elmusa

‘Vaig provar un dia per casualitat i, sense voler ja porte 20 anys jugant’

Ana Belen Giner Facila ‘Anna de Borbotó’ Pilotari

Ricard Sentandreu

Ana de Borbotó, un referent al món de la pilota

Un dels falsos mites més importants que tenim al nostre esport, és el de “la pilota és un esport de xics i les xiques no la practiquen”. Potser Anna Giner de Borbotó, la millor jugadora dels últims temps, en té molt a dir al respecte.

El diumenge  pel de matí a Genovés Anna,  es va proclamar Campiona Autonòmica de Parelles per setena vegada. Amb motiu de felicitar-la pel títol obtingut el diumenge, hem pogut conversar una estona amb ella i descobrir que aquesta partida va ser la seua última a la modalitat de raspall.

Anna és una jove de 31 anys que es va iniciar en la pilota als 11 com qualsevol altre xiquet a l’escola del seu poble natal, Borbotó, de la qual actualment és monitora. Va començar a jugar entre xics,  ja que abans no hi havia xiques amb qui poguera jugar, fins que el 2007 es féu la primera competició federativa exclusivament de xiques. Des d’aquest moment Anna ha participat en totes les competicions que existeixen i 17 títols de raspall són els que compta a les seues vitrines i fins i tot ha participat i aconseguit títols en competicions internacionals.
 

Anna i la seva família després en l'última partida i títol el 21/12/14 a Genovés.Fotografia:FPV 
 
Ricard Sentandreu / Borbotó.

-Com va començar tot?
Tenia 11 anys i jugava a frontennis, però un dia els meus pares em castigaren per portar-me malament i em llevaren la raqueta. En aquell moment un xic, Paco, em va convidar a provar a pegar-li a la pilota en la mà, em va agradar i des d’aquell moment, ja veus, han passat 20 anys.
 
-Sempre has jugat amb xics?
Quan vaig començar sempre jugava amb xics, ja que no hi havia xiques que jugaren a pilota, però a poc a poc van anar unint-se més xiques a les escoles fins que el 2007 es va crear la primera competició femenina.

-Quins títols de raspall has guanyat?
He guanyat un total de 18 títols, 3 Individuals, 7 Autonòmic per Equips i 7 Autonòmic per Parelles i una Supercopa.

 -Què et queda per guanyar al món de la pilota?
M’agradaria algun dia guanyar un Mundial o Europeu de One wall, que ens hem quedat a les portes,  i intentaré entrenar per aconseguir-ho.

-Com veus la pilota, i com veus el raspall femení?
La pilota la veig en bon moment, a nivell escolar el veig millor que mai i el raspall femení hi ha més xiques que juguen que en la vida, als campionats tenim 3 categories i amb cada vegada més participació, el raspall és una modalitat que enganxa molt.
 

Equips de Borbotó (roig) i Beniparrell (Blau) en la pasada Supercopa a Genovés. Fotografia Jose Tomé

-Què opines del món professional?
Pense que el món professional  és un món a part  i no el conec de primera mà.

-Per què et deixes el raspall?  
Últimament patisc molt dels malucs, fa que cada vegada que jugue una partida de raspall estiga molts dies amb dolor. Per això de moment pararé de practicar el Raspall, però continuaré practicant galotxa i One wall, que són dos modalitats que m’agraden molt.  Encara que no dic un adéu fins sempre, és un fins després.

-Què ha de millorar en el futur la pilota i què li fa falta?
La pilota necessita més difusió que és realment el que mou la pilota i fa que els xiquets s’aficionen.

-A banda de jugar estàs vinculada amb la pilota?
En la meua vida és tot pilota, sóc mestra i actualment a més de jugar estic treballant com a monitora en l’Escola de Borbotó , al Col·legi  Rodriguez  Fornos de València i l’IES Patraix de València.

-Què els diries a les xiques perquè s’acosten a aquest esport?
Que ho proven, que segur que els agrada, jo vaig provar un dia per casualitat i sense voler ja porte 20 anys.  

-Què et sembla PilotaVeu?
Molt bé, un mitjà necessari on pots seguir la pilota, i pot donar-li difusió a la pilota, que és el que realment li fa falta.
 

Clica damunt de la fotografia per vore la seva fitxa esportiva. Fotografia: abc.es 


 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article