PilotaViu

Dimecres, 5.7.2017 09:15h

Un congrés aglutinador


   
Dolent Fluix Bo Molt bo Fabulós (3 vots)
carregant Carregant


Una de les jornades realitzades va tractar sobre les escoles de pilota
© Ulisses Ortiz
Etiquetes
CatedraPilotaValenciana, Congres Pilota Valenciana, Valencia
Mitjançant un article aparegut en PilotaVeu, m’assabente de la convocatòria del congrés “La Pilota Valenciana: Reptes per al segle XXI”.
 
Realment, m’ha fet una gran il·lusió saber que va a produir-se una acció com eixa, que representa agafar el bou per les banyes i reprendre el camí que es va aturar fa anys, després del Primer Congrés Mundial de Pilota a Mà (1994), de la seua “Carta de València” i del posterior segon Congrés Mundial (2007), però analitzant la informació que acabe de llegir, em permet fer alguna consideració, tot i reconeixent que el tema és tan feixuc que tindrà més costats que una circumferència.
 
I en eixe sentit, trobe que la informació que es fa pública peca d’un problema bastant corrent entre la nostra gent. O parlem des d’un punt de vista simplement casolà, a nivell de carrer, o se’n pugem a la figuereta i ho fem com a saberuts professors, amb mires ben llunyanes, però massa retòriques per tal de ser seguides pels interessats, la gent de carrer.
 

La inscripció per al congrés ja està oberta
 
Estic ben segur que els temes i l’organització han estat pensats per persones que coneixen bé el nostre joc (no s’entendria d’altra manera) i en eixe sentit observe que s’anuncien treballs i reunions sobre "Les instal·lacions idònies per a promocionar la pilota", “Taller de prevenció de lesions per als jugadors”, "Àrea del món aficionat, oci i cultura", “Eines de producció audiovisual que tenen al seu abast els clubs de pilota”, “Àrea de gestió, màrqueting i comunicació”, “El món professional i l'alt rendiment”, “Les competicions del món professional”, "La fabricació de la pilota", "Àrea d'iniciació i formació", “La pilota una eina d'integració social” i “Sostenibilitat i planificació estratègica del món de la pilota”.
 
Qualsevol que analitze aquest esborrany de programa podrà adonar-se que el seu esperit és cobejós i il·lusionant, potser fins i tot massa per a una situació tan agresta com la que envolta el nostre món pilotaire, però sempre és bo tindre empenta per anar endavant.
 
Mogut per l’interès que sempre m’ha dut per la nostra pilota, he pogut constatar com durant el passat any 2016, s’han produït una sèrie de reunions, jornades i congressos, en què els interessats pel nostre joc han tractat d’aglutinar inquietuds, experiències, desitjos, etc., dels aficionats que els darrers anys s'han interessat per la Pilota Valenciana, des d’una vessant teòrica i pràctica.
 
Així he pogut confirmar que entre altres actuacions més o menys locals, podem destacar com, a partir de la creació de la Càtedra de Pilota Valenciana i el començament de la seua tasca el passat 11 de juliol de 2016, s’han fet algunes actuacions com ara:
 


La jornada de Borriana es va centgrar en la comunicació i el màrqueting a la pilota. Foto: Ulisses Ortiz.
 
Però jo, amb certa sotsobra, he parat esment en l’objectiu que acceptava com a base del seu desenvolupament i actuació la Càtedra, és a dir, el projecte d'investigació per “Analitzar l'opinió de diferents col·lectius de la Pilota Valenciana”.
 
I així, em plantege, tot i que tal vegada siga una acció que ja estiga prevista i jo la desconega, que les conclusions d’eixes actuacions adés nomenades i altres que tal vegada s’hauran fet, caldria que, de manera física i fàcil d’accedir, foren posades a l’abast dels possibles congressistes, de forma que no fóra necessari anar cercant-les en la xarxa d'Internet, havent d’analitzar el seu contingut, sinó que de forma concreta i concloent, acceptada pels qui organitzaren aquelles activitats, donara el fonament sobre el qual començar a bastir el futur edifici.
 
És per això que seguint les ensenyances que vaig rebre dels llauradors de l’horta de Russafa quan era menut, em cal matisar dient que tots els camins tenen dues vores i un mig, i al meu parer, un congrés com aquest, amb un esguard fixat lluny, de ser possible molt lluny, li caldria disposar d’una etapa prèvia, tal vegada podríem dir un precongrés, no molt llarg, és més, jo diria que fins i tot molt curt, al qual s’hi pogueren recollir totes aquelles conclusions de què adés parlava, sistematitzant allò que fa referència a la realitat viva dels qui a diari estan lluitant a les canxes, als clubs, als carrers, als frontons o als trinquets.
 
Altra opció seria no convocar el susdit precongrés, però fer pública per als qui estigueren interessats tota eixa informació, de forma que l'assistència o col·laboració al congrés fóra una conseqüència de les etapes i activitats ja realitzades.
 
En cas contrari, i es tracta sols d’una personal opinió, correríem el risc d’ésser massa “teòrics”, tot i que des d’un punt de vista intel·lectual, semblés ser tot perfecte.
 

Una de les reunions per a preparar el congrés “La Pilota Valenciana: Reptes per al segle XXI”. Foto: PilotaVeu
 
Són innombrables els camps d’actuació i, a risc de deixar-me'n més d’un, crec que cal donar la importància que li pertoca al món de l’ensenyança, a les escoles de pilota, les escoles de tecnificació, el món del patrocini, les relacions internacionals, les modalitats de menys poder de convocatòria (perxa, frares, curtes, màdel, etc.), els estudis biomecànics, l’anàlisi del resultat de les poques modernitzacions que en els darrers 15 anys s’han introduït, l’opinió dels aficionats que acudeixen a les competicions, etc., etc.
 
A dia d’avui, per fi, tenim gent preparada pel que fa al nostre esport, i no tan sols a la universitat, sinó també entre els mateixos jugadors, professionals i aficionats, i són aquests els qui hauran d’acceptar, en la nostra Cursa de Relleus, la recepció del testimoni de les actuacions abans comentades, concretant-les en eixe possible precongrés preparatori o l’anàlisi de la documentació adient lliurada, per tal d’assentar les bases del que després serà el gran congrés, encarregat d’analitzar i plantejar quins són els camins i les tasques per a, de forma consensuada, acceptar quins són els forats que cal tapar i els trencats que cal sargir.
 
I en dir això parle dels practicants i potenciadors de l’esport, però també, dels empresaris, els comercials, els mitjans de comunicació i com no, les institucions a nivell general i els polítics a nivell institucional i particular.
 
Per la meua part, com sempre, aportaré allò que estiga al meu abast, per coneixements i experiència, però la gent jove, els qui estan gaudint i patint la realitat del nostre esport, a tots els nivells, amb els peus en terra, haurien de dir-ne la seua i a partir d’eixes opinions, planeres, diàries i reals, es podria fer un bon edifici, tenint un fonament fort i adient.
 
Tal vegada no m’explique bé quins són els meus dubtes i inquietuds, però, si cal, estic disposat a matisar-los on toque i davant qui siga.
 
TOT PEL BÉ I EL FUTUR DE NOSTRA PILOTA.
 
Victor Iñúrria 
Primer President de la F.P.V

Lectures 1167 lectures   Enviar article Envia
  • Technorati
  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • Google
Xarxes

Agenda

publicitat


COMPETICIONS

En joc

Finalitzades

Butlletí

Subscriu-te

Correu electrònic
     
avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

ràdio

publicitat


Clubs

publicitat


Vídeos

publicitat


ENTITATS

amb la pilota

Mancomunitats

FACEBOOK

Trinquets

publicitat


Mitjans col·laboradors

TWITER

publicitat


Universitats

amb la pilota

Centres educatius

publicitat


publicitat


Entrevista

Garrigós: «La pilota pot contribuir de manera fonamental a cohesionar-nos»

Amàlia Garrigós Patrona de la Fundació de Pilota Valenciana i directora de "Territori Sonor"

Garrigós: «La pilota pot contribuir de manera fonamental a cohesionar-nos»

Fotografies

  • Presentacio Puchol II vs Timbo

    Presentacio Puchol II vs Timbo

  • Jornada de Pilota Grossa al Genovés

  • IV Trofeu Mestres El Puig

publicitat


COL·LABORADORS

publicitat


Institucions

amb la pilota