Fem Pilota - Capçalera

'Si amb la música donem suport a la pilota, doncs molt millor'

VaDeBo Grup de Música

VaDeBo, una travessa per la pilota i la música

Dani Castillejo.

Actualment, vivim una explosió de la música feta en valencià; grups, festivals, revistes de música, portals web, etc., conformen tota una realitat emergent al nostre territori que es materialitza en constants concerts i iniciatives de diferent índole que independentment de l'estil de música que practiquen o promocionen, posen de manifest que el valencià és una llengua viva i amb una capacitat de producció cultural enorme.

En aquest context sorgeix el grup VaDeBo, al qual hui entrevistem. És un grup que va aparèixer a la ciutat de València a l'estiu de 2013 i, com bé afirmen al seu bandcamp, naix amb “la intenció d'omplir un buit que els seus membres tenien”. Si el seu nom ja és un homenatge a l'esport autòcton, els seus treballs confirmen la seua passió per aquest, 15-Net i 30-Net són volees rítmiques que transmeten energia al seu públic, i el seu últim treball, Travesses, segueix en la mateixa línia. Aficionats a la pilota, a la bona música i a la cassalla (qui haja assistit a un directe seu haurà comprovat açò últim) posen en primera línia una interessant barreja d'estils (des de l'ska, el punk, el rock o inclús el rap) amb un llenguatge clar, popular i crític que pareix heretat dels mateixos trinquets.

Daniel Castillejo / PilotaViu.

Quedem amb Dani (cantant) i Víctor (guitarra) al CSB-Terra de Benimaclet per parlar de pilota i música, però no sols d'això. Encetem una conversa sobre diferents qüestions amb membres d'un dels grups emergents de la ciutat de València i que, el pròxim dissabte 25 d'abril, comparteixen cartell amb Frida (grup de rap en valencià) a unes jornades organitzades per Racó Català, en què també participarà PilotaVeu presentant la pàgina web i l’esport de la pilota a Barcelona.

-En primer lloc, què és i com naix VaDeBo?
Dani: VaDeBo va nàixer a l'estiu de 2013, un poc perquè la majoria veníem d'altres grups que havien acabat i teniem eixes ganes de reprendre un altre projecte musical. Aleshores s’unírem i començàrem a cridar gent, fins a hui, que som 9 components.

-L'últim CD vostre es diu Travesses (Maldito Records, 2015), en clara al·lusió a les travesses de la pilota valenciana. Com està sent l'acollida d'aquest treball?
Víctor: És el primer i tampoc és un CD com normalment es presenta un treball.  Hem clavat els temes dels anteriors EP i hem afegit un quants de nous, pel tema de tenir quelcom físic o més llarg, ja que molta gent ens preguntava si teníem cap disc. A més a més, 'Maldito Records' va mostrar interès en nosaltres i decidírem traure el CD a veure com funcionava.

Dani: Com està a nivell digital no sabem exactament les descàrregues. Però veiem més afluència als concerts i que la gent comença a respondre als directes.
 


Portada del disc Travesses.
Clica per descarregar el disc

- La llengua que empreu, generalment, és el valencià. Com veieu la situació de la música en valencià actualment?
Dani: A nivell de públic molt bé realment, només cal veure els concerts, ja que l'afluència és prou gran. Pense que havia baixat un poc i ara la gent torna a plenar els concerts. Malgrat que ho han deixat alguns grups referents, a mi m'agraden els grups nous que van eixint.

-La presència de la pilota valenciana està al llarg dels vostres treballs. A què és deu aquesta afició? Algun component del grup juga?
Víctor: El que és jugar només he jugat jo. I alguns també, però tots a un nivell molt “d'anar per casa”. Jo anava a entrenar a la Politècnica perquè coneixia els entrenadors, Ricard i Guillem, i punt i final.
 

Víctor a l'escola de la UPV. Foto: Kike Ten

Quan vam triar un nom com Va de bo? El nom és una expressió molt relacionada amb la pilota, i conté molta valencianitat. Al principi volíem donar un poc eixa temàtica, així que aprofitàrem i anomenàrem el primer EP 15-NET, el segon 30-NET... Però també tenint en compte no fer-nos repetitius.

-Aleshores, pot la música fer que els joves s'acosten als trinquets? De quina manera?
Victor: Alguns membres som aficionats a la pilota i veiem que aquest és un esport propi de la cultura valenciana i, per a mi, un esport que està menyspreat i que no té pràcticament suport. Sobretot a nivell de públic. L'estereotip “home major” està encara prou arrelat. Si podem donar un cop de mà a través de la música perquè gent més jove o altra gent s'interesse per la pilota, doncs la donarem.

Dani: Home, és una ferramenta més. La música arriba a moltíssima gent i només per interessar-te pel nom, qui no ho sàpiga, i ja farà pensar alguna cosa més sobre la pilota, i si així estem donant suport a l'esport i es crea afició, doncs molt millor.

-Com bé sabeu, davant la falta de suport i per iniciativa pròpia, moltes vegades la música feta en valencià ha pres un camí d'autogestió i ha crescut gràcies a l'esforç anònim de molta gent. Veiem paral·lelismes amb la falta de suport institucional que en molts casos té la pilota o diferents trets culturals valencians. És un model, el de la música, que es pot estendre per a la pilota?

Dani: Jo tinc una possible resposta, conec poc també, però està clar que si s'adoptara aquesta postura costaria molt que molts pilotaris o trinquets cobren el que han de cobrar, perquè els músics no cobrem tampoc el que hem de cobrar. Estem perdent diners en general, com a mínim grups com nosaltres. Faria falta moltíssim suport per a tindre viabilitat econòmica, en eixe sentit sí que és paregut.

Al final, el paral·lelisme el trobem en el fet que la música va molt lligada a l'oci i la pilota ha perdut eixe component en molts casos. Però, sí veiem que la música ha guanyat molt de públic i xarxa i la pilota no, com podríem dotar-nos de les mateixes eines perquè la pilota eixira guanyant?

Víctor: Al remat el que necessita la pilota per a poder funcionar millor és públic. Perquè jugadors hi ha i de molta qualitat, i quan tu vas per primera vegada a una partida de pilota et quedes bocabadat, pensant “està guapo aquest esport”. A mi que m'agrada sobretot el raspall, la primera vegada que vaig veure una partida de raspall a nivell professional vaig pensar: “Mare meua, quina barbaritat!”.

-Si el que fa falta és públic, com penseu que li afecta la desaparició de RTVV?
Víctor: El tema eixe ha sigut molt fotut. Perquè encara que fóra poc, la pilota tenia el seu espai, les finals i la partida de les quatre de la vesprada, encara que fóra en diferit. Ara l'ha agafat un poc Levante TV però... tampoc. Però és que ja, agafes el Superdeporte o agafes un diari com el Levante o Las Provincias i tens una 'pagineta' com a molt i vint-i-cinc de futbol. No és només la televisió, són els mitjans de comunicació en general. En definitiva, falten recursos.

-Tornant al vostre grup. El pròxim 25 d'abril toqueu a Barcelona en unes jornades organitzades per Racó Català, en  les quals també participa PilotaVeu. La pregunta és clara, quin és el futur més pròxim de VaDeBo?

Víctor: El futur més pròxim... Ara acabem de canviar un membre del grup, el bateria, i la intenció ara és consolidar-ho tot, consolidar la nova formació. Tancar el directe que farem, preparar un parell o més de cançons que canviarem per si alguna vegada volem fer un repertori més llarg... Després a nivell de concerts hi ha coses, per exemple anem al Feslloch, que ja està confirmat.

Dani: I començar a treballar en més cançons de cara a un proper disc. Quan eixirà? Estem fent càlculs, volem que siga prompte.
 

Grup VaDeBo. Fotografia: Joan Capdevila

-I per anar acabant, veurem a VaDeBo tocar en algun trinquet?
Víctor: M’encantaria, he estat donant-li voltes i tinc algunes idees, però de moment és complicat. Però sí, algun dia veurem a VaDeBo tocar en algun trinquet.

-Si voleu afegir alguna cosa o se'ns ha quedat alguna cosa per parlar...
Simplement que moltes gràcies a vosaltres i a tots els col·laboradors de PilotaVeu per comptar amb nosaltres i donar-nos veu també. Sempre és un plaer i estem per al que vulgueu. Al remat, es tracta d'ajudar-nos els uns als altres!

Moltes gràcies a VaDeBo. Salut i pilota!
 
 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article