Fem Pilota - Capçalera

«La pilota progressaria molt més si tots jugàrem per amor a ella»

Noelia Puertes i Ana Puertes  Pilotaris

Noelia i Ana de Beniparrell, dos grans campiones 

Guillem Sentandreu.


Encara no són les 17 hores del dijous 23 de juliol i agafem el cotxe per anar a Beniparrell. Un poble situat a l’Horta Sud amb menys de dos mil habitants però amb molta afició a la pilota.  Fa una calor sufocant però no ens llevarà la il·lusió d’entrevistar les protagonistes de hui. 

Com nosaltres dos, comparteixen l’afició i l’amor per la pilota i, a més a més,  viuen sota el mateix sostre, ja que són germanes, fet pel qual juguen juntes la majoria de les partides i dels campionats. Competicions que últimament els estan comportant moltes alegries.

Ens obrin la porta de sa casa i amb amabilitat ens conviden a entrar. Al saló fem una xerrada agradable i ens quedem encantats amb la simpatia de les dos, que ens conten moltes coses i responen a tot allò que preguntem.

Noèlia i Ana són les actuals campiones de l’Autonòmic de Raspall femení en la màxima categoria i formen part de l’elit del raspall femení. Fa uns quatre anys que juguen juntes en primera categoria, aconseguint molts títols i ratllant a un nivell a l’abast de molt poques. S’han convertit així en un referent per a les més joves que comencen a fer les primeres raspades.

Ricard i Guillem Sentandreu / PilotaViu.
 

Noelia i Ana al sofà de sa casa. Fotografia: PilotaViu

- Quan començàreu a jugar i per què?
Ana:  Jo vaig començar als nou anys, ara fa set anys, i va ser perquè mon tio jugava a galotxa ací en Beniparrell i jo anava a veure totes les partides i m’agradava molt. Li vaig preguntar a Carlos Costa si jo també podia jugar i al mateix temps algunes xiques també es van apuntar i començàrem a jugar a raspall.

Noèlia: Jo era més major, tenia 14 anys, i ací sempre havíem tingut afició sobretot a la galotxa, i la meua germana va començar a jugar amb els xiquets xicotets de la seua edat, però clar, jo era més major i quan em vaig enterar que les dones anaven a entrenar em vaig animar a anar  jo també. Al mateix temps també anava a veure-la jugar a ella i m’agradava molt. I pensava, i per què no he de jugar jo? I vaig provar i fins a aquest moment que jugue.

- Quan començàreu a jugar juntes?
Farà ara 4 anys. La primera final que jugàrem juntes va ser en Piles. Eixe any començàrem a jugar en segona juntes, guanyàrem el campionat i pujàrem a primera categoria.

- Què suposa jugar juntes i com ho porteu?
(Es riuen les dos i es miren l'una a l’altra) l’èxit és el doble de gratificant, a més veus els meus pares que ens tenen a les dos davant, que guanyem les dos i que el premi és per partida doble i queda tot en casa, ho celebrem ací, etc.

Ana:A l’hora de jugar hi ha més confiança,  per ser germanes i això, però potser durant la partida se’ns escapa alguna cosa que no hauríem de dir, però generalment ens duem bé, a més sempre tenim els pares per posar pau i dir-nos que no ens enfadem.

Noèlia: És veritat que a mi no se m’ocorre dir-li a una altra el que li diria a la meua germana, això ho porta la confiança, però clar a ella com és la meua germana sí que li ho dic i també perquè sé que no li sabrà greu i que li ho dic per bé.
 

Noelia raspant durant la passada final. Foto: FPV

- El passat mes de juliol aconseguíreu el campionat de primera per equips. Què va suposar per a vosaltres?
Ana: Jo vaig acabar morta (va dir rient).

Noèlia: Fou molt dur.

Anàrem de matí al carrer perquè jugava un equip del poble, i estàvem mirant la partida de les altres xiques amb tota la calor que feia eixe dia, i li vaig dir a la meua germana, “Ana hui se’ns escapa, ho tindrem molt complicat” a més sabíem que elles eren tres més una reserva i nosaltres dos.

En els primers jocs, li tiràvem amb tot, que la pilota anara i a fer el quinze ràpid. I ens vam cansar molt, damunt les pilotes no anaven, després ens vam tranquil·litzar i tot va eixir bé.  Després ens assabentàrem que cada equip podia dur dues pilotes, però això ho vam saber quan es va acabar la partida.

- Com és que jugàreu les dos soles el campionat de trios?
Ací al club no tenim una altra jugadora de primera, al poble no hi ha massa planter, encara que ara hi ha més xiquetes, però clar, fins que tinguen el nivell de primera ha de passar un temps.   

- Vos agrada més jugar amb pilotes de plàstic?
Ana: En vaqueta no he jugat mai. A galotxa sí, però a raspall mai.

Noèlia: A raspall no ho hem provat mai, i no l’hem tocat mai. Sí que és veritat que la pilota de plàstic fa més mal a les mans. Supose que això de la vaqueta seria mirar-ho, però ja et dic que estem acostumades a jugar amb plàstic.

- Com veieu la pilota femenina en general?
Noèlia i Ana: Cada vegada millor, està evolucionant prou, i a poc a poc es publiquen coses dels xics i també ho fan de les xiques, també s’ha televisat alguna partida en Levante Tv de raspall femení. Anem a més, però encara falta molt, sobretot si algun dia es vol aplegar al món professional.
 

Clica per tornar a vore la final. Vídeo LevanteTV del canal de youtube Pilota Godella. 

- Què faríeu per impulsar-ho?
Noèliai Ana: Ens agradaria que feren com en els xics, que poguérem anar a tecnificació, televisar més partides de raspall femení perquè la gent ho puga vore. Anunciar partides als trinquets. CESPIVA per poder millorar. Fer alguna partida de xiques almenys una vegada a la setmana i cada volta en un trinquet. Així la gent que va al trinquet ens veuria i ens coneixeria.  
-Modalitat preferida?
Noèlia: Ell raspall, a més és l’única a què jugue.

Ana: Jo també jugue a galotxa, però m’agrada més el raspall.

-Què pensa o què vos diu la gent que s’entera que jugueu a pilota?
Noèlia: Els pareix estrany i més sent una xica.  I diuen “la primera xica que conec que juga a pilota”. Però és perquè la majoria no coneixen l’esport.

Què els diríeu als pares que pensen o diuen que la pilota fa mal i que per això no apunten les seues filles a jugar?
Noèlia: La pilota no fa mal, nosaltres li fem més mal a ella que ella a nosaltres.

Ana: És un esport com un altre, el que has de saber és protegir-te les mans, però no, no fa mal .
 
- Sabem que el vostre entrenador Carlos Costa té molt a veure en el vostre èxit. Què significa Carlos  per a vosaltres?
Ana: És un molt bon amic de la família, ve a totes les partides i és el millor entrenador.

Noèlia: Carlos, ja no per a nosaltres, sinó per al club és indispensable, si no estiguera ell el club no estaria, jo crec que la meua afició i continuar jugant a pilota és en gran part gràcies a ell, i li he de donar les gràcies.
 

Noelia i Ana Campiones, amb els pares i Carlos Costa. Foto: FPV

- Fixant-nos com jugueu, Noèlia sempre juga davant al dau i darrere al rest, això per què?
Noèlia: És com millor ens va, està clar que Ana té millor treta, aleshores ha de traure ella, i jo m’he de posar davant, i després al rest a ella li costa més allargar les pilotes, aleshores prefereix jugar davant.

- Sabem que sou seguidores del món professional, com el veieu en general?
Cada vegada la gent va menys al trinquet, abans hi havia molta més afició. No estem del tot enterades encara que som seguidores i ens agrada anar a veure alguna partida.

Què faríeu per millorar el món de la pilota?
Noèlia:  La pilota progressaria molt més si tots jugàrem per amor a ella i no per diners. Ja que hi ha interessos que l’embruten un poc.

Ana: Fa falta molta promoció, el tema de tancar Canal 9 ha sigut fonamental, i estem un poc apartats dels altres esports, sempre ix el futbol, el bàsquet, i la pilota no ix mai. 

- Algun ídol?
Ana: a mi m’agrada molt Puchol II, m’agrada molt com juga.

Noèlia: El Moro, des de sempre, m’agrada perquè l’edat que té i estar jugant al nivell que ho està fent és d’admirar un muntó.

-Com soleu entrenar i preparar-se?
Noèlia i Ana: Normalment, entrenem dimarts i dijous durant tot l’any i els diumenges juguem les partides. Quan no hi ha cap campionat o ara per exemple que he jugat l’individual qualsevol dia és bo per a entrenar, o parlem amb Carlos o anem les dos soles i entrenem. Quan tenim temps també eixim a córrer.

- Què vos agrada més carrer o trinquet?
Noèlia: a mi trinquet, però sabem més jugar al carrer, és al que estem acostumades, però en un trinquet si tens bona partida gaudeixes molt, ja que és més jugador i és més espectacular per a la gent.

Ana: a mi m’agrada més carrer, perquè en la treta faig més mal.
 

Ana realitzant la treta durant la passada final. Fotografia: FPV

- Quins objectius vos marqueu de cara a la temporada que ve?
Noèlia i Ana: Mantenir-nos al nivell que estem jugant.

- Teniu alguna mania o ritual abans de jugar?
No, ens arreglem les mans de manera diferent. Però manies no en tenim cap.

- Ahir complírem 10 mesos del naixement del diari, i entre altres coses estem realitzant seguiment al raspall femení, que a més està tenint prou repercussió en la xarxa. Què opineu de la web?
Noèlia i Ana: Ens agrada molt.

Noèlia:  Jo entre tots els dies sobretot a veure les partides i els resultats. Que posen les partides diàries que es juguen i els resultats és una gran novetat.

Ana: M’agrada que publiquen  coses de raspall femení.

*Volem seguir sent el mitjà de referència del nostre esport. Sols amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Punxa ací i Travessa per PilotaViu, travessa per la pilota valenciana!
 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article