
 
 
Homenatge a expilotaris. / Foto: José Tomé.

Gandia també tindrà en breu un Nou Trinquet, dos ‘catedrals del raspall’ a 10 km de distància. ¿Què li sembla?
–La competició en la pilota és com una roda, i els trinqueters procuren no contraprogramar-se. Espere que així passe amb el de Gandia, i continue la bona relació. Cada Trinquet de la Safor, per a estar bé, sols hauria de fer una partida professional a la setmana. Però el CPV Oliva no té un interés lucratiu, sinó fer que el Trinquet el gaste el poble. En tota la contornada no hi ha tants aficionats que juguen com ací, a Oliva.

¿Per què hi ha tanta afició a la pilota a Oliva i en general a la Safor?
–La pilota està vivint un bon moment. Trobe que són diversos factors; per exemple programar campionats d’aficionats, o la introducció d’este esport en les escoles. És un esport que si el proves, t’agrada. Pel que fa a les partides professionals, les nocturnes solen tindre major afluència de públic. També han ajudat les retransmissions i els programes especialitzats de RTVV, que per desgràcia ja no tenim.

¿Quina valoració fa del nou comité federatiu de la Pilota Valenciana?
–En este tema parle a títol personal. No m’agrada este sistema, perquè han rebaixat els catxés i perquè la majoria de membres d’este comité són trinqueters, tenen instal·lacions. El jugador professional no està ben pagat ni considerat. Esperem que la Federació de Pilota faça públics els comptes del primer exercici per a vore els resultats, perquè estan rebent les subvencions públiques.
 
Foto de família del món de la pilota el dia 25, primera semifinal del Gregori Maians. / José Tomé. 

Hi ha molts patrocinadors, però entre ells Savipecho ha sigut un gran mecenes de la pilota olivana.
–A Savipecho li ho devem tot. Els germans Salvador i Vicente Alcaraz ens ha ajudat en tot el que li hem demanat, i n'estem molt agraïts. Per exemple, ens equipen als xiquets i aficionats, i patrocinen el Trofeu Gregori Maians.
 
 
Xiquets de l'Escola de Pilota. / J.Tomé.

¿Quins joves esportistes de la base estan despuntant en estos moments?
–Tenim promeses com Salelles, de 18 anys. També xiquets de 14 i 15 anys que estan guanyant-ho tot, i encara ens faltaran uns tres o quatre anys per a fer-los triunfar, però van per bon camí, com per exemple Javi López, Jeroni Alcaraz, o Miquel Soler.

¿Què esperen del nou Govern valencià respecte al suport a la pilota?
–Esperem un major recolzament, de fet sembla que ens els seus programes electorals parlaven molt de pilota. A més, tenim a un director general d’Esports, Josep Miquel Moya, de Gandia i coneixedor de la pilota. El veiem molt pels trinquets. La pilota està viva, i hem de fer-la perdurar. 

*Entrevista publicada el 2/9/2015 en saforguia.com 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article